זולה או לא? איך יודעים אם מניה נסחרת במחיר הזדמנות

ישנן מספר דרכים לקבוע האם מניה מסוימת כדאית להשקעה או לא. לכל דרך יש את היתרונות והחסרונות שלה, וכדאי להכיר את כולן לעומק על מנת לקבל החלטה מושכלת. מהן השיטות הנפוצות להערכת שווי של מניות וכיצד משתמשים בכל שיטה? הנה כל מה שחשוב לדעת

זולה או לא? איך יודעים אם מניה נסחרת במחיר הזדמנות
03 דצמבר, 2024

כל משקיעה ומשקיע היו רוצים לאתר את מנית הזהב שתניב להם תשואה כמה שיותר גבוהה. הדרך לכך טמונה באיתור מניות הנסחרות מתחת למחיר הכלכלי שלהן. יש מספר דרכים לתמחר מניה. באופן יחסי באמצעות מכפילים, על ידי השווי הנכסי, ועל בסיס תחזית תזרים המזומנים העתידי שצפויה להשיג החברה בהמשך הדרך. לכל שיטה יתרונות וחסרונות שצריך להכיר כדי להשתמש בה נכון ולקבל החלטת השקעה מושכלת.

 

תמחור יחסי באמצעות מכפילים

לחברות עם פעילות עסקית דומה יש גם מבנה דומה של הוצאות והכנסות, ולכן המשקיעים לעיתים גם מתמחרים אותן באופן דומה ביחס לתוצאות הכספיות שלהן. בשפה פשוטה, המשקיעים מתמחרים את השווי הכלכלי של החברה, ולפיו את מחיר המניה, כך שיהיה יחס דומה בינו לבין המכירות, הרווח, תזרים המזומנים ולפעמים ההון העצמי של החברה. הפרמטרים האלו נקראים מכפילים.

 

המכפיל הנפוץ ביותר הוא מכפיל הרווח (P/E), שבוחן את שווי השוק של החברה ביחס לרווח הנקי שלה בשנה האחרונה. מכפיל רווח נמוך מרמז שהמניה זולה, ואילו מכפיל רווח גבוה עשוי לרמז שהמניה יקרה. את ההשוואה מבצעים ביחס לממוצע בענף בו נסחרת החברה ולערך ההיסטורי של המכפיל בשנים הקודמות.

 

המשקיעים בוחרים את המכפיל אותו הם בוחנים בהתאם לסוג הפעילות של החברה והמצב שלה במחזור החיים העסקי שלה. למשל, חברות בוגרות ורווחיות ניתן לבחון באמצעות מכפיל הרווח הנקי, בעוד חברות צעירות שיש להן הכנסות אבל הן עדיין לא רווחיות, ניתן לתמחר באמצעות מכפיל המכירות (שווי השוק של החברה ביחס להכנסות שלה).

 

היתרון בשיטה הוא שניתן להשוות בקלות בין התמחור של חברות בעלות פעילות עסקית דומה, ולהבין בזריזות אם המניה שלהן עשויה להיסחר בזול. מצד שני, כמובן שתמחור באמצעות מכפילים כשלעצמו לא מספק תמונה מלאה, וצריך להתייחס גם לפרמטרים נוספים כמו הצמיחה העתידית של החברה, המצב הפיננסי שלה, תזרים המזומנים העתידי ועוד, כדי לקבל מסקנה מהימנה יותר בנוגע לתמחור המניה.

 

תמחור נכסי (NAV)

גישה נוספת להערכת השווי של חברה הוא באמצעות השווי הנכסי הנקי שלה - Net Asset Value (NAV). השיטה הזו בוחנת את השווי הכלכלי של החברה באמצעות ניכוי ההתחייבויות שלה מסך הנכסים שלה, והשוואת התוצאה לשווי השוק הנוכחי של החברה. אם ה-NAV גבוה משמעותית מהשווי בשוק זה מרמז על תמחור נמוך מידי וייתכן שניתן לזהות זאת כהזדמנות השקעה.

 

נכסי החברה כוללים נכסים מוחשיים כגון קרקעות, מכונות ומבנים וגם נכסים לא מוחשיים כגון מוניטין, פטנטים ומותגים בעלי ערך. בצד ההתחייבויות יש את ההלוואות שלקחה החברה מגופים פיננסים, אגרות חוב שהיא הנפיקה, התחייבויות לספקים, לרשויות המס ועוד.

 

היתרון של השיטה הוא בפשטות החישוב שלה. החיסרון הוא שהערכת השווי של הנכסים נקבע על פי כללים חשבונאיים והערכות שמאיות, שלא תמיד משקפים נכון את השווי האמיתי של הנכסים הללו, ולכן יכולים לתת הערכה מופרזת או הערכת חסר שלהם. בנוסף, חברה היא לרוב גוף חי, צומח, משתנה, ולכן הערך שנגזר משווי הנכסים הנוכחי שלה לא בהכרח משקף את הצפוי לה בשנים הקרובות.

 

מטבע הדברים, גישת ה NAV מתאימה במיוחד לחברות החזקה או חברות נדל"ן עתירות נכסים, ופחות תתאים לחברות מענפי פעילות שונים, במיוחד כאשר מדובר בחברות טכנולוגיות או חברות שמעניקות שירותים שלא מתבססים על נכסי החברה באופן ישיר. כמו בשיטת המכפילים, גם כאן צריך לבחון פרמטרים נוספים כדוגמת תחזיות עתידיות, הסביבה התחרותית, פוטנציאל הצמיחה ועוד – וזאת כדי לקבל תמונה שלמה של שווי החברה וכדאיות ההשקעה במניותיה.

 

הערכת שווי על פי היוון תזרימי מזומנים

שיטה נוספת לתמחור מניות וחברות היא שיטת היוון תזרימי המזומנים העתידיים ((Discounted cash flow. שיטה זו מתבססת על ההנחה שהשווי הכלכלי של החברה נגזר מסך תזרימי המזומנים שהיא תייצר בעתיד (ולמעשה לכל לאורך חייה) מהוונים להיום או לכל תאריך אחר. החישוב הוא, כאמור, הערכת השווי הנוכחי (המהוון) של כל תזרימי המזומנים העתידיים של החברה במטרה לקבל את השווי הנוכחי שלה. אחד מחסידי המודל הוא גדול המשקיעים, וורן באפט, אשר מרבה להשתמש בשיטה זו בטרם ביצוע השקעה חדשה.

 

היתרון של השיטה הוא שהערך שמתקבל מהווה אומדן מהימן לשווי ההוגן של החברה. מנגד, יישום  השיטה בפועל מצריך היכרות מעמיקה עם הפעילות העסקית של החברה כדי לבנות תחזית מהימנה של ההכנסות, ההוצאות ותזרים המזומנים שלה לשנים רבות קדימה. במקרים רבים קיים קושי לאמוד בצורה מהימנה מספיק את תזרימי המזומנים לטווח ארוך, ויש רגישות גבוהה של התוצאה הסופית לשינויים בהנחות. על אף קשיים אלו, שיטת ה-DCF עדיין נחשבת למהימנה ביותר מבין השיטות השונות להערכת שווי, ולכן זו השיטה המקובלת ביותר על מרבית האנליסטים ומשקיעי הערך.

אולי יעניין אותך

הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.

 

באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.