השקל נמצא כבר חודשים ארוכים במגמת התחזקות אל מול המטבעות המובילים בעולם, וגם מאמצי בנק ישראל לעצור אותו לא נושאים פרי. האם מדובר בחדשות טובות לכלכלה הישראלית? ואיך זה משפיע על החברות במשק ועל הכיס של כולנו?
להלן תמלול הסרטון:
1. אילו גורמים דוחפים את השקל להתחזק אל מול שאר המטבעות?
שלום לאה, השקל נמצא כבר תקופה ארוכה במומנטום התחזקות, וזאת למרות מאמציו של בנק ישראל למנוע זאת בדרכים שונות. צמיחה גבוהה, אבטלה בשפל של כל הזמנים, שיפור מתמשך בדירוג האשראי ועודף בחשבון השוטף – הכלכלה הישראלית חזקה ויציבה והנתונים מדברים בעד עצמם. חשוב לזכור ששער חליפין הוא עניין יחסי – וכשאירופה וארה"ב נמצאות בהאטה מסוימת, והריבית שם במגמת ירידה – השקל ממשיך להתחזק לעומת הדולר והאירו. ואם מסתכלים על כל אלה, לא פלא שהשקל הוא מתחרה משמעותי על תואר "המטבע החזק בעולם". לצד הנתונים הכלכליים, התחזקות השקל מיוחסת גם לגורמים כמו גילוי מאגרי הגז בישראל וייצוא של גז, וכן לאקזיטים ולהמשך ההשקעה הנרחבת בהייטק, שמכניסים הרבה מאוד דולרים לקופת המדינה.
2. דרור, הזכרת קודם את מאמצי בנק ישראל למנוע את מגמת ההתחזקות של השקל. מדוע בנק ישראל מעוניין להחליש את השקל ובאילו אמצעים הוא נוקט כדי לעשות זאת?
בחודשים האחרונים ביצע בנק ישראל כמה התערבויות במטרה לבלום את התהליך המתמשך של התחזקות השקל, בעיקר על ידי רכישת דולרים. רק בינואר לבדו ביצע בנק ישראל רכישות בסך של שלושה מיליארד דולר, וזאת בהמשך לרכישות גם בנובמבר ובדצמבר 2019 בהיקף של כשמונה מיליארד דולר. מדוע בנק ישראל מתאמץ כל כך להחליש את השקל? בעיקר בגלל היצואנים. הכלכלה הישראלית נשענת במידה רבה על הייצוא בכלל, ועל ייצוא של הייטק בפרט. לכן, בנק ישראל נשמר מאוד מפני פגיעה ביצואנים, שהכנסותיהם מתקבלות במט"ח. המשמעות של שקל חזק, היא שרווחי היצואנים נמוכים יותר, לאור העובדה שהם, במקביל, צריכים להמשיך לשלם לעובדים שלהם במטבע המקומי. יבואנים, לעומת זאת, כמו גם ישראלים שטסים לחו"ל ורוכשים מטבע חוץ, דווקא נהנים משקל חזק כיוון שהם משלמים פחות עבור המט"ח שהם רוכשים.
3. ולסיום דרור, האם מגמה זו צפויה להימשך, ואיך היא משפיעה עלינו בתור משקיעים?
קשה עד בלתי אפשרי לנבא את כיוון שוק המט"ח, אך בהינתן הסביבה הנוכחית, נראה, כי לשקל יש לא מעט סיבות להמשיך ולהתחזק. כאמור, כלכלה חזקה ויציבה, שיעור אבטלה נמוך ועודף בחשבון השוטף ימשיכו, להערכתנו, לתמוך בהתחזקות השקל. לכך אפשר להוסיף גם את מגמת הורדת הריבית המחודשת בעולם, וההרחבות המוניטריות בארה"ב ובאירופה. באופן נקודתי, כשהשקל מתחזק, ההשקעות בנכסים וניירות ערך בחו"ל מאבדים מערכם השקלי. אחת האפשרויות להתגונן מפני הדבר, היא באמצעות הגנות מטבעיות, שמנטרלות שינויים בשער החליפין. באופן כללי, כדאי לזכור שגיוון תיק ההשקעות עם ניירות ערך מקומיים לצד השקעות בחו"ל, יאפשרו להתמודד בצורה טובה יותר עם אי הוודאות בשער החליפין מצד אחד, ולהיחשף למגוון רחב יותר של הזדמנויות השקעה מן הצד השני.
אולי יעניין אותך
-
בימים של תנודתיות גבוהה בשווקים, רבים מחפשים חלופה עם חשיפה פחותה לשוק ההון. פיקדונות מט"ח הם אפיק המאפשר ליהנות מעליית הריבית, לצד נזילות גבוהה יחסית בפיקדון לטווח קצר
-
תחילתו של תיקון היסטורי? ירידה במחירי הבתים בארה''ב
שוק הנדל"ן האמריקאי מראה סימני צינון עקב עליית הריבית, וצניחה במחירי הבתים לרכישה ולשכירות -
כשהדולר והאירו הפכו שווים: הסיבות, המגמות והמשמעויות
לראשונה מזה 20 שנה, הדולר והאירו – שני המטבעות המרכזיים ביותר - נסחרים בשוויון. יש לכך שלל סיבות, כשהמרכזית היא כמובן העובדה שמתווה העלאות הריבית בארה"ב מהיר וברור הרבה יותר ביחס למדינות אירופה, מה שמחזק את הדולר. אבל זה לא הכל -
כיצד משפיעות האינפלציה ועליית הריבית בארה''ב ובעולם על שוק האג''ח?
לאחר עשור של אינפלציה אפסית וריבית נמוכה, בחודשים האחרונים חל שינוי. האינפלציה עולה ובמדינות כמו ארה"ב ואנגליה אף נמצאת בשיא של עשרות שנים. בתגובה, הבנקים המרכזיים נוקטים בהעלאות ריבית במטרה לרסן את קצב עליית המחירים. כיצד צפוי לפעול הבנק המרכזי בארה"ב בתקופה הקרובה ומהן ההשלכות שכבר רואים כיום על שוקי האג"ח?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 03/03/2020 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.