האם חברות הקבלנות בתחום הבניה ימשיכו לסבול?

רונן ברקוביץ
רונן ברקוביץ
|
01 נובמבר, 2016
גילוי נאות


בשנים האחרונות אנו עדים לריבוי חברות קבלניות שנקלעות לקשיים תזרימיים וקורסות. איך זה קורה דווקא בתקופת פריחה בשוק הנדל"ן ומה הפיתרון שיחזיר את היציבות לחברות הקבלניות?

 

תמליל הסרטון:

 

איך ייתכן שהחברות הקבלניות קורסות בתקופה של פריחה בשוק הנדל"ן?

בשנים האחרונות מחירי הדיור עולים בחדות ובהחלט רואים פריחה בתחום התשתיות והנדל"ן ברחבי הארץ. על כן זה חריג שדווקא החוליה הבסיסית ביותר בשרשרת, זאת של אלו המבצעים בפועל את הבניה, היא האחרונה ליהנות מפירות הצמיחה. מחיר הדירה הסופי מורכב מעלויות רבות כמו מחיר הקרקע, חומרי גלם ועלויות כוח אדם, בעוד שהרווח של הקבלן המבצע, מסתכם באחוזים בודדים בלבד מעלות הבניה הכוללת, ולכל סטייה מזערית בתקציב, יכולה להיות משמעות גדולה על הרווח והתזרים שלו. מלבד זאת, חברות הקבלן, מתמודדות עם מוסר תשלומים גרוע מצד מזמיני העבודה, עם מחסור קבוע בעובדים ועם תחרות עזה בענף שגורמת לתמחור חסר של הסיכונים הגלומים בו. מדובר בענף קשה לפעילים בו.

 

למה זה מטריד כל כך את כולם? מה החשש?

ענף הבניה הקבלנית הוא גורם הייצור שאמור לבנות את כל עשרות ומאות אלפי יחידות הדיור הנדרשות למשק בשנים הקרובות. ככל שחברות נוספות בתחום ייקלעו לקשיים, כך היכולת להמשיך ולבנות דירות ותשתיות תיפגע ותעכב את תכניות הממשלה. חשש נוסף הוא שמתח הרווחים הנמוך והתחרות העזה יגרמו לחברות לחפש כל הזמן איך לחסוך בהוצאות ואיך לצמצם עלויות מה שיוביל בסופו של דבר לפגיעה באיכות הבניה, ובמקרים קיצוניים אף לכשלים ולרשלנות מסכנת חיים.

 

כיצד ניתן לשפר את המצב העגום בענף?

הבאת קבלני ביצוע זרים, כפי שהחליטה הממשלה לאחרונה, זה צעד חיובי לדעתנו. אומנם זה לא יפחית את התחרות בענף, אבל בהחלט יגרום להתייעלות מקצועית בתחום תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, הספקה יציבה של אלפי עובדים בעלי ניסיון ולימוד של שיטות בניה חדשות. בנוסף יש לקבוע סטנדרטים מחייבים של מוסר תשלומים בפרויקט כפי שמקובל בעולם וכן יצירת רגולציה מסודרת שתבטיח יציבות ורווחיות סבירה לקבלן ולא רק ליזם. הנקודה האחרונה אליה נדרש להתייחס היא שאלת הפיקוח והאכיפה. בשנים האחרונות ענף הבניה התפרסם פעמים רבות ככזה שיש בו מחדלים חמורים ותקלות רבות. בענף שבו כשלי ביצוע יכולים להיות יקרים מאוד לתיקון ובמקרים קיצוניים מסכני חיים של ממש, נדרש להגביר את הפיקוח והאכיפה ולייצר נורמות חדשות, כאלו שימנעו את האסון הבא ויהפכו את התחום כולו לאיכותי יותר.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 01/11/2016 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש.