הביזנס של חברות כרטיסי האשראי נחשב מאז ומעולם כאטרקטיבי, בעיקר כי הוא שימושי ונוח עבור הצרכנים וריווחי עבור חברות כרטיסי האשראי. חלק מכרטיסי האשראי מאפשרים כידוע ללקוחות לפרוס את ההתחייבויות שלהם על פני תקופה ארוכה יותר, במקום לשלם אותן במזומן. בסוגי כרטיסים מסוימים אף ניתן לדחות תשלומים רחוק יותר וכך לשלוט על גובה החיוב החודשי. דחיית תשלומים למועד מאוחר יותר כרוכה כמובן בתשלום ריבית, וזה מקור הרווח המרכזי של החברות בתחום. פרט לכך, החברות גובות מהלקוחות עמלת שימוש חודשית המשתנה מכרטיס לכרטיס, ובנוסף מאפשרות ללקוחות ללוות כסף, בדומה להלוואה רגילה דרך הבנק.
בשנים האחרונות התגברה התחרות בין חברות כרטיסי האשראי ובינן לבין שחקניות שאינן מהתחום. דוגמא טובה היא פייפאל, שהופרדה מתוך איביי וממשיכה לעשות חייל. כידוע, פייפאל היא מתווך בין קונים למוכרים. השירות מאפשר ללקוחות לרכוש מוצרים או שירותים הן בתשלום מכרטיס האשראי או מחשבון הבנק. גם שירות התשלומים של אפל – אפל-פיי, שעדיין לא מתרומם למה שציפו ממנו, יכול להוות תחרות לחברות בענף כרטיסי האשראי.
עדיין, לפי הנתונים הפומביים בדוחות הכספיים של חברות כרטיסי האשראי, חיובי האשראי בחשבונות של לקוחות הצרכנים האמריקנים גדלו ב- 7.7% בממוצע בהשוואה למצב לפני שנה. הפעם האחרונה שנראה קצב צמיחה שכזה היה בתקופת הצמיחה המסחררת שלפני המשבר של 2008. אין ספק שהריבית הנמוכה במשק האמריקאי, עשויה להשפיע על הריבית שנגבית על ידי חברות כרטיסי האשראי.. ההתאוששות הכלכלית בארה"ב נותנת גם היא רוח גבית לעניין.
למרות התוצאות הכספיות הטובות של חברות כרטיסי האשראי, חלק מהמניות של חברות כרטיסי האשראי לא התרוממו בשנה האחרונה. חלקן, כמו אמריקן אקספרס (AXP) או מאסטר קארד (MA) אף חוו ירידת מחיר ב- 12 החודשים האחרונים. בחלק מהמקרים הייתה אמנם הצדקה לירידת המחיר, כמו במקרה של אמריקן אקספרס, שאיבדה לאחרונה את הבלעדיות שהייתה לה ברשת הענקית Costco. אבל, אצל שאר החברות, הגידול בהיקף השימוש באשראי היה צריך לבוא לידי ביטוי גם בהתנהגות המניות, זאת במיוחד על רקע עליות המחירים של המדדים המרכזיים בוול-סטריט באותה תקופה.
המניה החביבה עלינו ביותר בענף היא מניית ויזה (V). ברבעון האחרון הציגה חברת ויזה המשך צמיחה נאה בהכנסות בהשוואה לרבעון המקביל מלפני שנה. חברת ויזה השלימה את רכישת ויזה אירופה לתוכה, מה שהשפיע על הרווח הנקי, אבל בנטרול הוצאות הרכישה, הרווח למניה עמד על 0.69 דולרים, גבוה מ- 0.67 דולרים, רווח הרבעון השני של השנה. חברת ויזה גם הוסיפה ערך למשקיעים באמצעות רכישה עצמית של מניותיה בהיקף של 5.5 מיליארד דולרים בשנה האחרונה, והצהירה כי הנהלת החברה הגדילה את היקף הרכישות העצמיות המאושר לעתיד ל-7.3 מיליארד דולר.
לאחרונה גם התבשרנו על שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין פייפאל לויזה. במסגרת שיתוף הפעולה בין הצדדים יוכלו לקוחות פייפאל לשלם ולבצע העברות חשבונאיות דרך שירותי ויזה, מה שיוזיל מאוד את עלות הפעולות שמבצעים הלקוחות. לפי הפרסומים, המשקיעים של פייפאל לא אהבו את השותפות הזו מחשש שנתוני לקוחות יזלגו מהחברה לויזה, מה שהשפיע על המחיר של מנית פייפאל לאחר פרסום הדוח. מנגד, נראה כי מצידה של ויזה מדובר בעסקה מצוינת - לא רק שהיא תהנה מנתח מהעמלות על הכספים שיתגלגלו במערכת, היא גם תקבל חשיפה גדולה יותר בקרב כל לקוחות פייפאל ותתקרב עוד לעבר עולם התשלומים הדיגיטלי.
בשורה התחתונה, נראה כי סיומו של עידן התשלום במזומן או בצ'קים והמעבר לתשלומים מקוונים ברשת ובאמצעות הסמאטרפונים ימשיך להיות מנוע צמיחה נהדר עבור חברות כרטיסי האשראי. מובן כי התחרות מול השחקניות שאינן מהענף תמשך, אולם לדעתנו, חברות כרטיסי האשראי האמריקניות צפויות להמשיך לשמור על יציבות פיננסית, וליהנות מצמיחה עקבית שתקבל רוח גבית מהמשך ההתאוששות הכלכלית בארה"ב ובעולם כולו.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה מחזיקים או עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.