המדריך המלא להשקעה במניות ושוק ההון

מניות נחשבות לאפיק ההשקעה שמגלם את פוטנציאל התשואה הגבוהה ביותר בטווח הארוך, אולם בהתאם, גם רמת הסיכון שגלומה בו נוטה להיות גבוהה. לפני שמתחילים להשקיע במניות, צריך להכיר היטב את היתרונות והחסרונות של השקעה בהן, כדי לבחור באסטרטגיית ההשקעה ושיעורי ההחזקה המתאימים ביותר לתיק ההשקעות שלנו.

מניה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו בעלות חלקית בזכויות השליטה בחברה, בנכסיה, בחובותיה וכן ברווחיה. גרף עולה
pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
11 מאי, 2020

מניה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו בעלות חלקית בזכויות השליטה בחברה, בנכסיה, בחובותיה וכן ברווחיה. במילים אחרות, אם לדוגמה קניתם 10% מהמניות של חברת קוקה קולה, אז הפכתם להיות בעלים של 10% מהחברה. משמעות אפשרית לכך היא, כי במידה והחברה תחליט לחלק רווחים בצורה של דיבידנד תהיו זכאים ל 10% מהכספים המחולקים. כבעלי מניות, אתם גם זכאים להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות באסיפת בעלי המניות. ככל ששיעור ההחזקה שלכם במניות החברה גדול יותר, כך השפעתכם עליה עשויה להיות גדולה יותר.

 

מניות של חברות ציבוריות נסחרות בבורסה במהלך שעות המסחר, כך שאם יש ברשותכם מניות שאתם מעוניינים למכור, תוכלו לעשות זאת כאמור, בכל עת שתחפצו ולקבל את השווי הנוכחי שלהן לחשבון ההשקעות שלכם.

 

ניתן להרוויח מהשקעה במניות בשתי דרכים: הראשונה, כאשר אתם מוכרים מניה במחיר גבוה מהמחיר שבו קניתם אותה. אותו הפרש בין מחיר הקניה למחיר המכירה נקרא רווח הון. הדרך השנייה היא, כאמור, ליהנות מחלוקת דיבידנד כמחזיקי מניות. במסגרת זו, החברה בוחרת לחלק למשקיעיה רווחים עודפים במזומן. כל הרווחים האלו חייבים בתשלום מס של 25% על הרווח הריאלי (הרווח שנוצר בניכוי האינפלציה).

 

1. כיצד "נוצרות" מניות סחירות בבורסה של חברה?

חברות זקוקות לכסף כדי להתניע את פעילותן או בשביל לצמוח. הן צריכות, למשל, לבנות מפעלים, לרכוש מכונות, ציוד, נדל"ן, חומרי גלם ועוד כדי לייצר את המוצרים שלהן. אחת הדרכים לגייס את הכסף הזה היא באמצעות הנפקת מניות שלהן בבורסה.

 

בשלב הראשון, החברה פונה לחברת חיתום המתמחה בהנפקת הון בבורסה, שמציעה את המניות של החברה לציבור המשקיעים במחיר התחלתי מסוים, הנגזר מהשווי הכלכלי של החברה באותה עת. התהליך הזה נקרא הנפקה ראשונית (IPO), ובמהלכו מוכרת החברה לציבור המשקיעים את מניותיה, ומקבלת את התמורה במזומן לקופתה. כך למעשה, החברה הופכת מחברה פרטית לחברה ציבורית, אליה מצטרפים בעלי המניות החדשים שרכשו את המניות שלה בהנפקה. לחילופין, קיימות הנפקות לציבור מסוג של "הצעת מכר" בה בעלי מניות קיימים מוכרים חלק ממניותיהם לציבור, במקרה כזה, תמורת ההנפקה תזרום לבעלי המניות המוכרים ולא לקופת החברה.

 

2. כיצד נקבע מחיר המניה?

לאחר ההנפקה, מתחילות מניות החברה להיסחר בבורסה מידי יום, כמו כל מניה של חברה ציבורית אחרת. בטווח הקצר נקבע מחיר המניה בהתאם להיצע והביקוש בה – ככל שהביקוש לקניית המניה גדול מההיצע למכירתה, מחיר המניה עולה, וכאשר ההיצע גדול מהביקוש אז המחיר יורד. כתוצאה מכך, בטווח הקצר יכול מחיר המניה להתנדנד באקראיות - לעלות או לרדת, בצורה תנודתית למדי.

 

עם זאת, בטווח הארוך יותר, מה שקובע את מחיר המניה הוא הביצועים של החברה והתחזיות עבורה להמשך. ככל שהחברה צומחת, מרוויחה יותר ומציגה נתונים חיוביים לגבי פעילותה, כך יגדל השווי הכלכלי שלה ומחיר המניה יעלה בהתאם. מנגד, אם פעילות החברה תדרדר או שהיא תיקלע לקשיים, הדבר עלול לבוא לידי ביטוי גם במחיר המניה שלה.

 

3. מה ההבדל בין השקעה במניות לבין השקעה באגרות חוב?

האפיק המנייתי נחשב לבעל פרופיל סיכון גבוה יותר בהשוואה לאפיק אגרות החוב, בעיקר בגלל אי הוודאות הגדולה יותר הכרוכה בחיזוי פעילותן של חברות ובשל התנודתיות הגדולה יותר במחירי המניות. בעת רכישת אג"ח ניתן לדעת בדיוק מה יהיה גובה הקופון (הריבית) שיתקבל לאורך הדרך, בעוד שבקנית מניה אין וודאות כי המחיר המוערך שאליו תגיע המניה, יהא בפועל גבוה ממחיר קנייתה.

 

עם זאת, לצד הסיכון מגיע גם סיכוי גדול יותר ולאורך זמן, מניות אכן נוטות להניב תשואה גבוהה יותר מזו שמניבים אפיקי השקעה סולידיים יותר. לכן, משקיעים רבים בוחרים להקצות חלק מההשקעה שלהם לאפיק המנייתי וכך להגדיל את פוטנציאל התשואה של התיק שלהם.

 

4. קנית מניות בודדות או קנית קרן סל – מה עדיף?

בהשקעה במניות יש שתי גישות עיקריות: אקטיבית - בניית תיק מניות המורכב ממניות בודדות שנבחרו בפינצטה, או פסיבית - קנייה של סל רחב יותר של מניות.

 

הגישה הראשונה מחייבת יכולת מעמיקה בניתוח של חברות, בד"כ באמצעות הדו"חות הכספיים שלהן, וביצוע הערכת שווי מהימנה לפעילות של החברה. כך, אפשר לבנות תיק מניות מצומצם יותר, המורכב מרעיונות ההשקעה האטרקטיביים ביותר שהמשקיע סבור שהצליח לאתר.

 

לרוב המשקיעים אין את הידע, הניסיון והזמן לאתר רעיונות השקעה בעצמם ולבחון אותם לעומק. גישה זו גם מצריכה מעקב אחר החברה, בעיקר באמצעות הודעות החברה והדו"חות הכספיים שהיא מפרסמת. לכן, עבור מי שמעוניין בתיק מניות אקטיבי שכזה, כדאי לשקול לתת את משימת ניהול התיק למנהל השקעות בבית השקעות, שהינו בעל ניסיון ויוכל לנהל את התיק במקצועיות, תבונה ואחריות.

 

לעומת זאת, בגישה הפסיבית מדובר ברכישה של מגוון גדול יותר של מניות באמצעות קרנות סל או קרנות מחקות, אשר עוקבות אחר אוסף גדול של מניות בשוק (מדד). כך, אפשר לעקוב למשל אחרי מדד ה-S&P500, שעוקב אחרי 500 חברות הגדולות ביותר בארה"ב. בשיטה הזו אין צורך בניתוח מעמיק של כל מניה ומניה, שכן המשקיע מקבל את התשואה שמשיג המדד שאחריו הוא עוקב.

 

מעוניינים לפתוח תיק השקעות? השאירו פרטים ונחזור אליכם>>

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד