בשנים האחרונות נבנו עשרות בנייני משרדים במרכז הארץ, הרבה יותר מהצורך של החברות המקומיות. אז מדוע מחירי השכירות לא יורדים?
להלן תמליל הסרטון:
בתקופה שבה אפשר לעשות כמעט הכל מהלפטופ בבית, למה בכלל צריך כל כך הרבה משרדים?
כמו שהטאבלט לא חיסל את הספרים, כך האינטרנט לא יחסל כל כך מהר את המשרדים. טכנית, זה נכון שאת רוב העבודות המשרדיות אפשר לעשות מהבית, ויש לא מעט חברות שעובדות בצורה כזאת. מצד שני, לעבודה מהמשרד יש יתרונות שאין להם תחליף בעולם הוירטואלי. האינטראקציה החברתית בין אנשים במשרד היא לא רק בשביל לשתות קפה ביחד. לאינטראקציה הזו יש כוח לייצר רעיונות משותפים, לדסקס נושאים בצורה מעמיקה יותר, ליצור קשרים אמיתיים ועוד דברים שקשה לייצר דרך הנייד או הסקייפ. אחת ההוכחות הכי טובות לזה, היא הפריחה של חברות כמו WeWork, המשכירות שטחי משרדים משותפים לחברות ויזמים, שמחפשים בדיוק את האינטראקציה הפיזית הזאת.
עדיין, בשנים האחרונות נבנו עשרות בנייני משרדים בישראל. איך זה שמחירי השכירות לא יורדים?
זה נכון. בשנים האחרונות חברות הנדל"ן בנו יותר משרדים ביחס לצרכים של החברות הישראליות. זה הוביל לעודף היצע שיצר חששות מקריסת מחירי השכירות. למזלן של החברות בענף, או שאולי הן ידעו לקרוא את המפה נכון, בשנתיים האחרונות התחילו חברות טכנולוגיות גדולות לפתוח סניפים גם בישראל. מדובר בענקיות כמו גוגל, פייסבוק, ולאחרונה גם אמזון, שבחרו להעביר פעילויות פיתוח לישראל, ולכן זקוקות לשטחי משרדים אדירים באיזור מרכז הארץ. זה הגדיל בצורה דרמטית את הביקושים בענף, כך שמחירי השכירות נשארו גבוהים וצפויים להישאר כך כל עוד תמשך ההגעה של חברות גדולות לארץ.
מדוע חברות בין לאומיות פועלות דווקא מת"א? אין מספיק משרדים בארה"ב ובאירופה?
יש מספיק משרדים בכל העולם, אבל ישראל לא סתם הפכה ליעד אטרקטיבי לפעילות עבור חברות טכנולוגיה מובילות. יש פה שילוב מנצח של הרבה גורמים מעודדים עבור אותן חברות. למשל, המנטליות היצירתית, שיש כאן בשפע. החברות הגדולות גם זיהו את ריבוי חברות הסטארטאפ המקומיות, והן כנראה רוצות להיות קרובות יותר כדי "לדוג" את הטובות מביניהן. העובדים הישראלים גם זולים יותר בהשוואה לאמריקנים בעמק הסיליקון, וגם מחירי השכירות כאן עדיין נמוכים יותר. בגלל זה, סביר להניח שבשנים הקרובות נראה עוד חברות טכנולוגיה שפותחות מרכזי פיתוח בישראל.
אולי יעניין אותך
-
משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן
-
אלטשולר שחם מגוון את תיק ההשקעות: מאפשר להצטרף להשקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות, שהיו פתוחות רק בפני גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעלי הון, מאפשרות להשקיע במגוון תחומים שאינם נסחרים בבורסות כמו נדל"ן, וקרנות גידור -
עניין של ביקוש: האם עליית הריבית יכולה להצליח לצנן את מחירי הדיור?
עליית הריבית הרחיקה משוק הנדל"ן משקיעים ורוכשים פוטנציאליים, שנרתעים מהתייקרות החזרי המשכנתא. כיצד יושפע הביקוש בטווח הארוך ואיך הוא משפיע על שוק השכירות? -
האם הצמצומים בהייטק מחלחלים אל ענף הנדל''ן המניב?
בחצי הראשון של השנה ראינו עליות חדות במחירי השכירות למשרדים ובשיעורי התפוסה. אבל בחודשים האחרונים, עם הציפייה להאטה עולמית וצמצומים בחברות הייטק, עולה השאלה - האם אנחנו לקראת שינוי מגמה?
פרטייך נקלטו במערכת