10 המכות של המשקיעים המודרניים

משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
16 אפריל, 2024

1. שמים את כל הביצים בסל אחד – התמקדות במספר מצומצם של מניות מעלה את רמת הסיכון של ההשקעה הכוללת בצורה משמעותית. במקרה של ירידה חדה באחת המניות, למשל, ההפסד עלול להיות משמעותי. תיק השקעות מגוון ומפוזר שכולל סוגי נכסים שונים מאזורים גאוגרפיים ותעשיות שונות – יכול לסייע בהורדה משמעותית של רמת הסיכון וייתכן אף לשפר את התשואה בטווח הארוך.

 

2. מנסים לתזמן את השוק – תזמון השוק היא אחת הטעויות הנפוצות ביותר, ולמרבה הצער משקיעים נופלים בה שוב ושוב. כשמפלס הלחץ עולה, יש תחושה שצריך לבצע פעולה כלשהי כדי לצמצם סיכון. דוגמה שחקוקה היטב בזיכרון היא משבר 2008, במהלכו נרשמו בשוקי המניות ירידות של כ-50%. מי שבחר אז למשוך את הכסף חווה הפסד משמעותי, ולעומת זאת, משקיעים שהתמידו והמתינו בסבלנות, קצרו את הפירות בעליות שהגיעו בהמשך. תופעה דומה אפיינה גם את משבר הקורונה, אז חווה השוק ירידות חדות שתוך זמן קצר תוקנו בחזרה.

 

3. מתאהבים בחברה – יש משקיעים ש"מתאהבים" בהשקעה בחברה ספציפית, בעיקר אם המוצרים או השירותים שלה קרובים לליבם, וזאת מבלי לברר האם אכן מדובר גם בהשקעה טובה. אם ביצועי המניה מאכזבים לאורך זמן, או שהדוחות הכספיים מעידים על קשיים ולא עומדים בתחזיות – יכול להיות שהגיע הזמן לשחרר. הטיה פסיכולוגית זו מתקשרת גם ל"אפקט הבעלות" הידוע, שגורם למשקיעים לייחס להשקעה שנמצאת ברשותם ערך גבוה יותר מאשר שוויה האמיתי בשוק.

 

4. פועלים בביטחון מופרז – עודף ביטחון עצמי עלול להיות תכונה בעייתית כשזה מגיע לעולם ההשקעות. לאף אחד מאיתנו אין יכולת לחזות מראש האם המניה שבחרנו תעלה או תרד מחר. כשזה מגיע להשקעות – ניתוח ומחקר מעמיק הם המפתח להשקעה שתייצר ערך לאורך זמן. ויותר מכך, פעולות מרובות בתיק כמו רכישה ומכירה של ניירות ערך לעיתים קרובות - עלולות לפגוע בתשואה ולטמון בחובן עלויות גבוהות.

 

5. FOMO – אחת התופעות הרווחות בעידן הרשתות החברתיות היא FOMO – Fear of missing out. החשש מהחמצה של משהו שאחרים נהנים ממנו, או פחד להישאר מחוץ לעניינים. תופעה חברתית זו שיש לה כמובן השפעה נרחבת על עולמות נוספים, עשויה לגרום למשקיעים לרכוש ניירות ערך מהסיבות הלא נכונות, ובאופן שיזיק להשקעה שלהם. לכן, רצוי להתמקד באסטרטגיה שבחרתם מראש ומתאימה לכם, ולא להתפתות לטרנדים רגעיים, כי כאלה היו ועוד יהיו בשפע.

 

6. נצמדים למניות ה"בית" - לא מעט משקיעים נוטים להעדיף מניות שהם מכירים, ובפרט כאלה שנסחרות במדינה בה הם חיים. התופעה נקראת Home bias - מונח הלקוח מעולם הכלכלה ההתנהגותית. כך, נוצר לעיתים מצב שבו התיק לא מפוזר מספיק, ומוטה מאוד למדינה מסוימת. השפעות מאקרו כלכליות מקומיות, שינויים במצב הגיאופוליטי ומתיחות ביטחונית כזו או אחרת, כפי שאנחנו חווים לצערנו לעיתים קרובות בישראל - עשויים להשפיע בבת אחת על כלל המניות בתיק. לכן, יש חשיבות גם לגיוון גיאוגרפי, שיעזור להפחתת רמת הסיכון בתיק.

 

7. לא מתחשבים בשיקולי מס – זוהי אחת הטעויות הנפוצות של משקיעים. רוב הרווחים שאנחנו מפיקים בשוק ההון יהיו חייבים במס בדרך זו או אחרת. חישוב מוטעה של עלות המס בהשקעה עשוי לפגוע בתשואת התיק – לעיתים בצורה משמעותית. כדי למנוע זאת, ניתן להיוועץ עם יועץ.ת מס מומחים שיסייעו לבנות אסטרטגיה שתתחשב גם בתשלומי המס.

 

8. מציבים יעדים לא ריאליים – חולמים על תשואה תלת ספרתית או מצפים "לעשות מכה" במהירות? תיק השקעות מפוזר שנבנה באופן המותאם לצרכי המשקיעים, מטרתו להניב תשואה לאורך זמן, תוך שהוא לוקח בחשבון את רמת הסיכון שהם מסוגלים לסבול. הציפייה לרווח פנומנלי קצר טווח עלולה להסתיים באכזבה מרה.

 

9. מה שהיה הוא מה שיהיה? לא בטוח – ישנם משקיעים שנותנים משקל גבוה מדי לביצועי נייר הערך בעבר, ושוכחים שהציפייה היא לרווחים שיופקו בעתיד. חשוב לזכור שמניה שהניבה תשואה גבוהה בעבר לא בהכרח תעשה זאת גם בעתיד. לכן, חשוב לבצע ניתוח ומחקר מעמיק לכל נייר ערך כדי להעריך את הפוטנציאל העתידי.

 

10. לא מתמידים בהשקעה – כפי שכבר הזכרנו מספר פעמים בסעיפים קודמים, סבלנות היא אחת התכונות החשובות ביותר בעולם ההשקעות. אם אתם מצפים לתוצאות מהירות (וחיוביות), יכול מאוד להיות שתתאכזבו. אובדן סבלנות וביצוע פעולות פזיזות עשויות להוביל להפסד. לעומת זאת, סבלנות ודבקות באסטרטגיית ההשקעות שלכם לאורך זמן עשויה לקרב אתכם להצלחה. אחד הציטוטים המפורסמים של וורן באפט בהקשר הזה הוא "אנחנו לא צריכים להיות חכמים יותר מהשאר, אנחנו צריכים להיות ממושמעים יותר מהשאר". וזה בדיוק העניין – בניית אסטרטגית השקעות שמתאימה למטרות והצרכים האישיים, ושמירה עליה לאורך זמן.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הכתבה הוכנה על ידי בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה (להלן: "אלטשולר שחם") • אין בתוכן המידע משום ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או שיווק השקעות אישי ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פנסיוניים או פיננסים כלשהם, ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים פנסיוניים או פיננסים כלשהם • אלטשולר שחם ו/או החברות הקשורות אליה עשויים להיות בעלי עניין אישי בנושא הכתבה • אין באמור במידע לעיל כדי להוות התחייבות להשאת תשואה • יובהר כי המידע המוצג במסגרת הסקירה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של הנושאים המצוינים בכתבה • אין להעביר ו/או להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם מסמך זה ו/או את תוכנו לצד שלישי כלשהו, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם • העושה שימוש במידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. ט.ל.ח.