פרשת סופר מיקרו: האם ייצור הצ'יפים צפוי לצאת מסין?

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
13 נובמבר, 2018
גילוי נאות

פרשת ריגול חדשה, במסגרתה הושתלו לכאורה שבבים סיניים זדוניים בלוחות אם ששימשו חברות אמריקניות, העלתה את רף החרדות של חברות רבות בעולם. האם זה צפוי לגרום להוצאת  את ייצור הרכיבים האלקטרונים מסין?

פרשיות ריגול כאלו ואחרות צצות מידי פעם בפעם, אבל פרשת סופר מיקרו היא אולי אבן דרך שתשנה את חוקי המשחק העסקי בעולם. במרכז הפרשה ניצבת חברת סופר מיקרו, חברה וותיקה, שהיא אחת מהיצרניות המובילות בעולם ללוחות אם לשרתים. לחברה מאות לקוחות בלמעלה מ-100 מדינות על פני הגלובוס, ולוחות האם שלה נמכרים למגוון רחב של חברות, החל מספקי מחשוב ענן, בנקים, יצרניות מערכות רפואיות, וכלה בחברות לייצור מערכות נשק.

למרות שהיא אמריקנית (נוסדה ורשומה בסן חוזה שבקליפורניה), כל המוצרים של סופר מיקרו מיוצרים למעשה בסין. לאחרונה, גילה תחקיר של בלומברג כי הסינים הצליחו להחדיר שבב זעיר ללוחות אם של החברה. הלוחות יובאו לארה"ב והותקנו בשרתים של חברות מובילות במדינה. על פי החשדות, השבבים האלו פתחו ערוץ חשאי שאפשר למפעילים בסין למשוך מהשרתים מידע ואף לשנות את דרך פעולתם, וכך לאסוף סודות מסחריים מחברות אמריקאיות ואולי אף מגופים ביטחוניים.

על פי הדיווח של בלומברג, ניסיון הריגול התגלה לראשונה על ידי אפל במאי 2015 ודווח באופן שקט ל-FBI. באותה שנה, גם אמזון מצאה את השבב הזדוני כחלק מבדיקת הנאותות שלה לשרתים של הסטארט-אפ Elemental Technologies, שיוצרו על ידי חברת סופר מיקרו. אמזון דיווחה לרשויות בארה"ב על גילוי השבבים הזדוניים ופתחה תיבת פנדורה, שהרי שרתים של Elemental נמצאים בשימוש נרחב במרכזי המידע של גופים ממשלתיים וביטחוניים רבים בארה"ב. Elemental הייתה רק ​​אחת ממאות לקוחות סופר מיקרו, כך שלא מפתיע שהתחקיר של בלומברג העלה כי הממשל הסיני ככל הנראה הצליח לחדור דרכה לשרתים של יותר מ-30 חברות אמריקניות מובילות.

אפל ואמזון ניתקו את הקשרים שלהן עם סופר מיקרו כשנה לאחר גילוי ניסיון הריגול, אבל חברות רבות אחרות המשיכו להשתמש בשירותי החברה. מרבית החברות האלו וגם סופר מיקרו עצמה, הוציאו הכחשות גורפות לעניין וטענו כי "לא היו דברים מעולם". עם זאת,  כיום, מרבית המחשבים והטלפונים הניידים מיוצרים בסין, כך שאפשר לתאר לאיזה ממדים יכול להגיע היקף הריגול הסיני. השאלה היא האם חשיפת הפרשה הזו צפויה לגרום מעתה למספר גדול של חברות להוציא את ייצור מוצרי המחשוב מסין כפי שעושות החברות הביטחוניות? לא בטוח.

ראשית, זו לא הפעם הראשונה שגורמים בארה"ב מאשימים את השלטון הסיני בריגול באמצעות השתלת רכיבים זדוניים. בעבר כבר הואשמו יצרניות הטלפונים הסלולאריים שיאומי, וואווי ויצרניות נוספות כי השאירו לכאורה פרצות אבטחה בתוכנה שלהן כדי לאפשר לממשל הסיני לרגל אחרי אזרחים שאינם סינים. אבל למרות המלצות של בכירים מה-FBI וה-CIA לאזרחי ארה"ב שלא לרכוש מוצרים של חברות אלו, נראה כי יצרניות הסלולר הסיניות ממשיכות למכור בהיקפים גדולים גם בארה"ב.

בנוסף, בעולם לא חסרות יצרניות צ'יפים גדולות שאינן סיניות, כגון טאיוואן סמיקונדקטור, סמסונג הקוריאנית ובוודאי אינטל האמריקנית. שלוש החברות האלו אמנם מציגות צמיחה יפה, אבל לפחות עד עתה לא נראה שהיא באה על חשבון הפריחה של הייצור בסין. לכן, סביר להניח שהחברות בעולם מכירות את סוגיית פרצות האבטחה אליהן הן חשופות כשהן בוחרות לייצר בסין, אולם נאלצות להמשיך לייצר שם בגלל העלויות הנמוכות, שמאפשרות להן להישאר תחרותיות ועדיין רווחיות.

ייתכן כי פרסום הפרשה דווקא עכשיו אינו צירוף מקרים. אולי הוא חלק ממלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. כזכור, גניבת קניין רוחני הייתה אחת הסיבות המרכזיות עליהן דיבר טראמפ כהצדקה למגבלות הסחר והמכסים החדשים שהוא הטיל על ייבוא מסין. טראמפ מעוניין להחזיר את הייצור לתוך ארה"ב, וייתכן שהעלאת מפלס החששות של החברות מפני שבבים זדוניים הנשתלים בסין תעשה את העבודה עבורו. את התשובה לכך נוכל לדעת כנראה רק בעוד מספר שנים.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.