איראן שאחרי ההסכם: תהפוך ליעד אטרקטיבי להשקעה?

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
04 אוגוסט, 2015
גילוי נאות

 

נפתח בסייג - איראן הייתה מאז ומעולם מדינה טוטליטרית, דתית וקיצונית, שמנהיגיה אינם מחובבי העולם המערבי בכלל ומדינת ישראל בפרט. מנגד, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמעצמה המזרח תיכונית הזו רוויה במשאבי טבע ובכוח עבודה בעל השכלה גבוהה. הצירוף הזה הוביל להתעניינות של משקיעים רבים במדינה בשנים האחרונות.

 

הבעיה, היא שהסנקציות הכלכליות שהטילו מדינות המערב על איראן, הובילו להיעדר אפשרויות השקעה בה עבור משקיעים מערביים. למען האמת, גם משקיעים מהעולם הערבי הדירו רגליהם מהשקעה בה. התוצאה הייתה ירידות שערים חדות בשנתיים האחרונות וקריסה של הריאל האיראני מול הדולר ושאר המטבעות בעולם.

 

אפשר להתווכח אם ההסכם של ארה"ב ושאר המדינות עם איראן אכן ימנע לחלוטין את המשך הפיתוח של נשק גרעיני איראני, אולם בכל מקרה לאחר אישור וחתימת ההסכם בין הצדדים יוסרו בהדרגה הסנקציות על המדינה, היא תוכל לקיים עסקים עם מדינות העולם, ובנוסף יזרמו אליה כ- 100 מיליארד דולרים שמגיעים לה עבור נפט שמכרה למדינות המערב והוקפאו בשל הסנקציות. הדברים האלו צפויים להוביל לשיפור כלכלי במדינה והתחזקות של הבורסה והמטבע המקומי. המשמעות היא שיותר כסף מערבי יזרום אליה הן באמצעות השקעה ישירה בחברות והן באמצעות רכישת ני"ע בורסה בטהרן.

 

צריך לזכור כי הטלת הסנקציות לא יפתרו את כל הבעיות באיראן בן לילה. איראן עדיין מדינה בה נהוג משטר דתי קיצוני, כך שהחברות בה ימשיכו לפעול תחת מגבלות של הממשלה המקומית, מצב שמזכיר קצת את השליטה הריכוזית של ממשלות רוסיה וסין בחברות אצלן. בנוסף, קיים גם חשש כי המשטר ירצה ליפות את המצב, ולכן טיב הנתונים הכלכליים שייצאו החוצה מאיראן אל המשקיעים עלולים להיות מעוותים בצורה מסוימת. שלל הדברים האלו הופכים את ההשקעה באיראן לבעלת סיכון גבוה מאוד.

 

עם זאת, בתור אחת ממפיקות הנפט הגדולות בעולם, איראן עדיין עשויה למשוך חברות רבות הפעולות בתחום. העניין סביב המדינה לא יהיה רק בתחום האנרגיה. זרם המזומנים האדיר שתקבל כעת איראן עבור מכירת נפט בשנים האחרונות, יוכל לזרום לשיפור תחומים רבים במדינה, למשל תשתיות. היות ומדובר בהרבה כסף ובאפשרות לפרויקטי תשתיות רחבי היקף, ייתכן כי חברות פיתוח תשתיות מהעולם ירצו לקחת חלק ב"חגיגה" הזו. סביר גם להניח שלאחר הסרת הסקציות יותר תיירים יגיעו אליה, כך שסקטורים כמו תיירות ושירותים נלווים יוכלו גם הם לפרוח.

 

בנוסף, ככל שהמדינה תיהפך מערבית יותר, הצריכה בה תגדל ולכן גם חברות מתחומים כגון קמעונאות או מוצרי יוקרה עשויות להרוויח מהעניין. לכן, מי שרוצה חשיפה לכלכלה האיראנית אבל מסיבות מובנות עדיין לא מעוניין להשקיע ישירות בבורסה בטהרן, יכול לעשות את זה באופן עקיף על ידי השקעה בחברות שצפויות ליהנות מהסחר עם איראן, כמו חברות אנרגיה, תשתיות, קמעונאיות גדולות וכדומה.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.