שימוש במינוף בשוק ההון – האפשרויות, היתרונות והסיכונים
היתרון העיקרי של שימוש במינוף בשוק ההון הוא האפשרות להגדיל את הרווח הפוטנציאלי – גם כאשר ברשות המשקיעים הון עצמי מוגבל. לצד יתרון זה, יש לזכור שהגדלת המינוף טומנת בחובה לא מעט סיכונים, ובמקרה של כישלון ההשקעה ההפסד עלול להיות משמעותי

מינוף הוא מונח כלכלי המתאר שימוש בהון זר על מנת להגדיל את ההשקעה או ההכנסה הפוטנציאלית. בעולם ההשקעות, מינוף מתייחס לנטילת חוב על מנת לבצע השקעות בסכומים גדולים יותר. לדוגמה, משקיעים יכולים לקחת הלוואה ולהשקיע את הכסף במניות או נדל"ן, בתקווה שהרווחים מההשקעה יעלו על עלות המימון של ההלוואה.
בשוק הנדל"ן נעשה שימוש רב במינוף באופן שכולנו מכירים: יזמים ורוכשים פרטיים לוקחים משכנתאות כדי לממן רכישה של נכסים. המינוף מאפשר להם לרכוש נכסים בהיקף גדול יותר מההון העצמי שברשותם, אך גם חושף אותם לסיכון גבוה יותר אם הנכס לא יניב די הכנסות לכיסוי המשכנתא.
מינוף בנדל"ן VS מינוף בשוק ההון
גם בשוק ההון יש סוחרים המשתמשים במינוף כדי להגדיל את פוטנציאל הרווח שלהם באמצעות נטילת חוב או בשימוש בנגזרים פיננסיים כמו אופציות וחוזים עתידיים, תוך שהם עצמם יכולים להיות בעלי הון עצמי מוגבל. בניגוד להשקעה בנדל"ן, בשוק ההון תנודות המחירים עלולות להיות גדולות ומהירות יותר, ולכן הסיכון הכרוך בהשקעה ממונפת הוא משמעותי יותר. זהו פרט שחייבים לקחת בחשבון לפני שמחליטים למנף את ההשקעה. בנוסף, לעיתים ישנן תקופות ממושכות יותר בהן שוק ההון נמצא במגמה שלילית ומי שמשתמש במינוף עדיין יצטרך להמשיך לשלם את הריבית על המרג'ין (האשראי בו הוא משתמש) – עניין שיכול להכביד על המשקיעים ולהקשות עליהם להתמיד בהשקעה בתקופה כזו.
אפקט המינוף
כאמור, היתרון העיקרי של מינוף הוא האפשרות להגדיל באופן משמעותי את הרווח הפוטנציאלי, גם כאשר ההון העצמי מוגבל. לדוגמה, השקעה של 100,000 ש"ח עם מינוף של 2:1 תאפשר השקעה כוללת של 300,000 ש"ח. אם ההשקעה תניב רווח של 20%, במקום רווח של 20,000 ש"ח ללא מינוף, הרווח יהיה 60,000 ש"ח עם מינוף - פי 3 יותר. הרווח המוגדל בזכות המינוף מכונה "אפקט המינוף".
לצד פוטנציאל הרווח, המינוף טומן בחובו גם סיכונים משמעותיים. ככל שעולה רמת המינוף, כך גדל הסיכון ובמקרה שבו ההשקעה לא צלחה, ההפסד יהיה גדול יותר. אם בדוגמה הקודמת ההשקעה תרשום הפסד של 20% במקום רווח, ההפסד על השקעה כוללת של 300,000 ש"ח יהיה 60,000 ש"ח לעומת הפסד של 20,000 ש"ח ללא מינוף. לכן, יש להיזהר גם ממינוף גבוה מדי.
יחס המינוף מחושב כיחס שבין סך ההשקעה (החוב) ובין ההון העצמי. באופן טבעי, ככל שיחס המינוף גבוה יותר, סיכון ההשקעה עולה. כאשר לדוגמה, השקעה של 100,000 ש"ח הון עצמי עם הלוואה של 200,000 ש"ח תהיה ביחס מינוף של 2:1. ככל שהיחס גבוה יותר, כך המינוף גבוה יותר.
לסיכום, מינוף הוא כלי למשקיעים שברשותם הון עצמי מוגבל והם מעוניינים להגדיל את היקף ההשקעה שלהם ולמנף אותה. מדובר בכלי חזק ויעיל להגדלת רווחים פוטנציאליים הן בשוק ההון והן בנדל"ן. יש להשתמש בכלי זה בזהירות רבה ולשמור על רמה סבירה של מינוף, בהתאם לצרכים האישיים של המשקיעים, כדי שלא להגדיל באופן מופרז את הסיכון – מעבר לרמה המתאימה להם.
אולי יעניין אותך
-
בתחומים רבים בחיינו, כמו נדל"ן או הכנסות מעבודה, אנחנו נדרשים לשלם מס. גם בשוק ההון נדרש תשלום מס בעבור רווחי הון, דיבידנדים, תקבולי ריבית מניירות ערך וכדומה. מהו שיעור המס לסוגי ניירות ערך שונים, ואיך מקזזים הפסדים מרווחים? המדריך לתשלום מיסים בשוק ההון
-
להשקיע ולישון טוב בלילה: איך מתמודדים עם התנודתיות של שוק ההון?
כל מי שחושב להשקיע בשוק ההון בטח שמע על העליות והירידות שצפויות בדרך, מה שנקרא בשפה המקצועית תנודתיות. אם תבנו תיק השקעות המתאים לאופייכם ולצרכי ההשקעה שלכם למשך תקופת השקעה ארוכה, סביר שהשפעת התנודתיות תתמתן ביחס לביצועי התיק שלכם. כך תעשו את זה בצורה מושכלת -
תשואה מול סיכון: מהו פוטנציאל הרווח בשוק ההון?
בכמה אחוזים עולה שוק המניות בשנה בממוצע? האם צריך לעלות ברמת הסיכון כדי לקבל תשואה גבוהה יותר? איך המשקיעים הגדולים מייצרים תשואה עודפת על השוק? ובקיצור, איך בניהול תיק ההשקעות שלכם תאזנו בין פוטנציאל הרווח והסיכון
הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.