בועה במטבעות הוירטואלים?
בשנים האחרונות התעצם הבאז סביב הביטקיון והמטבעות הוירטואליים האחרים. האם הם אכן צפויים להחליף את השטרות והמטבעות המסורתיים או שמדובר באפיזודה זמנית שתחלוף בעתיד?
בוא תסביר מהו מטבע וירטואלי ולמה זה טוב?
אחרי המשבר של 2008, החליט אדם שזהותו לא ידועה עד היום, להמציא מטבע חדש שלא יהיה תחת השליטה של מדינה כלשהי ויועבר בין קונים למוכרים ללא תיווך של המערכת הבנקאית. הוא קרא למטבע ביטקיון. הביטקוינים מיוצרים באמצעות תהליך שנקרא "כרייה" - בדיוק כמו כריית זהב, רק שכאן הכורים מפעילים מחשבים שמתחרים ביניהם על פתרון בעיות מתמטיות מורכבות, הראשון שפותר את הבעיה מתוגמל במטבעות ביטקיון חדשים שנוספים למחזור. העברת תשלום בביטקוין בין קונה למוכר מתבצעת באמצעות רשת האינטרנט באופן מיידי וללא מתווך, ולכן היא כרוכה בעמלה מזערית בלבד. הביטקיון היה המטבע הוירטואלי הראשון ולכן הוא המוכר ביותר, אבל פרט אליו נוסדו עד היום הרבה מטבעות וירטואליים נוספים, שפועלים באופן דומה.
נשמע שימושי מאוד, אז למה יש תחושה שהרגולטורים בעולם חוששים ממהפכת המטבעות הוירטואליים?
הרעיון מאחורי המטבעות הוירטואליים וטכנולוגית הבלוקצ'יין, שהיא בעצם ספר רישום העסקאות שבוצעו במטבע, הוא שימושי מאוד, ולכן זה מעניין לא מעט בנקים גדולים בעולם. מצד שני, כל עוד העברות הכספים נעשות מתחת לראדאר של הרגולטור, זה עלול לאפשר לגורמים עבריינים להלבין כספים ולהעלים מס על הכנסות. שוק המטבעות הוירטואליים גם אינו מפוקח על ידי הרשות לניירות ערך, ולכן חברות מהתחום ניצלו את הפירצה כדי לגייס מימון בהיקפים גדולים מהמשקיעים להשקת מטבעות חדשים. הבעיה היא, שזה נעשה ללא שקיפות מלאה ולעיתים תוך מכירת חלום של התעשרות מהירה, כאשר בפועל סיכויי ההצלחה של רוב המטבעות האלו הם אפסיים. אלו בעיות שהרגולטורים בעולם יצטרכו לפתור כדי שהשימוש במטבעות הוירטואליים יהיה הגון וחוקי.
ואי אפשר לסיים בלי לשאול מה דעתך לגבי השקעה במטבעות הוירטואליים?
אף אחד לא באמת יודע מה השווי האמיתי של הביטקיון או כל מטבע וירטואלי אחר. לכן, אנשים שקונים ביטקיון מהמרים שגם אם הם קונים במחיר מופרז, מישהו יהיה מוכן לקנות מהם יותר ביוקר בעתיד. העניין הוא שביטקיון זה לא כמו זהב, שבטוח שיהיה לזה ביקוש גם בעתיד. הקיום של המטבעות הוירטואליים לאורך זמן תלוי בעיקר באישור של הרגולטור. בסין למשל, אסרו שימוש בביטקוין במוסדות פיננסיים ואסרו גם גיוס כסף למימון מטבעות וירטואליים חדשים. זה לא אומר שהמטבעות הוירטואליים לא יקבלו בסופו של דבר תוקף חוקי במקומות אחרים, אבל צריך לזכור שיש הרבה סוגי מטבעות כאלו וקשה לנחש מי מהם יהיה הדומיננטי ביותר בעתיד. במילים אחרות, קניה של ביטקיון או מטבעות וירטואליים אחרים היא בגדר השקעה ספקולטיבית, שאנחנו לא ממליצים עליה.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת