בשנים האחרונות אנו רואים התעצמות של ענקיות כמו גוגל, פייסבוק, אמזון ואפל על חשבון שאר החברות בעולם. האם הגיעה העת להגביל את החברות האלו והאם זה בכלל אפשרי?
להלן תמלול הסרטון:
לאחרונה התגברה השליטה של מספר חברות ענק על תחומים מרכזיים בחיינו. עד כמה מטרידה הריכוזיות הזו?
שלום לאה, בשנים האחרונות נראה שיש התעצמות של מספר חברות ענק, ששולטות במספר תחומים. מטבע הדברים, הריכוזיות הזו מערערת את עקרונות השוק החופשי שהכרנו בעבר. קחו את אמזון למשל, שהשתלטה על המסחר האלקטרוני בעולם, פגעה בקמעונאיות בקניונים וצמחה בקצב גבוה. ייתכן כי אמזון הינה איום לתעשיות שעדיין אינה פועלת בהן. לדוג': הודעה שבה נאמר שאמזון בוחנת כניסה לשוק ביטוחי הבריאות, כנראה מחקה עשרות מיליארדי דולרים בשווין של חברות בתחום. הבעיה בריכוזיות הזו היא רחבה יותר. גוגל ופייסבוק לדוגמא, לרוב יודעות עלינו הכל ויכולות לקבוע אילו תכנים נקבל בתוצאות החיפוש. הכוח שלהן כל כך חזק, שהן לעיתים יכולות אפילו להחליט אילו חדשות נראה בכותרות הראשיות.
בכל זאת, לכל מטבע יש שני צדדים. מה היתרונות בקיומן של חברות ענק כאלו?
התיאוריה אומרת שריכוזיות מובילה לעליית מחירים, אבל בפועל המונופולים הגדולים נותנים לנו בדרך כלל מגוון אדיר של שירותים ומוצרים בחינם או במחירים תחרותיים מאוד. גוגל נותנת לנו לחפש באינטרנט, לשלוח מיילים, לחפש מקומות במפה ועוד הרבה דברים - הכל בחינם. גם פייסבוק מציעה לנו ללא עלות את כל השפע שיש ברשת החברתית. באמזון אפשר לרכוש ספרים ומוצרים אחרים בדיסקאונט למחיר שיש בחנויות רגילות, ונטפליקס מציעה מגוון גדול של תכני וידאו בעבור דמי מנוי של פחות מ-50 שקלים לחודש. העוצמה הכלכלית של החברות האלו מאפשרת להן, בין היתר, לפתח שירותים חדשים ולתת לנו שירות לקוחות מצוין, כך שיש הרבה יתרונות בקיומן של החברות האלו במתכונת הנוכחית.
אז אסף בסופו של יום, האם אתם סבורים שבעוד כמה שנים באמת נראה הגבלות על המונופולים האלה?
ייתכן כי הריכוזיות הגבוהה של המונופולים הטכנולוגיים שהזכרנו מונעת כניסה של שחקניות חדשות לתחום וזו בעיה. בנוסף, חברות כמו גוגל ופייסבוק אמנם מספקות לנו את מרבית השירותים שלהם ללא עלות כספית, אבל לרוב בתמורה לויתור על הפרטיות שלנו, נושא שנמצא בכותרות ומתחיל לקבל תשומת לב מהרגולטור. העובדה שהמונופולים הגדולים מוכרים בכל העולם וצומחים, מאפשרת להם לשלם פחות מס בהשוואה לחברות אחרות. על מנת לפרק את המונופולים הללו, צריכים להתמודד עם לא מעט בעיות. זכויות קניין, רגולציה, תחרות בינלאומית וכד'. אנו מעריכים כי בעתיד יוטלו עליהם מגבלות שונות שעשויות למנוע מהם בלעדיות ולאפשר התפתחות וצמיחה של חברות חדשות.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת