מהי קרן השקעות ואיך להשקיע באמצעותה

קרן השקעות מגייסת כספים ממשקיעים פרטיים ומוסדיים, ופועלת באסטרטגיות שונות כדי להניב להם תשואה. מהם הסוגים השונים של קרנות ההשקעה, ואיך בוחרים במי להשקיע? שאלות ותשובות

קרן השקעה פרטית היא קרן המתאגדת על מנת לבצע השקעות, כאשר הכספים מגויסים ממשקיעים פרטיים בעלי הון רב. השקעה של כסף
pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
21 יוני, 2020

קרן השקעה פרטית היא קרן המתאגדת על מנת לבצע השקעות, כאשר הכספים מגויסים ממשקיעים פרטיים בעלי הון רב, וכן מגופים מוסדיים ופיננסיים כמו חברות ביטוח, בתי השקעות ובנקים.

כיצד מנוהלת קרן השקעה – ומה המטרה שלה?

קרן השקעות מנוהלת ע"י איש מקצוע או חברה המתמחה בנושא. הקרן אמורה להשקיע את הכספים לפי מדיניות שהוסכמה מראש בין מנהל הקרן למשקיעים, במטרה להניב להם תשואה. לקרן השקעות תקופת פעילות מוגדרת מראש, בדרך כלל כעשר שנים, אך לעיתים גם בתום התקופה ניתן להאריך את פעילותה.

ההיסטוריה של קרנות ההשקעה

ראשיתה של קרן ההשקעה הפרטית המודרנית בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה, אז החלו לקום קרנות מהסוג שכיום מוגדר כ"קרן הון סיכון", במטרה להשקיע בהקמה והתרחבות של חברות בתחומי הטכנולוגיה, האלקטרוניקה, הרפואה ועוד. בשנות ה-60 החל להתגבש בארה"ב המודל המוכר של קרן השקעה פרטית כשותפות מוגבלת, עם מנהל מקצועי המוגדר "שותף כללי", ומשקיעים המוגדרים "שותפים מוגבלים".

אילו סוגי קרנות השקעה קיימים?

ניתן למצוא קרנות השקעה במגוון תחומים, כאשר כל אחת מהן מתמחה בסוג אחר של השקעות ו/או נכסים. כך למשל ישנן קרנות ממוקדות צמיחה, המשקיעות בעסקים ובחברות כדי לסייע להם לצמוח במטרה להשיא מכך רווח בהמשך; קרנות מזנין – שמספקות לחברות הלוואות גישור ומקבלות בתמורה ריבית גבוהה ולרוב גם אופציות; קרנות שניוניות – שקונות החזקות בחברות הייטק ממשקיעים, יזמים וקרנות הון סיכון, לרוב בהנחה משמעותית; ועוד. בכתבה זו, נתמקד בשני סוגים מרכזיים של קרנות השקעה – קרנות הון סיכון וקרנות נדל"ן.

קרנות הון סיכון: מתי, כמה ולמה?

קרנות הון סיכון משקיעות לרוב בחברות הזנק (סטארטאפים), בשלב בו קיים סיכון ממשי לאי-החזר של ההשקעה, מאחר שטרם ידוע אם המוצר או השירות עליו שוקדת החברה יצליח להפוך לנפוץ ויעיל. בתמורה לסיכון הגבוה שבהשקעה, דורשות קרנות הון סיכון תגמול הולם – בדמות תשואה גבוהה.

מתי החלו לפעול קרנות הון סיכון?

בארה"ב, כאמור, פועלות קרנות הון סיכון כבר משנות ה-50 של המאה הקודמת, כאשר החל משנות ה-80 הן גייסו סכומים משמעותיים – במקביל לפריחת עמק הסיליקון ושגשוג תעשיית ההייטק. בישראל, קרן ההון סיכון הראשונה, "קרן אתנה", הוקמה ב-1985, ובשנות ה-90 התרחבה תעשיית ההון סיכון ונוספו אליה שחקניות רבות.

איך בנויה קרן הון סיכון?

קרן הון סיכון מנוהלת בידי נאמן או מועצת מנהלים, הפועלים לגיוס הכספים של הקרן ממגוון גורמים – משקיעים מוסדיים, משקיעים פרטיים, בנקים ומקורות אחרים בשוק ההון. הקרנות בוחנות היטב את אפשרויות ההשקעה העומדות בפניהן, במטרה להתמקד בחברות שלפי הערכתן, יש להן את הסיכוי הגבוה ביותר להצליח ולהניב תשואה נאה למשקיעים.

כיצד מתבצע תהליך ההשקעה של קרן הון סיכון?

קרנות הון סיכון ישקיעו בדרך כלל בחברות בשלב Early Stage ומעלה – כלומר, כאשר הכיוון העסקי של החברה כבר ברור ויש לה מוצר מגובש. לאור הסיכון הגדול שבהשקעה בחברות הזנק, ברוב המקרים, מקבלות קרנות הון הסיכון אחוזים משמעותיים ממניות החברה. כדי להעלות את סיכויי ההצלחה, מנהלי הקרן – שלרוב מגיעים מתעשיית ההייטק ומכירים אותה היטב – מלווים אותה מקרוב ומייעצים לה. כך, מנהלי הקרן מקבלים לא רק חלק מרווחי הקרן, אלא גם דמי ניהול שנתיים.

מהי תקופת ההשקעה בקרן הון סיכון?

לרוב, קרן הון סיכון פועלת לתקופה של שבע עד עשר שנים. בתום התקופה, היא שואפת להשיג רווח למשקיעים שלה באחת מכמה דרכים – מכירה של החברות שבהן השקיעה (אקזיט) בתמורה לרווח; הנפקתה בבורסה (IPO); או מכירת המניות שבידיה בחזרה למנהלי החברה.

מה ההיקף של תעשיית הון הסיכון בישראל?

בישראל פועלות כמה עשרות קרנות הון סיכון, ובהן פיטנגו, כרמל, גיזה, Aleph, JVP ועוד; וכן קרנות הון סיכון זרות המשקיעות בחברות ישראליות. ב-2018 לבדה הוקמו בישראל 30 קרנות הון סיכון חדשות, שגייסו יחד כ- 2.6 מיליארד דולר. באותה שנה, גייסה כל קרן הון סיכון ישראלית סכום ממוצע של כ- 85 מיליון דולר.

קרן השקעות נדל"ן: מדוע צריך אותן?

קרן השקעות בנדל"ן, הידועה גם כקרן ריט (REIT – Real Estate Investment Trust), משקיעה בנדל"ן מניב מסוגים שונים – כגון נדל"ן מסחרי, משרדים ודירות מגורים. חלק מהקרנות משקיעות בנכסים בחו"ל. חלק מהקרנות נסחרות בבורסה. כך, ניתן להשקיע בנדל"ן תוך גיוון ופיזור סיכונים – שכן במחיר של נכס בודד בקנייה ישירה, מאפשרת הקרן השקעה בכמה וכמה נכסים. בנוסף, זוהי השקעה נזילה בנדל"ן – כלומר, ניתן לקנות או למכור החזקה בקרן זו בקלות יחסית בהשוואה למכירה של נכס נדל"ן מוחשי.

מה אומר החוק הישראלי על קרנות ריט?

פעילות קרנות הנדל"ן בישראל הוסדרה בחקיקה, שנועדה לשמור על המשקיעים, אך גם העניקה כמה הטבות לקרנות. כך, שיעור המינוף שלהן מוגבל לעד 60%, הן נדרשות לחלק את רוב רווחיהן כדיבידנד, והוגבלה היכולת שלהן לפעול תחת בעלי שליטה מעטים. עם זאת, קרנות אלה פטורות ממס חברות. לעומת מאות קרנות ריט הפועלות בארה"ב, בישראל קיימות כיום ארבע בלבד – ריט 1, מגוריט, סלע קפיטל ומניבים.

מיסוי קרן השקעות ריט – מתי?

קרנות ריט נהנות ככלל מפטור ממס חברות עבור חלק ההכנסה החייבת שהן מחלקות למשקיעיהן בצורת ריט. עם זאת, המשקיעים משתתפים בתשלום מסים אחרים – כגון מס שבח, מס רווח הון ומס הכנסה. גובה החיוב תלוי במספר פרמטרים, כגון: האם המשקיע הוא אדם פרטי או תאגיד, וכן בסוג ההכנסה.

כיצד בוחרים קרן נדל"ן להשקעה?

ישנם כמה פרמטרים מרכזיים שיש להביא בחשבון בעת בחירת קרן הנדל"ן המתאימה. ראשית, חשוב לבדוק את הרקע וההיסטוריה של הקרן: כמה שנים היא פועלת, באילו נכסים היא מתמקדת – והאם סוג השקעה זה מתאים לכם באופן אישי. התשואה היא כמובן פרמטר חשוב, אך יש לבדוק אותו לאורך זמן ארוך – ולא להסתפק בנתונים מהשנה-שנתיים האחרונות.

מה היתרונות והחסרונות בהשקעה בקרן נדל"ן?

אחד היתרונות המרכזיים הוא האפשרות להשקיע בנדל"ן באופן מגוון תוך פיזור סיכונים, במקום להשקיע בנכס בודד שמחירו עלול להשתנות בצורה משמעותית. בנוסף, השקעה באמצעות קרן נדל"ן מאפשרת כניסה לתחום גם בלי צורך בידע מקדים או מחקר מעמיק על שוק הנדל"ן והיא מאפשרת נזילות גבוהה.

כמו בכל דבר, גם כאן יש חסרונות שכדאי לקחת בחשבון. לאור העובדה שברוב המקרים מדובר ברכישת מניה של קרן ריט, המשקיע חשוף לאותם סיכונים בדומה למשקיעים במניות אחרות בבורסה. בנוסף, כאשר משקיעים בקרן ריט, מי שבוחר את הנכסים להשקעה הוא מנהל הקרן – ולא המשקיע עצמו. כלומר, ההשקעה אינה בשליטה מלאה של המשקיע.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד.