משקיעים עצמאים: מהן דרכי ההשקעה שעומדות בפניכם ומה חשוב לדעת? המדריך למתחילים
השקעה בבורסה עשויה להניב תשואה עדיפה לאורך שנים ביחס לחלופות כמו פיקדון בנקאי או השקעה בנדל"ן. עם זאת, השקעה בשוק ההון מחייבת היכרות מעמיקה, בחירה נבונה של אפיקי השקעה ואסטרטגיות, וכן התמודדות עם אתגרים לאורך הדרך. איך עושים את זה נכון?

שוק ההון הוא זירה שוקקת פעילות המלאה בגורמים רבים ומגוונים. מצד אחד, נמצאות מדינות וחברות המעוניינות לגייס כסף על ידי הנפקת ניירות ערך כמו אגרות חוב (אג"ח) ומניות, ומן העבר השני מגוון משקיעים, מוסדיים ופרטיים, המשקיעים את כספם בניירות הערך האלו.
מטרת ההשקעה בשוק ההון היא כמובן לייצר רווח, בין היתר על ידי קניית נייר ערך במחיר נמוך ומכירתו במחיר גבוה או באמצעות קבלת דיבידנדים שמחלקת החברה או הריבית שמשולמת במקרה של השקעה באג"ח.
תהליך המסחר מתבצע בצורה ממוחשבת דרך הבורסות השונות באמצעות מתווכים, הנקראים ברוקרים (חברי בורסה), תפקידם לשדר את הוראות הקניה והמכירה של המשקיעים לבורסות.
מעל כולם נמצא בכל מדינה גוף רגולטורי שתפקידו לפקח על הפעילות בניירות ערך, ולדאוג לכך שהתהליך יתנהל כשורה, בצורה תקינה וחוקית.
למה לסחור בבורסה באופן עצמאי?
כמעט לכולנו יש השקעות בבורסה בין אם אנחנו יודעים את זה ובין אם לא למשל באמצעות קרן הפנסיה, קופת הגמל או קרן ההשתלמות - המשקיעות בניירות ערך הנסחרים בבורסה ומטרתן להגדיל את החיסכון לאורך זמן.
במהלך חיינו אנחנו צוברים סכומי כסף רבים שאין להם ייעוד ספציפי. כספים אלו יכולים להישאר בחשבון הבנק שלנו, לצבור תשואה אפסית ואף להישחק בתקופות שבהן האינפלציה גבוהה. חוסכים רבים פונים להשקעה בשוק ההון, במטרה להשיא ערך לכספם לאורך זמן. מסחר עצמאי בשוק ההון מאפשר לכל משקיעה ומשקיע לבחור את תמהיל ההשקעה המתאים לצרכיהם האישיים אף לשנותו מעת לעת.
שוק ההון מציע כיום מגוון רחב של נכסים, מוצרי השקעה ומכשירים פיננסיים לניהול הכסף. המגוון הרחב של המוצרים מאפשר למצוא את מכשיר ההשקעה המתאים ולבנות מדיניות השקעה שתענה על צרכיכם האישיים. כמובן שמדיניות ההשקעות ניתנת לשינוי מעת לעת ובהתאם לשינויים במטרות, במצב המשפחתי, במשך ההשקעה ועוד. חשוב לזכור שבעשור האחרון ירד רף הכניסה לשוק ההון והוזלו עמלות המסחר. כיום, כדי לפתוח חשבון אצל חבר בורסה ולהתחיל לסחור בצורה עצמאית נדרש סכום של אלפי שקלים בודדים בלבד. באלטשולר שחם טרייד למשל, הרף המינימלי לפתיחת חשבון מסחר עצמאי עומד על כ-5,000 ₪.
מהן אסטרטגיות ההשקעה הנפוצות?
בשוק ההון אפשר להשקיע באמצעות קרנות נאמנות או קרנות סל, השקעה שנהוג לכנותה "השקעה פאסיבית". קרנות נאמנות וקרנות סל מאפשרות השקעה במספר גדול מאוד של ניירות ערך מבלי שתצטרכו לבחור אותם בעצמכם. לעומת זאת, אפשר להשקיע גם בצורה ישירה במניות ואגרות חוב.
אם בחרתם להשקיע באופן ישיר במניות ואגרות חוב, באפשרותכם להתבסס על שיטת הניתוח הפונדמנטלי, שמחייבת אתכם להיות מצויים בפעילות העסקית של החברה, להתעמק בדוחות הכספיים שהיא מפרסמת, לעקוב אחר שינויים בסביבה בה היא פועלת ועוד, וכך תוכלו לבחור מניות שתחליטו שהן אטרקטיביות להשקעה בהתאם לשיקול דעתכם. דרך נוספת היא לבחור נייר ערך על בסיס שיטת הניתוח הטכני. שיטה זו מתמקדת באיתור מגמות ותבניות המשפיעות על ביצועי נייר הערך (לדוגמה: התנהגות מחיר המניה, מחזור המסחר שלה ופרמטרים טכניים נוספים), ובאמצעותם לנסות לאתר נקודות כניסה ויציאה שיניבו תשואה מיטבית.
משקיעים הבוחרים באסטרטגיות השקעה המתבססות על ניתוח פונדמנטלי, לרוב מחזיקים בניירות הערך שלהם בסבלנות לאורך זמן לאחר שניתחו אותם לעומק ובחרו בפינצטה. מנגד, סוחרים שמעדיפים להתבסס על שיטת הניתוח הטכני לבחירת המניות שלהם, נוטים לבצע פעולות מסחר בתדירות גבוהה יותר, אפילו על בסיס יומי. בין אם בחרתם בשיטה הפונדמנטלית או הטכנית, חשוב להשקיע בלימוד התחום וגיבוש שיטת השקעה סדורה לפני שתתחילו להשקיע בפועל. חשוב להבין שבשוק ההון קיים מתאם בין תשואה לסיכון. ככל שרמת הסיכון עולה, כך גדל גם פוטנציאל התשואה או הרווח. לכן, יש לבחור את אסטרטגיית ההשקעה המתאימה לכם ולהרכיב בצורה מושכלת את תיק ההשקעות, כך שיתאים לאופי, לרמת הסיכון ולאופק ההשקעה שלכם.
איך מתחילים להשקיע בשוק ההון באופן עצמאי?
הצעד הראשון כדי להתחיל במסחר עצמאי בבורסה הוא לפתוח חשבון השקעות אצל חבר בורסה המפוקח על ידי הבורסה לניירות ערך. אם תבחרו לפתוח את חשבון ההשקעות שלכם באלטשולר שחם טרייד, למשל, תתבקשו להעביר את סכום ההשקעה שבחרתם אל החשבון החדש ואז תוכלו לצאת לדרך.
עם פתיחת החשבון תקבלו פרטי כניסה למערכת מסחר מתוחכמת מאד אך פשוטה לשימוש שתוכלו לפתוח במחשב או בטלפון הנייד שלכם, באמצעותה תוכלו לקנות ולמכור את ניירות הערך בבורסות השונות על פי האסטרטגיה שגיבשתם. לפני שתתחילו להשקיע בפועל, מומלץ כאמור לרכוש את הידע הנדרש כי להבין את חוקי המשחק של שוק ההון ולגבש אסטרטגיית השקעה המתאימה עבורכם, כזו שיש לה פוטנציאל להניב את התשואה לה אתם מצפים, ומשקפת בד בבד את רמת הסיכון המתאימה לכם.
אולי יעניין אותך
-
ריכזנו עבורכם מידע חשוב על זמני המסחר ושלביו בבורסה בתל אביב ובבורסות המובילות בארה"ב, כולל שלבי טרום מסחר, פתיחה, רצף ונעילה
-
קרן נאמנות VS קרן סל – מהם ההבדלים בין השתיים ולמי הן מתאימות?
לא בטוחים מה ההבדלים בין קרן נאמנות לקרן סל? הכתבה הזו בשבילכם. בעשור האחרון הפכו השתיים למכשירי השקעה פופולאריים המשולבים כמעט בכל תיק השקעות. למרות שנדמה שהן דומות, הן שונות זו מזו באופן הניהול, בעלויות, בסחירות ועוד -
שברי מניות: המהפכה שהופכת את שוק ההון לנגיש יותר
מסחר בשברי מניות (Fractional Shares) מהווה פריצת דרך. הוא מאפשר גם למשקיעים שאין ברשותם סכומים גבוהים, לרכוש חלקי מניות שמחירן גבוה יחסית, לשלב אותן בתיק ההשקעות ובכך להשיג גיוון ופיזור רחב יותר בתיק ההשקעות -
מתחילים להשקיע? הכירו את הטעויות שעלולות לעלות לכם הרבה כסף
משקיעים רבים נכנסים לשוק ההון מתוך תקווה להשיג תשואות גבוהות, אך חוסר הניסיון מוביל אותם לעיתים לבצע טעויות שעלולות להתבטא בהפסד. הנה כמה מהשגיאות הנפוצות. כיצד ניתן להימנע מהן?
הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.