להיות "גם וגם" – איך משלבים קריירה של עצמאי.ת לצד שכיר.ה?
שוק העבודה של ימינו מזמן לעובדים אפשרויות רבות ומגוונות, ולכן זה לא נדיר שעובדים רבים משלבים קריירה כשכירים לצד דרך עצמאית ועסק קטן משלהם. עבור מי שבוחר לשלב בין השניים – יש כמה דברים שכדאי לדעת בענייני מיסוי וחיסכון פנסיוני
העולם המודרני מציע אפשרויות כמעט בלתי מוגבלות בכל תחומי החיים. בעולם התעסוקה הדבר בולט במיוחד, ולכן עובדים רבים בוחרים לשלב כמה עיסוקים במקביל, כדי להגדיל את ההכנסה, לייצר עניין נוסף ולפתח כישורים נוספים שאולי יהפכו לתחום התעסוקה העיקרי שלהם בעתיד. שוק העבודה של שנת 2024 רחוק שנות אור משוק העבודה של שנות ה-80, למשל. ה-"טייטל" הוא כבר לא העיקר. יש רצון גובר להיפתח לתחומים חדשים, למצוא משמעות, עניין, סיפוק ואתגר. בעולם של שפע, רבים מתקשים להישאר חד גוניים ומבקשים להגדיר את עצמם ואת תחום עיסוקם בכמה דרכים.
כך, עובדים רבים מבקשים לשלב את עולם התעסוקה העצמאי עם עבודתם כשכירים, ומדובר בתופעה שהולכת ומתרחבת. נושא זה כמובן מציף אתגרים לא מעטים בתחומים כמו מיסוי, כיסוי ביטוחי וחיסכון פנסיוני. אם גם אתם חושבים לשלב קריירה כעצמאים לצד היותכם שכירים, הנה כמה דברים שכדאי להכיר מבחינת מה שמגיע לכם ושמירה על הזכויות שלכם.
מיסוי
בתור שכירים, המעסיק מנכה עבורכם את תשלום המס, הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות. כמובן שלא כך הדבר כשאתם מבקשים לשלב גם עבודה באופן עצמאי. מבחינת מס הכנסה אין איסור על פתיחת תיק עצמאי לצד עבודה כשכיר, אולם חלה חובת דיווח על הכנסות באמצעות הגשת דו"ח שנתי לרשות המיסים. כמו כן, בתור עצמאים, ייתכן שתידרשו להגיש הצהרת הון לשיקוף הנכסים שברשותכם. עצמאים שהכנסתם מתחת ל- 120 אלף ₪ (נכון לשנת 2024) בשנה קלנדרית, יכולים להירשם ברשות המיסים ובמשרדי המע"מ כעוסקים פטורים. כך, הם לא גובים מע"מ, ומנגד לא רשאים להוציא חשבוניות מס. עוסק פטור מתנהל עם קבלות ומחויב להגיש דו"ח שנתי לרשות המיסים. מנגד, עצמאים שהכנסותיהם מעל 120 אלף ₪ (נכון לשנת 2024) בשנה קלנדרית (או שעובדים במקצועות שהוגדרו בחוק כמו עו"ד, סוכן ביטוח ויועץ מס) ירשמו כעוסק מורשה. כעוסק מורשה ישנה חובה לעבוד עם חשבוניות מס, לגבות מע"מ מהלקוחות ולהעביר את הכספים לרשויות המס אחת לתקופה. בנוסף, יידרש עוסק מורשה גם בדיווח שנתי על ההכנסות למע"מ ומס הכנסה. לצורך כך, כדאי לבחור רו"ח או יועץ/ת מס שיסייעו בתהליך ויעזרו לכם להבין את החובות והזכויות שלכם ולצלוח את הדיווח השנתי. חשוב להיעזר ברו"ח או יועץ/ת מס שאתם סומכים עליו ובקיא בהתנהלות מול מס הכנסה. תוכלו לבדוק אפשרות של שימוש בתוכנה שתסייע לכם בהפקת חשבוניות וניהול הלקוחות. שימוש בתוכנה כזו יכול להקל עליכם להכין ולהגיש את הדו"ח השנתי. כשכל הדיווחים מוצגים באופן מסודר, תוכלו גם לצלוח ביתר קלות כל ביקורת פתע של רשויות המס.
חיסכון פנסיוני
חובת הפקדה לעצמאים1
החל משנת 2017 עצמאים מחויבים לחסוך לפנסיה כדי להבטיח להם הכנסה ראויה בפרישה. עצמאים שגילם מתחת ל-21 או מעל גיל 602 או שפתחו את העסק בחצי השנה הראשונה לפעילותם אינם מחויבים כלל להפקיד כספים לפנסיה. עבור אלו המבקשים לשלב עבודה עצמאית בהיותם שכירים – ייחשבו בתקופה זו ההפקדות שמתבצעות ממקום העבודה כשכיר, כאשר במידה וההפקדות הפנסיוניות (המתבצעות מטעם מקום העבודה כשכיר) עולות על הסכום המינימלי המחויב בחוק, ישנו מיצוי ואין צורך מבחינת בביצוע הפקדות נוספות לקרן הפנסיה. כך למשל, אם העצמאי מחויב להפקיד כ- 12,000 ₪ בשנה, וכשכיר הופקדו עבורו לחיסכון הפנסיוני 20,000 ₪ - הרי שהוא לא יידרש להפקיד סכום נוסף. לעניין זה, יש לבדוק שרו"ח או יועץ/ת המס מדווחים למס הכנסה בדוח השנתי על ההפקדות הפנסיוניות.
ניצול הטבות מס
מעבר לחובת ההפקדה לפנסיה, ההפקדה לחיסכון הפנסיוני עשויה להעניק לציבור העצמאים הזכאים לכך הטבות מס בדמות ניכוי וזיכוי. גם חוסכים שמשלבים עבודה כשכירים לצד היותם עצמאים, יכולים ליהנות מהטבות מס שונות על ההפקדות לחיסכון הפנסיוני. יחד עם זאת, מאחר ומתקבלת משכורת מטעם העבודה כשכיר, חלק מהטבות המס ניתנות כבר שם ולכן ייתכן שההטבות שיינתנו יהיו חלקיות ביחס לאלו המוענקות לעצמאים (שלא משלבים עבודה כשכירים). כדי להבין איך למקסם את ההטבות השונות, חשוב להתייעץ עם בעל/ת רישיון פנסיוני או יועץ/ת מס ולהבין מה גובה ההפקדות הנדרש לשם כך.
כיסוי ביטוחי מספק
הכנסה נוספת מצריכה לעיתים קרובות גם עדכון של היקף הכיסוי הביטוחי. כאשר ההכנסות שלנו עולות ובאופן טבעי גם רמת החיים, נרצה שהכיסוי הביטוחי יותאם כך שבמקרה של אסון חלילה נוכל להיות מבוטחים על כלל ההכנסות שלנו. כך אנחנו עשויים להבטיח שמירה על רמת החיים אליה התרגלנו. עבור עצמאים שחוסכים בקרן פנסיה, רכיב הביטוח כבר מובנה בתוך המוצר עצמו. על כן, עצמאים הנמצאים בתחילת דרכם וטרם החלו להפקיד לפנסיה או שחוסכים במוצרים פנסיוניים אחרים (שאינם כוללים רכיב ביטוחי), או שמעוניינים בכיסוי נוסף מעבר לכיסוי שמציעה קרן הפנסיה שלהם- יכולים לשקול רכישה של פוליסות ביטוח פרטית מחברת הביטוח הכוללת כיסוי ביטוחי למקרה מוות ולמקרה של אובדן כושר עבודה כנגד כלל ההכנסות. לצורך כך, חשוב להתייעץ עם בעל/ת רישיון פנסיוני ולוודא התאמה למצב החדש. רכישת פוליסה פרטית עשויה להוות גם הוצאה מוכרת לעצמאי ולכן חשוב לבדוק זאת מול יועץ המס/רו"ח.
השתלמות ופיננסים
מתחילים לצבור ותק
קרן השתלמות היא אחד ממכשירי החיסכון האטרקטיביים שקיימים כיום. ישנם שכירים הזכאים לקרן השתלמות מטעם המעסיק, כהטבה אישית או כחלק מהסכם קיבוצי (ענפי). עצמאים זכאים לפתוח לעצמם קרן השתלמות, להפקיד אליה כספים וליהנות מהטבות מס שונות. בתחילת הדרך כעצמאי, כאשר ההכנסות עדיין נמוכות באופן יחסי, ניתן לפתוח קרן השתלמות ולהתחיל להפקיד אליה סכומי כסף (ניתן גם להסתפק בסכום סמלי) וזאת במטרה לצבור ותק שיאפשר למשוך את הכספים כעבור 6 שנים עם פטור ממס (עד התקרה המוטבת).
הטבת הוצאה מוכרת
עצמאים שמפקידים לקרן השתלמות, יכולים ליהנות גם מהטבה בדמות הוצאה מוכרת על ההפקדות עד התקרה המוטבת, וגם מפטור ממס על הרווחים שנצברו בגינן בעת המשיכה כדין. במידה ואתם משלבים עבודה עצמאית לצד היותכם שכירים ויש לכם קרן השתלמות מטעם המעסיק, הטבת ההוצאה המוכרת המגיעה לכם, ככל הנראה, תהיה עם תקרה נמוכה יותר. זה בדיוק המקום להתייעץ עם בעל/ת מקצוע כדוגמת יועץ/ת מס או רו"ח, כדי להבין מהם סכומי ההפקדה המזכים בהוצאה מוכרת.
חיסכון נוסף ליום סגריר
עצמאים רבים חוסכים כסף בקופת גמל להשקעה, ליום סגריר, תקופות של מתיחות ביטחונית וירידה בהכנסות, או לתקופה שבה ירצו לממש מטרות וחלומות. חיסכון בקופת גמל להשקעה משמש כאפשרות עבור עצמאים לחסוך עוד כספים שישמשו אותם בפרישה, ובמקביל לשמור על נזילות ואפשרות למשוך בכל זמן.3 על אף שהפקדה לקופת גמל להשקעה אינה מזכה בהטבות מס כמו אלו של החיסכון הפנסיוני, ישנו יתרון משמעותי של נזילות ואפשרות למשוך את הכסף בצורה הונית כנגד תשלום מס של 25% על הרווח הריאלי במעמד המשיכה בלבד. חוסכים בקופת גמל להשקעה נהנים גם מניהול השקעות מקצועי במגוון מסלולי השקעה ואפשרות לעבור ממסלול אחד לאחר באופן חופשי ומבלי שהדבר ייחשב לאירוע מס.4 פרט חשוב הוא שחוסכים מעל גיל 60 יוכלו למשוך את הכספים שנצברו כקצבה5, וייהנו מפטור מלא מתשלום מס הכנסה על הקצבה.
אולי יעניין אותך
-
לוודא שהפנסיה מנוהלת במסלול ההשקעה המתאים, לעבור על מטרות החיסכון בתיק ההשקעות ולפתוח חיסכון לילדים – אלה רק חלק מהדברים שתוכלו לבצע בפתחה של שנה אזרחית חדשה, להתייעל ולבצע בחירות חכמות יותר שעשויות לשפר את מצבכם הכלכלי בעתיד
-
הגזרות הכלכליות בפתח: כך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון
שנת 2025 צפויה להיות רצופה בהרבה מאוד גזרות כלכליות שישפיעו על הכיס של כולנו, וכל משפחה ממוצעת בישראל עשויה לספוג הפסדים שיכול ויסתכמו בכאלפי שקלים בשנה. איך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון? מהן האפשרויות הקיימות ולמי עשויה להתאים כל אחת מהן? -
במיוחד לחג החנוכה: כך תתחילו לחסוך עבור הילדים וגם תלמדו אותם על חשיבות החיסכון
חג החנוכה והמנהג של חלוקת דמי חנוכה מייצרים הזדמנות מצוינת לשוחח עם ילדים על כסף, וגם להתחיל לחסוך עבורם. מדובר בנושא שמטריד ומעסיק הורים רבים, שכן כולנו רוצים להעניק לילדים נקודת פתיחה טובה בחייהם הבוגרים. הנה כמה טיפים שכדאי לכל הורה להכיר -
השינויים הצפויים בתכנית חיסכון לכל ילד ב-2025: דברים שכדאי לדעת
בתיקון לחוק הביטוח הלאומי שאושר לאחרונה על ידי הכנסת נקבעו שינויים בתכנית חיסכון לכל ילד החל מה-1.1.25. מה צפוי לכלול השינוי ומה עשויה להיות המשמעות עבור החיסכון של ילדיכם? הנה דברים שחשוב לדעת
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד ונכון ליום מועד פרסומו. המידע ערוך באופן תמציתי ומנוסח בלשון פשוטה, לפיכך אינו מכסה את כל המקרים והנסיבות שייתכנו. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי למצות ו/או להוות תחליף להוראות החוק ו/או תקנוני קופות הגמל ו/או ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. האמור לעיל כפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים, להוראות ההסדר התחיקתי ולנהלי החברות. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש.
- בהתאם לחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2017 ו- 2018), התשע"ז- 2016.
- בנוסף לאמור, חובת החיסכון אינה חלה על עצמאי שביום 1.1.2017 גילו היה 55 או יותר.
- משיכה מקופת גמל להשקעה תתבצע בתוך 4 ימי עסקים ממועד קבלת בקשה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו חודש.
- העברת כספים בין מסלולי השקעה תתבצע בתוך 3 ימי עסקים ממועד קבלת בקשת העברה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו חודש.
- יודגש כי, בהתאם להוראות הדין החלות כיום, לא קיים מנגנון למשיכת הכספים כקצבה ישירות מקופת גמל להשקעה, ולצורך קבלת קצבה ניתן להעביר את הכספים לקופה לקצבה (קרן פנסיה או קופת ביטוח) וזאת החל מגיל 60.