השקעה באמצעות ברוקר או דרך הבנק? ההבדלים המרכזיים, היתרונות והחסרונות
האם להשקיע בבורסה ישירות מחשבון הבנק, או שעדיף להשקיע דרך חשבון השקעות אצל ברוקר (חבר בורסה)? הנה היתרונות והחסרונות העיקריים שיעזרו לכם לקבל החלטה מושכלת בעניין

בשביל להתחיל להשקיע בשוק ההון תצטרכו לפתוח חשבון השקעות באחד מהבנקים, או אצל ברוקרים שהם חברי בורסה, כמו בתי השקעות שונים וכן גופים עצמאיים נוספים. חשוב לציין שלא כל בתי ההשקעות הם חברי בורסה, שכן רק גופים שעמדו בדרישות מחמירות מסוימות רשאים להיות חברי בורסה ולהציע למשקיעים לסחור דרכם. גופים אלה קיבלו את אישור הבורסה לבצע את פקודות המסחר עבור לקוחותיהם. פעילות חברי הבורסה מפוקחת באופן שוטף ע"י הבורסה וכן ע"י רשות ניירות ערך.
מה חשוב לדעת כשמבקשים לפתוח חשבון השקעות?
אחת ההחלטות שצריך לקבל לפני שמתחילים להשקיע באופן עצמאי, היא היכן לפתוח את חשבון ההשקעות ודרך איזה גוף להתחיל לסחור. כפי שציינו קודם, ניתן לעשות זאת באמצעות אחד מהבנקים או דרך חברי בורסה אחרים כמו בתי השקעות. אחת האופציות המידיות היא לסחור דרך חשבון הבנק שלנו, אופציה שגם מעניקה למשקיעים תחושת יציבות וביטחון פיננסי.
חשוב לדעת שיש גם ברוקרים זרים דרכם ניתן להשקיע בשוק ההון. היתרון של ברוקרים זרים עשוי לבוא לידי ביטוי בעלויות מעט יותר נמוכות ביחס לברוקרים הישראלים, אך עם זאת, גופים אלה לרוב לא מספקים שירות ותמיכה בעברית, אין תמיכה בסוגיות מיסוי בישראל, ממשק המשתמש של מערכת המסחר שלהם פחות ידידותי, שעות פעילות חדר המסחר לא תמיד חופפות לשעון ישראל והעברת הכספים לחשבון המסחר עשויה להיות מסורבלת ויקרה יותר.
יתרון משמעותי נוסף של הברוקרים הישראלים, הוא העובדה שהם גם בתי השקעות ותיקים ומנוסים, וכן העובדה שהם גופים ישראלים המפוקחים על ידי הרשות לניירות ערך בארץ. זאת לעומת גופים זרים, שכספי ההשקעה מופקדים בבנק זר ולא בבנק ישראלי, ולכן הפיקוח המחמיר הקיים בישראל לא חל עליהם.
פתיחת חשבון השקעות בבנק אפשרית בכל סכום, ללא מגבלת מינימום השקעה וגם זה יתרון, במיוחד למשקיעים בסכום השקעה התחלתי והיקפי פעילות נמוכים. בנוסף, הבנקים גם מורשים לתת ייעוץ השקעות במערך הסניפים. עם זאת, נציין שבשנים האחרונות נדרש סכום מינימלי גבוה יחסית לטובת קבלת שירותי ייעוץ, ולכן שירות זה עשוי שלא להתאים לכלל המשקיעים.
לצד הזמינות הגבוהה של הבנקים והעובדה שיש להם אפשרות להעניק שירותי ייעוץ השקעות, העלויות שהם גובים יכולות להגיע לפי 5 ואף יותר בהשוואה לעלויות מסחר אצל ברוקרים אחרים.
לפי מחשבון עמלות המסחר של הבורסה הבנקים גובים דמי ניהול ממוצעים של 0.3%-0.6% בשנה משווי התיק, לעומת דמי ניהול של כ-15 שקלים בחודש בלבד אצל הברוקרים האחרים. עמלת המסחר של הבנקים עומדת על 0.4%-0.6% בממוצע מסכום הפעולה, בעוד שהברוקרים האחרים גובים עמלה של פחות מ-0.1% לניירות ערך ישראלים ו-1 סנט למניה בקנית מניות בחו"ל.
בנוסף, על פי מחשבון עמלות המסחר של הבורסה, הבנקים גובים עמלה מינימלית של כ-23 דולרים לפעולה בניירות ערך זרים, לא משנה באיזה סכום קניתם, זאת לעומת עמלת מינימום של 5-9 דולרים בלבד אצל הברוקרים האחרים. המשמעות היא שעלויות המסחר בבנק יכולות לגזור חלק לא מבוטל מהתשואה הפוטנציאלית שלכם ולא משנה באיזו תדירות אתם סוחרים ובאיזה סכום כספי.
כפי שכבר ציינו מעלה, הברוקרים שאינם בנקים בישראל הם חברי בורסה בעלי רישיון המפוקחים על ידי הבורסה עצמה ועל ידי רשות ניירות ערך, והמשמעות היא שהם בעלי יציבות פיננסית איתנה. בהשקעה באמצעות ברוקר, הכספים אינם מוחזקים בחשבונו של הברוקר עצמו, אלא בחשבון נאמנות על שמם של הלקוחות. בצורה זו הכסף מוגן ובטוח. בנוסף, מסחר המתבצע באמצעות ברוקר שהוא גוף גדול, כדוגמת בית השקעות, ותיק ומפוקח עם מערכות מסחר מתקדמות ושירות לקוחות עוטף – עשוי לייצר שקט נפשי למשקיעים וידיעה שיש להם למי לפנות בכל שאלה או בעיה.
חלק מהברוקרים דורשים סכום מינימלי של כמה עשרות אלפי שקלים כתנאי לפתיחת החשבון ותחילת המסחר. עם זאת, אלטשולר שחם טרייד מאפשרת לפתוח חשבון השקעות החל מסכום של כ-5,000 שקלים, כך שגם בעלי סכום השקעה נמוך יחסית יכולים ליהנות מהיתרונות הייחודיים של מסחר באמצעות ברוקר פרטי. אלטשולר שחם טרייד וברוקרים נוספים מציעים גם שירות לקוחות ותמיכה באמצעות חדר מסחר בטווח שעות רחב יותר, כולל בשעות המסחר בחו"ל.
לסיכום, בבחירה בישראל, גם הבנקים וגם הברוקרים הם גופים בעלי יציבות פיננסית ופיקוח מטעם רשות ניירות ערך, כך שכספי ההשקעה שלכם בטוחים בשני המקומות. לכן, בבואכם לבחור בין השניים אתם צריכים להשוות בעיקר את גובה העמלות ודמי הניהול, את טווח שעות השירות שניתן לכם, את הייעוץ שאתם יכולים לקבל ועוד. כל משקיעה ומשקיע יכולים לבחור את הגוף שדרכם יבצעו את המסחר לפי הפרמטרים החשובים להם.
אולי יעניין אותך
-
ריכזנו עבורכם מידע חשוב על זמני המסחר ושלביו בבורסה בתל אביב ובבורסות המובילות בארה"ב, כולל שלבי טרום מסחר, פתיחה, רצף ונעילה
-
קרן נאמנות VS קרן סל – מהם ההבדלים בין השתיים ולמי הן מתאימות?
לא בטוחים מה ההבדלים בין קרן נאמנות לקרן סל? הכתבה הזו בשבילכם. בעשור האחרון הפכו השתיים למכשירי השקעה פופולאריים המשולבים כמעט בכל תיק השקעות. למרות שנדמה שהן דומות, הן שונות זו מזו באופן הניהול, בעלויות, בסחירות ועוד -
שברי מניות: המהפכה שהופכת את שוק ההון לנגיש יותר
מסחר בשברי מניות (Fractional Shares) מהווה פריצת דרך. הוא מאפשר גם למשקיעים שאין ברשותם סכומים גבוהים, לרכוש חלקי מניות שמחירן גבוה יחסית, לשלב אותן בתיק ההשקעות ובכך להשיג גיוון ופיזור רחב יותר בתיק ההשקעות -
מתחילים להשקיע? הכירו את הטעויות שעלולות לעלות לכם הרבה כסף
משקיעים רבים נכנסים לשוק ההון מתוך תקווה להשיג תשואות גבוהות, אך חוסר הניסיון מוביל אותם לעיתים לבצע טעויות שעלולות להתבטא בהפסד. הנה כמה מהשגיאות הנפוצות. כיצד ניתן להימנע מהן?
הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.