רפורמת המס של טראמפ - למי זה טוב?

רון רוזנשטיין
רון רוזנשטיין
|
02 ינואר, 2018
גילוי נאות


רפורמת המס של טראמפ מגיעה אחרי עשרות שנים ללא שינוי במערכת המיסוי במדינה. מהם עיקרי הרפורמה והאם היא צפויה להאיץ את הפעילות הכלכלית במדינה או דווקא להרע אותה בטווח הארוך?


להלן תמליל הסרטון:

האם הרפורמה אכן תאיץ את הכלכלה האמריקנית לשיאים חדשים?

ארה"ב לא הורידה מסים כבר הרבה שנים בניגוד למדינות אחרות בעולם, וזה הפך אותה ללא תחרותית באספקט הזה. הרפורמה של טראמפ משנה את התמונה. מס החברות ירד מ-35% ל-21% והחברות יורשו גם לנכות באופן מיידי השקעות בציוד ומכונות. זה יעודד חברות אמריקניות להחזיר את פעילויות הליבה שלהן לארה"ב, מה שצפוי לחזק את הצמיחה. להערכת הממשל האמריקני, הפחתת המס צפויה להחזיר למדינה 4 טריליון דולר בשנה. הרפורמה גם כוללת הורדה של שיעור המס המירבי לשכירים ועצמאים, תוספת נקודות זיכוי עבור ילדים, העלאת תקרת הירושה הפטורה ממס ועוד. זה ישאיר לאזרחים יותר כסף פנוי שיוכל להגדיל את הצריכה הפרטית וסביר להניח שיעשה טוב לכלכלה.

אם הרפורמה כל כך טובה, מדוע רוב האזרחים לא מברכים עליה ויש לא מעט כלכלנים שאפילו טוענים שהיא תוביל "לאסון"?

להגיד שהרפורמה תוביל לאסון זה מוגזם, אבל ברור שיש לה גם צדדים פחות טובים. קודם כל, כבר ראינו בעבר מדינות שהורידו מסים אבל הצמיחה בהן לא ממש האיצה. יותר מזה, הרפורמה צפויה לייצר גירעון תקציבי של כטריליון וחצי דולר בעשר השנים הבאות, ועדיין לא ברור מי יממן אותו. אחד החששות הוא שתהיה הרעה בקצבאות או בשירותי הבריאות לאוכלוסיות החלשות. בנוסף, הורדת מס החברות, שמן הסתם מיטיבה עם העשירים, שונתה לצמיתות, בעוד הקלות המס למעמד הביניים - כמו הפחתת מדרגות המס ליחידים והגדלת נקודות הזיכוי עבור ילדים, יפוגו בעוד 8 שנים. בגלל הדברים האלו, רבים טוענים שהרפורמה דווקא תרחיב עוד את הפערים בין העשירים לעניים.

איך תושפע הכלכלה הישראלית מהרפורמה של טראמפ - האם חברות אמריקניות שפועלות כאן יחזרו הביתה והאם חברות ישראליות יבחרו להגר לארה"ב?

זה נכון שמס החברות בישראל יהיה גבוה יותר מזה שבארה"ב, אבל רק במעט. להזכירכם, מס החברות בארץ ירד ב-2018 ל-23%. בנוסף, מעבר לפעילות בארה"ב כרוך בעלויות לא מבוטלות, כוח האדם שם יקר יותר, השוק פחות מוכר, ולכן לא צריך לחשוש מהגירה המונית של חברות ישראליות לארה"ב. גם החברות האמריקניות שפועלות כאן לא ימהרו להחזיר את הפעילות לארה"ב. קודם כל, חלק מחברות הייטק גדולות הפועלות בישראל נהנות משיעורי מס נמוכים למדי כבר היום מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, והן לא ירצו לוותר על זה. צריך גם לזכור, כי תשלום מס מופחת אינו השיקול היחידי בבחירת מיקום הפעילות. חברות רבות בוחרות לפעול דווקא מישראל בגלל הערך המוסף שהן מקבלות וכוח האדם האיכותי שיש פה.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 02/01/2018 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.