השקעה בבורסה: מדריך למשקיע המתחיל

מה קונים ומוכרים בבורסה, מדוע חברות מנפיקות מניות, והאם כדאי לסחור לבד או באמצעות בית השקעות?

הבורסה היא המקום בו נפגשים קונים ומוכרים של מוצרים פיננסיים הנקראים ניירות ערך. מדדי מניות
pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
10 מאי, 2020

הבורסה היא המקום בו נפגשים קונים ומוכרים של מוצרים פיננסיים הנקראים ניירות ערך. בין ניירות הערך המוכרים ביותר ניתן למצוא מניות, איגרות חוב ואופציות.

1. מהי מניה?

מניה היא נייר ערך שמקנה למחזיק בה חלק בבעלות על החברה, באופן יחסי לאחזקותיו. אם, למשל, החברה הנפיקה 10,000 מניות, מי שקנה 100 מניות מחזיק ב-1% מהבעלות על החברה.

חברות מבקשות לגייס הון למטרות שונות, וביניהן הרחבת הפעילות שלהן, גיוס עובדים או פיתוח קו מוצרים חדש. אחת הדרכים הנפוצות לגייס הון היא באמצעות הנפקה בבורסה, כלומר הצעת המניות של החברה לציבור הרחב. חברה שהונפקה בבורסה מוגדרת כחברה ציבורית, היא מפוקחת על ידי רשות ניירות ערך וחלים עליה כללים שונים כמו חובת דיווח, פרסום דוחות במועדים קבועים ושקיפות כלפי המשקיעים.

 

2. מה הזכויות של בעלי המניות?

החזקה בחלק מהבעלות בחברה מקנה לבעלי המניות מספר זכויות ובכלל זאת, את היכולת להשתתף בקבלת ההחלטות בחברה (זכות הצבעה), אך הדבר משמעותי בעיקר עבור אלה המחזיקים כמות מסוימת של מניות. מי שמחזיק 5% מהמניות או יותר, מוגדר כ"בעל עניין" בחברה, בעוד מי שמחזיק 50% או יותר מוגדר כבעל השליטה. בנוסף קיימות מספר סוגי מניות, כגון: מניות שליטה, מניות בכורה ועוד הכוללות זכויות נלוות לבעליהן (למשל, זכויות עדיפות בהצבעה).

 

עם זאת, משקיעים רבים שרוכשים מניות אינם עושים זאת כדי להשתתף בקבלת החלטות בחברה, אלא כדי ליהנות מחלוקת דיבידנד, כפי שעושות חלק מהחברות הציבוריות; וכמובן גם מהפוטנציאל לעליית ערך המניה והאפשרות למכור אותה ברווח.

 

3. איך נקבע ערך המניה?

לאחר ההנפקה הראשונית בבורסה נסחרות המניות בין חברי הבורסה השונים – בתי השקעות, בנקים, גופים מוסדיים, קרנות השקעה בבורסה וגם משקיעים פרטיים. מחירה של מניה מושפע מגורמים רבים. כך למשל, פרסום דו"ח רבעוני חיובי שמשקף עלייה בהכנסות וברווחים של החברה והעולה על תחזיות האנליסטים, ישתקף ככל הנראה גם בערך המניה; מנגד, ירידה בהכנסות  או תוצאות נמוכות מהתחזיות עשויות להביא לירידה במחיר המניה.

 

במקרים מסוימים, אם חברה אחת בסקטור סובלת מקשיים, גם המניות של חברותיה מהסקטור עשויות לרדת; במקרים אחרים נראה את התופעה ההפוכה. גם מגמות ואירועים גיאו-פוליטיים משפיעים על מחירי המניות. גורמים נוספים המשפיעים על מחירי המניות יכולים להיות גם אירועי מזג אוויר, שינויי רגולציה, תוצאות בחירות ועוד.

 

4. פתיחת תיק השקעות – לבד או בבית השקעות?

משקיעים המעוניינים בכך, יכולים לסחור במניות באופן עצמאי. אולם גישה זו מחייבת הקדשת זמן ומאמץ ללימוד והכרה מעמיקה של שוק ההון וניירות הערך השונים ולהכיר מושגי יסוד שונים, בניהם השקעה סולידית, השקעה במט"ח ועוד. בנוסף, משקיעים שסוחרים במניות באופן עצמאי נדרשים לעקוב אחרי השוק באופן שוטף, כדי שיוכלו לבצע פעולות בהתאם לשינויים ולמגמות בשווקים.

 

אופציה נוספת היא כמובן להשקיע בעזרת אנשי מקצוע - מנהלי השקעות מומחים ומנוסים שעוקבים אחרי הנעשה בשוק ומבצעים את הפעולות הנדרשות עבור המשקיעים. אנשי המקצוע בבית ההשקעות משקיעים את הכסף לאחר שערכו היכרות מעמיקה עם הלקוח, בדגש על מטרת ההשקעה שלו, צרכיו ורמת הסיכון המתאימה לו. מאפיינים אלה מסייעים למומחים להרכיב ללקוח תיק השקעות מתאים.

 

השקעה בבורסה באמצעות בית השקעות כרוכה בעלויות, כגון דמי ניהול, וזהו פרמטר שיש לקחת בחשבון. דמי הניהול משמשים למעשה כתשלום בעבור השירות והמקצועיות של מנהל ההשקעות.

 

5. השקעה אקטיבית או פאסיבית?

באופן כללי, המשקיעים בבורסה נחלקים בין שתי גישות השקעה – האקטיבית מול הפאסיבית.

 

בגישה האקטיבית  - המשקיע פעיל כל הזמן. מחפש אחר הזדמנויות השקעה, מתעמק בניתוחי שוק וניתוחי חברות, קורא דוחות כספיים ועוד. כל זאת במטרה ללמוד את התנהלות החברה, את העולם העסקי שבו היא פועלת ולהבין האם היא כדאית להשקעה.

 

בגישה הפאסיבית - ההשקעה נעשית באמצעות מכשירים, כדוגמת תעודות סל וקרנות מחקות, שעוקבות אחרי מדדים שונים. כך למשל, ניתן להשקיע בתעודת סל שעוקבת אחרי מדד ה-S&P500 – המשמעות היא, שבאמצעות תעודת הסל מחזיק המשקיע בכל המניות שמרכיבות את המדד, לפי משקלן בו, ומקבל את התשואה שמניב המדד.

 

6. כיצד בונים תיק השקעות?

  • הגדרת המטרות ובחירת רמת סיכון בתיק ההשקעות

כאשר בכוונתנו להשקיע בניירות ערך, ראוי שראשית נגדיר לעצמנו את כמות הכסף שנרצה להשקיע, טווח הזמן של ההשקעה בבורסה ואת מטרותיה. החלטה על רמת הסיכון הרצויה היא החלטה שיש לתת עליה את הדעת. ישנם משקיעים שמוכנים ליטול על עצמם סיכון גבוה – בתמורה לפוטנציאל תשואה גבוה יותר. מנגד יש המעדיפים יציבות וסיכון נמוך, גם במשמעות של תשואה נמוכה יותר. זוהי השקעה סולידית. קיימים כמובן גם משקיעים המשלבים בין שתי הגישות ובוחרים רמת סיכון בינונית.

 

  • בחירת ופיזור השקעות

לפני שבוחרים מניות, כדאי לוודא שתיק ההשקעות מגוון ומפוזר. כלומר, עדיף להימנע מהשקעת כל הכסף באזור גיאוגרפי מסוים (מדינה אחת) בסקטור אחד ובוודאי שלא במניה אחת בלבד. הפיזור בין מגוון אפיקים מסייע לצמצם את הסיכון במקרה של ירידה משמעותית העשויה להתרחש באזור הגיאוגרפי הנבחר, במניה הבודדת או בסקטור המסוים. במקביל, ניתן גם לגוון בהשקעות מסוגים אחרים, כגון שילוב השקעה במט"ח או השקעה בנדל"ן.

 

  • רכישת ידע רלוונטי על שוק ההון

לאחר ההחלטה באילו סקטורים להתמקד, יש לחפש את המניות המתאימות ביותר. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לקרוא את האינפורמציה הרלוונטית  - דו"חות רבעוניים, תחזיות וניתוחים של אנליסטים, הודעות של החברה על עסקאות שונות וכן מידע נוסף שמסייע להבין את איכות ההנהלה של החברה המבוקשת להשקעה, יחסי העבודה בה ועוד. כל אלה יסייעו למשקיעים לגבש דעה באם מחיר המניה צפוי לעלות או לרדת בטווח הנראה לעין, ולהחליט אם להשקיע בה.

 

7. איך סוחרים בבורסה, ומתי?

כדי לסחור בבורסה יש להחזיק בחשבון ניירות ערך. חשבון כזה ניתן לפתוח בבנקים וכן אצל כל אחד מחברי הבורסה, גם באמצעות האינטרנט. כל פעולה שמבצע המשקיע, קנייה ומכירה, עוברת דרך חבר הבורסה. את פקודות המסחר בבורסה בתל אביב מעבירים באמצעות "מערכת רצף", שהיא המערכת הממוחשבת של הבורסה.

 

במהלך יום המסחר קיימים כמה שלבים – טרום מסחר, פתיחת המסחר, מסחר רציף, טרום נעילה ונעילה.

 

בשלב טרום המסחר ניתן להזרים פקודות קנייה ומכירה של ניירות ערך, אך ביצוען ממתין לפתיחת המסחר.

 

בשלב הפתיחה נקבע מחיר המסחר הראשוני של ניירות הערך לאותו יום.

 

בשלב המסחר הרציף, המהווה את רוב יום המסחר, ניתן לסחור בניירות באופן דו צדדי – כלומר למכור ולקנות סימולטנית.

 

בשלב הנעילה נקבע מחיר הנעילה של ניירות הערך אשר יהווה את מחיר הפתיחה ביום המסחר הבא.

 

ניתן לסחור במהלך שבוע המסחר האזורי המקובל, בבורסה המקומית ובבורסות זרות. השקעה בבורסה בישראל מתאפשרת בימי המסחר ראשון עד חמישי. בארה"ב למשל סוחרים מיום שני עד שישי. הבורסות  סגורות בימי חג ומועדים בכל מדינה. בנוסף, כל בורסה מעדכנת מראש, בדרך כלל שנה קדימה, על ימים בהם לא מתקיים מסחר.

 

מעוניינים להשקיע? השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם עם מידע על פתיחת תיק השקעות>>

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד