הבורסה בת"א חותמת את 2020 עם שיא בהנפקות החדשות: איך זה קורה דווקא בשנת משבר עולמי?
שנת 2020 שתיזכר כמובן כשנת הקורונה, תיזכר גם באופן די מפתיע כשנה מוצלחת בבורסה בת"א, בין היתר לאור מספר החברות החדשות שהונפקו בה. בשנה החולפת נרשמו למסחר לא פחות מ-30 חברות חדשות, והיד עוד נטויה. איך זה קורה דווקא בשנה משברית ומורכבת זו?
להלן תמלול הסרטון:
לפני שנצלול להסברים, בוא נעשה קצת סדר במספרים.
שלום זוהר, במהלך 2020 הונפקו בבורסה בת"א כ-30 חברות חדשות, שיא מאז 2007, עם נוכחות בולטת של חברות מתחומים כמו אנרגיה מתחדשת וטכנולוגיה, לצד ענפים מסורתיים כמו קמעונאות ותעשייה. החברות שהונפקו גייסו יחד סכום לא מבוטל של כ-4.6 מיליארד שקל, ובחלק גדול מההנפקות המשקיעים השיגו רווח ואפילו משמעותי. בצנרת יש חברות נוספות שנמצאות בשלבי הנפקה כאלה ואחרים, והציפייה היא שעוד עשרות חברות ממגוון סקטורים יצטרפו לבורסה בת"א בחודשים הקרובים.
תומר, מה הם הגורמים המרכזיים שהובילו למבול ההנפקות, דווקא בשנה כל כך מורכבת כמו 2020?
שנת 2020 הייתה אמנם שנת משבר עולמי, אולם בבורסות זו הייתה בעיקר שנה שאופיינה בתנודתיות חריפה. המדדים המובילים בארה"ב אשר צללו קרוב ל-30% מהשיא בחודש פברואר ועד לשפל באמצע מרץ, טיפסו בחזרה ואף קבעו שיאים חדשים במהלך השנה. גם בבורסה המקומית המדדים ת"א 125 ות"א 90 ביצעו תיקון משמעותי מנקודת השפל. המומנטום החיובי שנוצר הביא לכך שהרבה כסף פנוי חיפש את דרכו לאפיקי השקעה אטרקטיביים, ביניהם גם טרנד ההנפקות החדשות בת"א, כאשר חלק לא מבוטל מאותן הנפקות אף זכה להצלחה. האפשרות להנפיק במחירים אטרקטיביים לאור הריבית האפסית בין היתר, היוותה קרקע נוחה לכניסה של הרבה מאוד חברות חדשות לבורסה בת"א בשנה החולפת. חשוב לומר שהגידול המשמעותי בכמות ההנפקות נובע גם משינויים רגולטורים שהובילה הבורסה בשנים האחרונות במטרה למשוך חברות להנפיק בישראל, כמו ביטול חובת דיווח רבעוני לתאגידים קטנים או אפשרות דיווח באנגלית.
ולסיום, על פניו נשמע שהסיפור הזה חיובי עבור הבורסה, וגם עבור החברות והמשקיעים. מה בכל זאת הסיכון הכרוך בהשקעה בחברות חדשות שמונפקות?
התשובה לכך היא מורכבת, ואולי זה הזמן להציג את תמרורי האזהרה. קודם כל, כדאי לזכור שחלק מהחברות שהנפיקו בת"א השנה הן חברות בראשית דרכן, אשר הפוטנציאל בהן יכול להתממש, או שלא. כמו בכל השקעה, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בחברות חדשות שלציבור המשקיעים אין היכרות וניסיון עם ביצועי החברה לאורך שנים רבות, חשוב להתנהל במשנה זהירות ולבחון לעומק כל השקעה תוך הבנת הסיכונים הגלומים בה.
אולי יעניין אותך
-
מחירי הרכב המשומש עלו בשנתיים האחרונות עקב בעיות בשרשרת האספקה לכלי רכב חדשים, שהסיטו צרכנים לשוק היד שנייה. האם המגמה הזו ממשיכה, וכיצד מתמודד הענף עם עליית הריבית?
-
האם יצרניות הבירה הן אי של יציבות בתקופות של אי ודאות?
ענף הבירה שייך לסקטור הצריכה הבסיסית, הנוטה לתפקד בצורה טובה יותר בתקופות של האטה כלכלית או מיתון. גם בשיאו של משבר הקורונה, יצרניות הבירה שמרו על תזרים חיובי והצליחו להימנע מפגיעה משמעותית, על אף השיתוק המוחלט של אירועי הספורט התרבות והברים -
איך משפיעה התנודתיות בשווקים על שע''ח שקל-דולר?
במשך חודשים ארוכים, ואפילו שנים, ראינו את השקל הולך ומתחזק מול המטבעות המובילים בעולם ומול הדולר בפרט. לאחרונה, המגמה התהפכה והדולר הוא שמתחזק מול השקל. ננסה להבין למה -
האם מותגים חזקים הם בעלי פוטנציאל עמידות גבוה יותר בעתות משבר?
הסביבה הכלכלית משתנה לאחרונה לנגד עינינו, עם אינפלציה שנוגעת בשיאים חדשים וריבית עולה בכל העולם. ההערכות הן שצרכנים יישארו נאמנים במידה כזו או אחרת למותגים החזקים ביותר, מה שמקנה לאותן חברות יכולת לייצר כוח תחרותי חזק גם בעתות משבר
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 28/12/2020 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.