קרן נאמנות VS קרן סל – מהם ההבדלים בין השתיים ולמי הן מתאימות?
לא בטוחים מה ההבדלים בין קרן נאמנות לקרן סל? הכתבה הזו בשבילכם. בעשור האחרון הפכו השתיים למכשירי השקעה פופולאריים המשולבים כמעט בכל תיק השקעות. למרות שנדמה שהן דומות, הן שונות זו מזו באופן הניהול, בעלויות, בסחירות ועוד

שוק ההון הישראלי עבר מהפכה של ממש בעשור האחרון בכל הנוגע למגוון אפשרויות ההשקעה שעומדות בפני הציבור הרחב. הנגישות הגוברת למידע וידע פיננסי, וכמובן גם ההתפתחות הטכנולוגית, הביאו לכך שיותר ישראלים מחפשים דרכים חכמות להשקיע כסף. שניים ממכשירי ההשקעה הפופולאריים ביותר בשנים האחרונות בקרב גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים, הם קרנות סל וקרנות נאמנות. למרות שנדמה, לכאורה, שקיים דמיון בין שני מכשירי ההשקעה, ישנם הבדלים משמעותיים שחשוב להכיר.
בכתבה זו נסקור את ההבדלים העיקריים בין קרנות נאמנות לקרנות סל, כדוגמת מתודולוגיית ניהול, עלויות ומיסוי, ונעמיק בהיבטים השונים. מידע זה יכול לסייע לכם, כמשקיעים עצמאיים, לבסס החלטות מושכלות יותר בבחירת אפיק ההשקעה המתאים לתיק ההשקעות שלכם.
מהם ההבדלים המרכזיים בין קרן נאמנות לבין קרן סל?
גישות בניהול ההשקעות
קרן נאמנות נחשבת לאחד ממכשירי ההשקעה הפופולאריים ביותר בישראל. בעולם קרנות הנאמנות קיימות שתי גישות ניהול מרכזיות. הגישה הנפוצה היא ניהול אקטיבי, במסגרתה מנהלי ההשקעות של הקרן פועלים באופן אקטיבי לבחירת הנכסים בתיק ההשקעות של הקרן וזאת באמצעות קבלת החלטות במסגרת מדיניות השקעות של הקרן שנקבעה מראש. ניהול אקטיבי של הנכסים מאפשר למנהל ההשקעות של הקרן להשיג פיזור סיכון בהתאם לרמת הסיכון של הקרן. לצד זאת, בשנים האחרונות התפתחה גישה נוספת שהופכת פופולארית יותר ויותר, גישת הניהול הפאסיבי הכוללת קרנות נאמנות מחקות. קרנות נאמנות מחקות עוקבות אחר מדד ספציפי במטרה להתחקות אחר ביצועיו.
קרן סל מנוהלת באופן פסיבי, כאשר מטרתה לעקוב אחרי מדד מסוים (למשל מדד s&p500) ולנסות להעתיק את הרכב המדד בצורה מדויקת, בדומה לקרנות נאמנות מחקות.
מתודולוגיית הניהול
בקרנות נאמנות מנהלי הקרן מחפשים באופן אקטיבי אחר הזדמנויות השקעה ויוצרים את תמהיל הנכסים הנכון בהתאם למדיניות ההשקעות של הקרן. הם מבצעים גם מחקר מעמיק של השוק, מנתחים חברות ומגמות, ומקבלים החלטות השקעה בהתאם להערכותיהם ולמדיניות ההשקעות של הקרן. החלטות ההשקעה עשויות להשתנות ואיתן ניירות הערך שמרכיבים את הקרן בהתאם לשיקול הדעת ולשינויים בתנאי השוק. יש אין ספור סוגים של קטגוריות השקעה בקרנות נאמנות, כדוגמת קרנות מנייתיות, קרנות אג"ח, שקליות, צמודות, טכנולוגיות ועוד. כאמור, קרנות הנאמנות המחקות אינן נכנסות תחת קטגוריית הניהול האקטיבי, ובהמשך נרחיב עוד על ההבדלים ביניהן ובין קרנות הסל.
בקרנות סל, הניהול הינו פאסיבי, כלומר קרן הסל עוקבת אחר מדד או סחורה במטרה לנסות להשיג תשואה דומה לתשואה שהנכס מניב. וככלל, למנהלי קרנות הסל אין שיקול דעת בבחירת ניירות הערך שייכנסו לקרן, שכן מדובר במוצר עוקב שמתחקה אחר מדד או סחורה קיימים. קרן הסל למעשה רוכשת את ניירות הערך שבמדד בהתאם לחלקן היחסי בו, ומתחייבת לעקוב אחר כל שינוי כדי להשיג את מטרת הקרן – תוצאות הדומות ככל הניתן לשיעורי השינוי של המדד או הסחורה. נציין כי חלק מהקרנות מבצעות זאת באמצעות רכישת הנכסים עצמם וחלקן מבצעות זאת באמצעות מכשירים פיננסים כגון אופציות וחוזים עתידיים.
עלויות
לרוב, דמי הניהול של מנהל הקרן בקרנות נאמנות מסורתיות יהיו גבוהים יותר ביחס לקרנות מחקות וקרנות סל לאור הניהול האקטיבי שנדרש בהן. קרנות סל נחשבות כאמור למוצר פאסיבי ולכן לרוב דמי הניהול שלהן נמוכים יותר.
יש לציין שדמי הניהול שגובה מנהל הקרן מושפעים גם מהבדלים בעלויות הניהול של מנהל הקרן, היבטי מיסוי פנימיים של הקרן ועוד ולכן מומלץ לבדוק ולהשוות את דמי הניהול והתשואה ההיסטורית כחלק מהפרמטרים שבוחנים לפני קבלת החלטת השקעה.
עמלות הקנייה והמכירה של הקרנות תלויות בסוג הקרן ובתנאי הניהול של הברוקר בו מתנהל החשבון. כך לדוגמה, רוב הבנקים נהנים מתמורה בדמות עמלות הפצה ישירות ממנהל הקרן, ולכן נוהגים שלא לגבות עמלת קנייה/מכירה בקרנות הנאמנות המסורתיות.
מיסוי
שיטת המיסוי על השקעה בקרנות נאמנות ובקרנות סל דומה, כאשר המס שישולם על הרווח שנצבר משולם רק בעת המכירה. בשני המקרים שיעור המס הוא 25% על רווחי ההון (מס רווח הון).
שיטת מסחר ונזילות
בקרנות נאמנות שער הקרן (שווי נכסי נקי NAV) נקבע פעם אחת בסוף יום המסחר, והוא יהיה גם שער הפתיחה ביום שאחרי. המשמעות היא שכל הוראות הקנייה והמכירה שזרמו באותו יום לקרן הנאמנות, יבוצעו לפי השער שנקבע בסוף יום המסחר. קרנות סל, לעומת זאת, נסחרות באופן שוטף בבורסה וניתן לקנות ולמכור יחידות מהן בכל שעה בה מתקיים מסחר בבורסה, בדומה למניות למשל. הקנייה ו/או המכירה מתאפשרות באופן מיידי במחיר השוק. כלומר, המסחר מתבצע בשיטה רציפה והמחיר הוא דינמי ומשתנה כל הזמן בהתאם לביקוש וההיצע. המסחר הרציף בקרנות הסל מהווה יתרון מסוים, שכן הוא מאפשר למשקיעים להגיב במהירות לשינויים בשוק, אך מנגד המחיר נקבע ע"פ ההיצע והביקוש הנקודתיים ליחידות בקרן ולא ע"פ חישוב שווי נכסי נקי NAV)). חשוב להכיר כי גם בקרנות הסל ישנה אפשרות להעביר הוראה אשר תבוצע לפי שער סוף יום.
לסיכום, בכל השקעה לרבות בקרן נאמנות או קרן סל, יש לשקול מספר גורמים כמו רמת המעורבות הרצויה בניהול ההשקעה בקרן, עלויות, נזילות וכמובן גם מקצועיות ומוניטין של מנהל הקרן. משקיעים המעדיפים את יתרונות הניהול האקטיבי ומוכנים לשלם עבורו, עשויים להעדיף קרנות נאמנות. לעומתם, משקיעים המחפשים פתרון פשוט יחסית ומוזל לחשיפה לשוק ההון ומעקב אחר מדדים מובילים בעולם, אולי ימצאו את הקרנות המחקות וקרנות הסל כאפיק מתאים יותר עבורם. כדאי לזכור שלרוב על מנת לפזר סיכונים בתיק השקעות ולהגדיר איזון בין אפיקי השקעה, אפשר לשלב בין מכשירי השקעה לכן, לא מן הנמנע שמשקיעים יבקשו לשלב בתיק ההשקעות שלהם גם קרנות נאמנות וגם קרנות סל, לטובת , לטובת מענה לצרכים ולמטרות של המשקיע.ה והגדלת פוטנציאל התשואה לאורך זמן. בנוסף, מומלץ לבחון את הביצועים ההיסטוריים, רמת הסיכון ומדיניות ההשקעה של כל מכשיר פיננסי לפני ההשקעה בו.
פרמטר |
קרן נאמנות |
קרן (נאמנות) מחקה / קרן סל |
מטרת ההשקעה |
השקעה משותפת בניירות ערך בהתאם למדיניות ההשקעות והמטרות של כל קרן נאמנות |
השקעה שמטרתה חשיפה למדד או סחורה והתחקות אחר ביצועיהם |
אופן הניהול |
מנהלי ההשקעות של הקרן פועלים באופן אקטיבי לבחירת הנכסים בתיק ההשקעות של הקרן במסגרת מדיניות ההשקעות של הקרן שנקבעה מראש |
קרן סל (כמו גם קרן מחקה) מנוהלת באופן פסיבי, כאשר מטרתה לעקוב אחרי מדד מסוים ולנסות להעתיק את הרכב המדד בצורה מדויקת |
עלויות |
לרוב, דמי הניהול יהיו גבוהים יחסית לקרנות סל/מחקות |
לרוב, דמי ניהול נמוכים באופן יחסי לקרנות נאמנות מסורתיות |
מיסוי |
מס רווח הון של 25% בעת המכירה |
מס רווח הון של 25% בעת המכירה |
סחירות |
שער הקרן (שווי נכסי נקי NAV) נקבע פעם אחת בסוף יום המסחר |
המסחר בקרנות סל מתבצע בשיטה רציפה והמחיר הוא דינמי ומשתנה כל הזמן בהתאם לביקוש וההיצע |
אולי יעניין אותך
-
ריכזנו עבורכם מידע חשוב על זמני המסחר ושלביו בבורסה בתל אביב ובבורסות המובילות בארה"ב, כולל שלבי טרום מסחר, פתיחה, רצף ונעילה
-
שברי מניות: המהפכה שהופכת את שוק ההון לנגיש יותר
מסחר בשברי מניות (Fractional Shares) מהווה פריצת דרך. הוא מאפשר גם למשקיעים שאין ברשותם סכומים גבוהים, לרכוש חלקי מניות שמחירן גבוה יחסית, לשלב אותן בתיק ההשקעות ובכך להשיג גיוון ופיזור רחב יותר בתיק ההשקעות -
מתחילים להשקיע? הכירו את הטעויות שעלולות לעלות לכם הרבה כסף
משקיעים רבים נכנסים לשוק ההון מתוך תקווה להשיג תשואות גבוהות, אך חוסר הניסיון מוביל אותם לעיתים לבצע טעויות שעלולות להתבטא בהפסד. הנה כמה מהשגיאות הנפוצות. כיצד ניתן להימנע מהן? -
להרוויח גם בלילה – להרוויח ממסחר בבורסות בכל העולם
שוק ההון הפך לכפר גלובאלי אחד גדול עם מגוון רחב של בורסות ברחבי העולם, שפועלות בזמנים שונים ובאזורי זמן שונים, כך שאתם יכולים להשקיע כמעט בכל שעות היממה וליהנות מהזדמנויות השקעה בכל הבורסות השונות
הערות משפטיות: המידע המתואר לעיל מוגש כמידע כללי בלבד מאת אלטשולר שחם טרייד בע"מ (להלן: "החברה") שהינה חבר בורסה בישראל • המידע לעיל נכון ליום 31.3.2025 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן) • מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין • אין לראות באמור לעיל תחליף לשיווק השקעות ו/או לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה בנכסים פיננסים כלשהם, לרבות קרנות נאמנות, או תחליף לכל האמור, ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות כלשהן • אין באמור לעיל כדי להוות הצעה לרכישת יחידות בקרנות • רכישת יחידות היא בהסתמך על תשקיפי הקרנות שבתוקף במועד הרכישה והדיווחים המיידים בלבד • לבית ההשקעות אלטשולר שחם יש עניין אישי בנושא הסקירה • אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בו • אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת החברה • העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד • ט.ל.ח
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.