רפורמת המס של טראמפ מגיעה אחרי עשרות שנים ללא שינוי במערכת המיסוי במדינה. מהם עיקרי הרפורמה והאם היא צפויה להאיץ את הפעילות הכלכלית במדינה או דווקא להרע אותה בטווח הארוך?
להלן תמליל הסרטון:
האם הרפורמה אכן תאיץ את הכלכלה האמריקנית לשיאים חדשים?
ארה"ב לא הורידה מסים כבר הרבה שנים בניגוד למדינות אחרות בעולם, וזה הפך אותה ללא תחרותית באספקט הזה. הרפורמה של טראמפ משנה את התמונה. מס החברות ירד מ-35% ל-21% והחברות יורשו גם לנכות באופן מיידי השקעות בציוד ומכונות. זה יעודד חברות אמריקניות להחזיר את פעילויות הליבה שלהן לארה"ב, מה שצפוי לחזק את הצמיחה. להערכת הממשל האמריקני, הפחתת המס צפויה להחזיר למדינה 4 טריליון דולר בשנה. הרפורמה גם כוללת הורדה של שיעור המס המירבי לשכירים ועצמאים, תוספת נקודות זיכוי עבור ילדים, העלאת תקרת הירושה הפטורה ממס ועוד. זה ישאיר לאזרחים יותר כסף פנוי שיוכל להגדיל את הצריכה הפרטית וסביר להניח שיעשה טוב לכלכלה.
אם הרפורמה כל כך טובה, מדוע רוב האזרחים לא מברכים עליה ויש לא מעט כלכלנים שאפילו טוענים שהיא תוביל "לאסון"?
להגיד שהרפורמה תוביל לאסון זה מוגזם, אבל ברור שיש לה גם צדדים פחות טובים. קודם כל, כבר ראינו בעבר מדינות שהורידו מסים אבל הצמיחה בהן לא ממש האיצה. יותר מזה, הרפורמה צפויה לייצר גירעון תקציבי של כטריליון וחצי דולר בעשר השנים הבאות, ועדיין לא ברור מי יממן אותו. אחד החששות הוא שתהיה הרעה בקצבאות או בשירותי הבריאות לאוכלוסיות החלשות. בנוסף, הורדת מס החברות, שמן הסתם מיטיבה עם העשירים, שונתה לצמיתות, בעוד הקלות המס למעמד הביניים - כמו הפחתת מדרגות המס ליחידים והגדלת נקודות הזיכוי עבור ילדים, יפוגו בעוד 8 שנים. בגלל הדברים האלו, רבים טוענים שהרפורמה דווקא תרחיב עוד את הפערים בין העשירים לעניים.
איך תושפע הכלכלה הישראלית מהרפורמה של טראמפ - האם חברות אמריקניות שפועלות כאן יחזרו הביתה והאם חברות ישראליות יבחרו להגר לארה"ב?
זה נכון שמס החברות בישראל יהיה גבוה יותר מזה שבארה"ב, אבל רק במעט. להזכירכם, מס החברות בארץ ירד ב-2018 ל-23%. בנוסף, מעבר לפעילות בארה"ב כרוך בעלויות לא מבוטלות, כוח האדם שם יקר יותר, השוק פחות מוכר, ולכן לא צריך לחשוש מהגירה המונית של חברות ישראליות לארה"ב. גם החברות האמריקניות שפועלות כאן לא ימהרו להחזיר את הפעילות לארה"ב. קודם כל, חלק מחברות הייטק גדולות הפועלות בישראל נהנות משיעורי מס נמוכים למדי כבר היום מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, והן לא ירצו לוותר על זה. צריך גם לזכור, כי תשלום מס מופחת אינו השיקול היחידי בבחירת מיקום הפעילות. חברות רבות בוחרות לפעול דווקא מישראל בגלל הערך המוסף שהן מקבלות וכוח האדם האיכותי שיש פה.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת