לאחרונה, הודיעה ענקית הטלקום AT&T כי תרכוש את טיים וורנר (Time Warner) בעבור 85.4 מיליארדי דולרים בשילוב של מזומן ומניות, במה שעומדת להיות העסקה הגדולה ביותר שתתרחש בעולם בשנים האחרונות. למעשה, זוהי גם העסקה הגדולה ביותר בתעשיית התקשורת האמריקאית מאז שקומקאסט השלימה את רכישת כל מניות NBC יוניברסל ב-2013 תמורת 16.7 מיליארד דולר.
עסקאות מיזוג כאלו בין חברות מובילות שוק אינו דבר חדש, ובשנים האחרונות ראינו יותר ויותר עסקאות כאלו. מיזוג הוא דרך נהדרת לייצר גידול מיידי בהכנסות, ואם יש סינרגיה בין החברות אז גם להתייעלות ולהגדלת הרווח הנקי למניה. אבל לא רק היעדר אפשרויות צמיחה והרצון לרצות את המשקיעים הוא שמניע את גל המיזוגים והרכישות האדיר בעולם, אלא בעיקר מפני שחברות רבות רואות את השינויים המהירים המתרחשים בהרגלי הצריכה של לקוחותיהן, ומבינות שפעילות טובה ויציבה אינה מספיקה. כדי לשרוד, הן חייבות להתרחב גם לתחומים נוספים, עדכניים, וכך לספק את השירות שלהן ליותר צרכנים ולאורך זמן. המיזוג בין AT&T לבין טיים וורנר הוא דוגמא מצוינת לכך - חברת תקשורת שקוראת נכון את המפה ושואפת להפוך גם לענקית מדיה ובידור.
בעשור האחרון הצליחה AT&T להפוך למעצמת תקשורת לאומית, אבל פעילותה בשוק רווי תחרות עם שיעורי חדירה מלאים מנע ממנה אפשרויות צמיחה נוספות. הצעד הראשון בו נקטה החברה כדי לשים דריסת רגל בתחום המדיה, התרחש לפני כשנה באמצעות רכישת ספקית הטלוויזיה בלוויין דיירקטי.וי תמורת 48.5 מיליארד דולר. זה נתן לחברה פלטפורמה נהדרת כדי להפיץ תכנים ללקוחותיה. הצעד הבא היה חיפוש חברת תוכן ולמזג אותה פנימה. דיסני וקומקאסט היו ככל הנראה גדולות מידי, כך שטיים וורנר הייתה הבחירה המיטבית עבור AT&T.
טיים וורנר היא אחת מספקיות התוכן הגדולות בארה"ב. בשנים האחרונות היא ושאר חברות המדיה השונות נמצאות בלחץ גדול היות ויותר ויותר צופים מתנתקים מהכבלים וצופים בתכניות האהובות עליהם דרך האינטרנט או במכשירים הניידים. המיזוג עם AT&T נותן פיתרון נהדר עבור טיים וורנר בעניין הזה, היות והוא מחבר אותה עם אחת מספקיות הטלוויזיה בתשלום והאינטרנט הביתי הגדולות בארה"ב. במילים אחרות, המיזוג מייצר את חברת הניו-מדיה הגדולה ביותר בארה"ב, שגם תחזיק בתשתית תקשורת חזקה וגם תציע לצרכנים קטלוג תוכן עשיר ביותר של ערוצים מובילים כמו HBO, CNN, TNT, שידור משחקי ליגת ה- NBA וכן תכנים המיוצרים באולפני הסרטים Warner Bros. החברה המאוחדת תהיה ענקית בשווי של למעלה מ-300 מיליארד דולרים, ותשאיר מאחור את שתי המתחרות הגדולות של טיים וורנר - קומקאסט ודיסני. לפי הערכות AT&T, הסינרגיה בין שתי החברות תביא לחיסכון שנתי של מיליארד דולר בעקבות איחוד עלויות תוך שלוש שנים לאחר אישור המיזוג.
אלא שהעסקה הענקית המתוכננת כבר העלתה חששות רבים מצידם של גורמים רבים, הטוענים כי המיזוג של חברת טלקום עם חברת המדיה עלול להגביל את אפשרויות הבחירה של הצרכנים. יותר מזה, היא עלולה לדחוק את המתחרות לבצע מהלכי מיזוג נוספים, מה שיגדיל עוד את הקונסולידציה בענף. אפילו הילארי קלינטון ודונלד טראמפ הביעו התנגדות לעסקה, והצהירו כי לאחר בחירתם יפעלו לביטולה. מנגד, אם נסתכל על מה שקרה בשנה האחרונה לאחר ש- AT&T רכשה את DirecTV, נראה כי החברה דווקא הציעה ללקוחות חבילות תקשורת ומדיה במחירים אטרקטיביים והצליחה להוסיף מיליוני לקוחות חדשים לרשת שלה. זה לא מפתיע, התחרות בענף מחייבת את החברות למחירים תחרותיים, כך שאפשר לנחש שגם הפעם המיזוג יעשה טוב גם לצרכנים.
בכל מקרה, מי שתכריע בסופו של דבר, תהיה הוועדה הפדראלית לתקשורת (FCC), שהיא האמונה על אישור עסקאות מסוג זה בארה"ב. בהנחה שהמיזוג יאושר, נשארת עדיין שאלת מימון העסקה. קופת המזומנים של AT&T לא מאפשרת תשלום סכום אדיר כמו שנקבע בעסקה, ולכן חלק ניכר מהמימון יצטרך להגיע מבנקים בוול סטריט. הבנקים ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה כבר הודיעו שיסכימו לרכוש אג"ח של AT&T למימון העסקה, אבל הרגולטור עדיין יצטרך לאשר את זה.
אפשר לנחש שבסופו של דבר העסקה תצא לפועל ו- AT&T תהפוך לחברת הניו-מדיה הגדולה ביותר בארה"ב. שטף המיזוגים והרכישות לא ייעצר כאן וסביר להניח שבשנים הקרובות נראה גם תגובה של המתחרות. גם בתחומים אחרים אפשר להעריך כי מגמת הקונסולידציה בין חברות מתחומים משיקים תמשך בעוצמה, במיוחד בהינתן שסביבת הריבית תמשיך להיות נמוכה ותאפשר מימון זול לעסקאות מסוג זה.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה מחזיקים או עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.