פתיחת שנה כה סוערת כמו שראינו עד עתה ב-2018 לא נראתה מזה שנים. מה הסיבה לכך והאם רכבת ההרים הזו צפויה להימשך?
התנודתיות בשווקים בשיא.
2018 נפתחה בסערה עם עליות חזקות בשוק המניות האמריקני. לקראת סוף ינואר שינה השוק כיוון ועבר בפתאומיות לירידות חדות במהלכן איבדו המדדים המובילים בוול סטריט כ-10% מערכם. חלפו רק שבועיים, והמדדים שוב שינוי כיוון והחזירו את מרבית הירידה של השבועות הקודמים. לקראת סוף פברואר השוק שינה כיוון פעם נוספת ועבר לירידות... תנודתיות בשוק המניות זה לא דבר חדש, אבל "רכבת הרים" כמו זו שראינו מתחילת השנה לא התרחשה כבר הרבה שנים.
למרבה הפלא, אחת הסיבות המרכזיות לתנודתיות הגבוהה לדעתנו היא דווקא התזזיתיות של המשקיעים בשוק האופציות האמריקני. בשנים האחרונות התגבר המסחר האלגוריתמי, או בשמו המוכר יותר אלגו-טריידינג, כלומר מחשבים המבצעים מסחר בתדירות גבוהה, במיוחד באופציות על מניות. היקפי המסחר העצומים האלו הובילו לכך ששוק האופציות משפיע על שוק המניות עצמו, בדיוק הפוך ממה שהיה צריך להיות על פי התיאוריה.
מדד הפחד "משגע" את הדדים
הפעם, היה זה מדד הויקס (VIX), "מדד הפחד", שהשפיע על השוק. הויקס בוחן את סטיות התקן שנגזרות משוק האופציות האמריקני לטווח קצר. בשפה פשוטה, זהו מעין מצפן לתחזית
המשקיעים לגבי התנהגות שוק המניות בעתיד הקרוב, כלומר האם הם סבורים כי השוק יעלה או ירד בחדות. ככל שערכו של המדד גבוה יותר, המשקיעים מעריכים תנודה גדולה יותר בשוק המניות. אחרי המדד עוקבות אינספור תעודות סל הן בלונג והן בשורט בהיקפים עצומים, וכך התהפכו היוצרות ותנודה חדה כלפי מעלה שהתרחשה בתחילת פברואר במדד הזה הצליחה לייצר תנודה חדה למדי כלפי מטה של המדדים בוול סטריט. ככל שמועד פקיעת האופציות התקרב נרגעו העניינים והשווקים שבו כאמור לעליות.
מה עוד ישפיע על תיק ההשקעות שלנו השנה?
אבל לא רק הויקס משגע את המשקיעים. יש גם סיבות נוספות שכנראה מצדיקות התקררות מסוימת בשוק המניות האמריקני. פרט לעובדה שאנחנו אחרי למעלה מ-9 שנים של ראלי בשווקים, ב-2017 ראינו עליות מחירים חדות של חלק נכבד מהמניות בשוק. העליות האלו הביאו רבות מהן להיסחר בתמחורים יקרים בהשוואה לתמחור ההיסטורי שלהן.
בנוסף, לאחרונה התגברו החששות כי האינפלציה בארה"ב בשנים הקרובות תהיה גבוהה מהתחזיות המוקדמות. אחת הסיבות לכך היא ההתאוששות במחירי הסחורות. לזה התווספה ה"פצצה" שהטיל יו"ר הפד האמריקני החדש, ג'רום פאואל, בנאומו בפני הקונגרס. פאואל ציין את האופטימיות של הפד בנוגע להתקדמות החיובית של הכלכלה האמריקנית והדגיש כי רמת הסיכון להתפתחות מיתון היא נמוכה. לכן, לדבריו, ייתכן ויהיה צורך להאיץ את קצב העלאות הריבית במדינה כדי למנוע התחממות יתר של הכלכלה. הפרשנות של המשקיעים לדברים הייתה כי ייתכן ונראה בשנה הקרובה ארבע העלאות ריבית ולא רק שלוש. הדברים האלו הקפיצו את תשואות האג"ח האמריקניות ל-10 שנים לרמה של 2.9%. העלייה בתשואות האג"ח לרמה שכזו כבר מתחילה להפוך אותן לחלופה למניות הדיבידנד הגדולות, שתשואת הדיבידנד שלהן עומדת על כ-2.5%-3% בממוצע היסטורי, ולכן ניתן לומר שעליית התשואות בשוק האג"ח הובילה לירידות בשוק המניות.
גם הנשיא טראמפ ממשיך לתרום (מבלי להתכוון לכך) את חלקו בהגברת התנודתיות בשווקים. לאחרונה, הוא טלטל את השווקים כשהכריז על הטלת מכס של 25% על פלדה ו-10% על אלומיניום מיובאים. ההכרזה הובילה לירידה חדה של מניות הצורכות את המתכות האלו בהיקפים גדולים כמו יצרניות המטוסים והמכוניות, ומנגד יצרניות המתכות הכבדות האמריקניות זינקו למעלה.
אולי יעניין אותך
-
כל מה שרציתם לדעת על מניות ולא היה לכם את מי לשאול
-
מט''ח חכם לכולם: חדר עסקאות ושירותי מטבע לעסקים מכל הגדלים
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים -
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.