מדיניות חלוקת דיבידנד של חברות ציבוריות: כל מה שחשוב לדעת
חלק מהחברות הציבוריות נוהגות לחלק דיבידנד למשקיעים, והמשמעות היא שהן מחלקות אחוז מסוים מהרווחים שלהם למשקיעים. איך מתקבלת ההחלטה על גובה הדיבידנד? מתי הוא מתקבל ועד כמה הוא באמת משמעותי לרווח שלנו מההשקעה?

חברות ציבוריות רבות קובעות לעצמן מדיניות חלוקת דיבידנד, המושפעת בין היתר מרווחיות החברה, מצבה הפיננסי, הנזילות, מבנה ההון שלה ועוד. באופן כללי, חברות יכולות להשתמש בכסף שהן מרוויחות בשתי דרכים: הראשונה, היא לאגור את הכסף בקופת החברה כדי להשקיע בו לפעילות העסקית הקיימת שלה או בכדי להרחיב את הפעילות ולעיתים אפילו לרכוש חברות מתחרות. במידה ולחברה יש רווחים עודפים שהיא אינה צריכה לפעילות שלה, היא יכולה לבחור באפשרות השנייה: חלוקת הכסף העודף כדיבידנד לבעלי המניות שלה. המשמעות היא חלוקת כסף במזומן לבעלי המניות, וזו למעשה אחת מהדרכים של החברה להעניק תשואה ישירה למשקיעים שבחרו להשקיע בה.
ההחלטה על גובה הדיבידנד ועל מועד חלוקת הדיבידנד נעשית על ידי דירקטוריון החברה, לרוב לאחר פרסום הדו"ח הכספי של החברה לסיכום רבעון או שנה מסוימת. המטרה היא לוודא שאכן מדובר בכספים עודפים שהחברה אינה זקוקה להם וניתן לחלק אותם למשקיעים.
לחלק מן החברות יש מדיניות חלוקת דיבידנד שגרתית של חלוקת אחוז קבוע מתוך הרווח העודף התקופתי של החברה. את המידע לגבי מדיניות הדיבידנד של החברה ניתן למצוא בדוחות הכספיים שלה ובפרסומים הרשמיים שלה באתר הבורסה בה נסחרות מניות החברה. חשוב לציין שחלוקת דיבידנד היא אופציונאלית ואינה חובה. חברות יכולות לבחור שלא לחלק דיבידנד כלל, אם הן מעדיפות להשאיר את הרווחים בחברה.
מועד חלוקת הדיבידנד
חלוקת הדיבידנד מתבצעת בהתאם למועדים ידועים מראש שקובעת החברה. בדרך כלל ישנם שני מועדים עיקריים: יום הקום (Record Date) - זהו היום בו נקבעים בעלי המניות הזכאים לקבלת הדיבידנד בהתאם למספר היחידות שהחזיקו במניות החברה באותו מועד. המועד השני הוא יום התשלום (Payment Date) - זהו המועד בו יתבצע התשלום בפועל של הדיבידנד לבעלי המניות הזכאים.
חישוב גובה הדיבידנד
הדיבידנד מחולק בהתאם לאחוז ההחזקה של כל בעל מניות. כלומר, אם בעל מניות מחזיק ב-100 מניות של חברה שמחלקת דיבידנד של 1 ש"ח למניה, בחישוב מהיר הוא יקבל 100 שקלים. הדיבידנד מחושב באופן פשוט על ידי הכפלת מספר המניות שבבעלות בעל המניות בסכום הדיבידנד למניה. במילים אחרות, בעלי מניות גדולים יקבלו סכומים גבוהים יותר של דיבידנד, באופן יחסי להיקף החזקתם.
חלוקת הדיבידנד היא אירוע חשוב עבור בעלי המניות, היות והיא מקנה להם תשואה נוספת על השקעתם, מעבר לרווחי ההון שנוצרים בעת עלייה במחיר המניה. לכן, יש משקיעים המחפשים מראש אחר מניות המניבות תשואת דיבידנד גבוהה (היחס בין סכום הדיבידנד השנתי למניה לבין מחיר המניה), ובדרך זו הם נהנים גם מרווחים המתקבלים מעלייה במחיר המניה, וגם מתשלום דיבידנד קבוע במהלך תקופת החזקת המניה.
אולי יעניין אותך
-
ריכזנו עבורכם מידע חשוב על זמני המסחר ושלביו בבורסה בתל אביב ובבורסות המובילות בארה"ב, כולל שלבי טרום מסחר, פתיחה, רצף ונעילה
-
קרן נאמנות VS קרן סל – מהם ההבדלים בין השתיים ולמי הן מתאימות?
לא בטוחים מה ההבדלים בין קרן נאמנות לקרן סל? הכתבה הזו בשבילכם. בעשור האחרון הפכו השתיים למכשירי השקעה פופולאריים המשולבים כמעט בכל תיק השקעות. למרות שנדמה שהן דומות, הן שונות זו מזו באופן הניהול, בעלויות, בסחירות ועוד -
שברי מניות: המהפכה שהופכת את שוק ההון לנגיש יותר
מסחר בשברי מניות (Fractional Shares) מהווה פריצת דרך. הוא מאפשר גם למשקיעים שאין ברשותם סכומים גבוהים, לרכוש חלקי מניות שמחירן גבוה יחסית, לשלב אותן בתיק ההשקעות ובכך להשיג גיוון ופיזור רחב יותר בתיק ההשקעות -
מתחילים להשקיע? הכירו את הטעויות שעלולות לעלות לכם הרבה כסף
משקיעים רבים נכנסים לשוק ההון מתוך תקווה להשיג תשואות גבוהות, אך חוסר הניסיון מוביל אותם לעיתים לבצע טעויות שעלולות להתבטא בהפסד. הנה כמה מהשגיאות הנפוצות. כיצד ניתן להימנע מהן?
הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.