רוצים להתחיל להשקיע בעצמכם המושגים בשוק ההון שאתם חייבים להכיר

בעולם ההשקעות יש אינספור מונחים שכדאי להכיר, בטח עבור משקיעים בתחילת הדרך. במדריך זה ריכזנו עבורכם את המושגים החשובים שכנראה אי אפשר להתחיל לסחור בלעדיהם

רוצים להתחיל להשקיע בעצמכם המושגים בשוק ההון שאתם חייבים להכיר
05 דצמבר, 2024

שער בסיס ; נעילה ; פתיחה - שער בסיס הוא השער שנקבע לכל נייר ערך בתחילת יום מסחר, בהתאם לשער הנעילה של יום המסחר הקודם. לא ניתן לסחור בשער זה, הוא רק מהווה בסיס לחישוב התשואה היומית של נייר הערך.

 

שער הפתיחה הוא השער הראשוני בו ניתן לסחור בנייר ערך באותו יום, והוא נקבע על פי המחיר בו יבוצע מחזור המסחר הגדול ביותר בשלב הפתיחה.

 

שער הנעילה הוא שער הסגירה של נייר הערך, הנקבע על פי ממוצע השערים המשוקלל של העסקאות שבוצעו בנייר בשלושים הדקות האחרונות של המסחר הרציף.

 

דרישת בטחונות - מכלול הנכסים שמטרתם לפצות את המשקיע במידה והחברה אינה יכולה לעמוד במלוא ההתחייבויות שלה כלפיו. בטחונות יכולים להיות בצורה של נכסים מוחשיים כגון נדל"ן או שווי כספי כגון מזומן או ניירות ערך.

 

ערך נקוב - ערך שנותן אינדיקציה לשיעור הבעלות של המשקיע בניירות הערך של החברה. בדרך כלל ניירות ערך ישראלים מונפקים בערך נקוב של 100 אגורות וניירות ערך אמריקנים, לדוגמה, מונפקים בערך נקוב של 100 סנט.

 

סטיית תקן + תנודתיות - תנודתיות מודדת את שיעור העלייה והירידה של נכס פיננסי או של תיק ההשקעות לאורך זמן. תנודתיות נמדדת לרוב באמצעות סטיית תקן, שבאופן מתמטי מייצגת את טווח הסטייה מעל ומתחת לערך הממוצע בכל שתיים מתוך שלוש שנים. לדוגמה, סטיית התקן של מדד ה-S&P500 האמריקני היא כ-20% בשנה.

 

חוזה עתידי FUTURE ; FORWARD - חוזה עתידי הוא הסכם מחייב בין שני צדדים לקנות או למכור נכס פיננסי או סחורה במועד עתידי ובמחיר מוסכם מראש. חוזים עתידיים נסחרים בבורסות השונות על מחירי סחורות, אנרגיה, מטבעות וכדומה. חוזים עתידיים משמשים חברות לשם גידור מפני תנודות של נכס הבסיס שמהווה חומר גלם עבורן, וכן עבור סוחרים השואפים לייצר רווח ממסחר בחוזים.

 

נזילות/ווליום - נזילות היא מחזור המסחר היומי ביחידות, או בסכום כספי שמחליף ידיים בנייר ערך מסוים ביום המסחר. ככל שמחזור המסחר גדול יותר, הפער בין הצעות הקניה והמכירה בנייר יהיו קטנים יותר, וניתן יהיה להשקיע בו בסכומי השקעה גדולים יותר.

 

יווניות - יווניות הם גדלים מתמטיים המשמשים לבחינת הסיכון והרגישות של ניירות המירים (אופציות). סוחרים משתמשים ביווניות כדי לקבל החלטות מושכלות יותר ולנהל ביעילות את עמדות האופציות שלהם.

 

דירוג - דירוג מתבצע בעיקר בשוק החוב על ידי גופים מקצועיים, במטרה לאמוד את רמת הסיכון של אי עמידת החברה או המדינה בהחזר תשלומי הריבית והקרן של האג"ח. חברות או מדינות בדירוג הגבוה ביותר מקבלות דירוג של AAA, והחברות או המדינות בעלות רמת סיכון גבוהה יותר מקבלות דירוגים נמוכים יותר (B, C וכן הלאה).

 

אופציות אמריקאיות - אופציה שמאפשרת למחזיק האופציה לממש את האופציה בכל מועד שירצה, גם לפני מועד הפקיעה.

 

שלבי המסחר בישראל וארה"ב - יום המסחר בבורסה בת"א נפתח בשלב טרום הפתיחה, במהלכו מוזרמות פקודות מסחר אבל הן לא מבוצעות עד לרגע מסחר הפתיחה - אז מתבצעות כל פקודות המסחר המתאימות לשער הפתיחה.

 

לאחר מכן נפתח שלב המסחר הרציף שנמשך לאורך רוב שעות היום ובו מתבצעות באופן מיידי פקודות קניה ומכירה שיש ביניהן התאמה.

 

כחצי שעה לסיום יום המסחר מתחיל שלב טרום הנעילה, במהלכו נקבע שער הנעילה. יום המסחר מסתיים עם שלב הנעילה בו מתבצעות כל העסקאות המתאימות למחיר הנעילה.

 

גם בבורסות בארה"ב יש שלבי מסחר דומים, אולם ההבדל המרכזי הוא שניתן לבצע עסקאות גם בשלב טרום הפתיחה ובשלב שלאחר הנעילה, הנקרא "מחוץ לשעות המסחר".

 

שוק "שורי" ושוק "דובי" - נהוג לכנות בביטוי "שורי" שוק הנמצא במגמת עלייה, ובביטוי "דובי" שוק הנמצאת במגמת ירידה.

 

אלגוטריידינג - מסחר המבוצע באמצעות אלגוריתמים ממוחשבים ללא מגע יד אדם, תוך התבססות על פרמטרים מגוונים לתזמון פעולות קניה ומכירה, לרוב בתדירות גבוהה (High Frequency Trading).

 

אירועים בניירות ; ספליט וריברס ; הנפקת זכויות

ספליט (פיצול הון): הגדלת מספר המניות הנסחרות של החברה על ידי חלוקת כל יחידה למספר יחידות שוות, וזאת במטרה להגדיל את הנזילות של המניה.

 

איחוד הון: תהליך הפוך לספליט. הקטנת מספר המניות הנסחרות של החברה על ידי איחוד מספר יחידות ליחידה אחת, במטרה להעלות את מחיר המניה לערך גבוה יותר.

 

הנפקת זכויות: הנפקה של ניירות ערך במחיר אחיד המוצעת רק לבעלי המניות הנוכחיים של החברה.

 

דילול מניות - הנפקת יחידות נוספות ממניות החברה במטרה לגייס הון כספי נוסף לחברה. דילול מקטין את הרווח הנקי למניה, ולכן לרוב נחשב כאינדיקטור שלילי שמרמז שהחברה אינה יכולה לממן את פעילותה בעצמה.

 

מכירה בחסר (שורט) + השאלה - דרך לנסות לייצר רווח מירידת המחיר של נייר ערך. בשיטה זו למעשה שואלים נייר ערך שלא נמצא בידך ומייד מוכרים אותו בשוק, בתקווה שמחירו ירד למטה ואז ניתן יהיה לקנות אותו מחדש במחיר נמוך יותר ולהחזירו למשאיל, וכך לייצר רווח בתהליך.

 

עסקאות OTC - עסקאות מחוץ לדלפק (Over the counter), כלומר מסחר ישיר בין שני צדדים ללא תיווך של הבורסה. עסקאות אלה נחשבות מסוכנות יותר היות והן מבוצעות לרוב בניירות ערך של חברות קטנות יותר, שאינן כפופות לכללי דיווח מחמירים כמו חברות גדולות יותר הנסחרות בבורסות הראשיות.

 

נוסטרו - חשבון השקעות בו החברה מנהלת את הכספים העצמיים שלה.

 

גידור / קרן גידור

גידור - אסטרטגיית השקעה שבאמצעותה ניתן לנטרל או לצמצם הפסדים פוטנציאליים שעלולים להיווצר מההשקעה.

קרן גידור - שותפות שהתאגדה במטרה לנהל תיק השקעות משותף למספר משקיעים.

 

היסטורית, קרנות הגידור התאפיינו בניסיון לגדר את ההשקעה כך שהיא תהיה רווחית בכל תנאי שוק, אולם עם השנים קמו גם קרנות גידור מסוגים נוספים, שאינן נוקטות באסטרטגיות גידור מסורתיות. לרוב קרנות גידור מיועדות למשקיעים בסכומים גבוהים יותר.

 

בורסה - בורסה היא למעשה מקום מפגש (וירטואלי) של קונים ומוכרים בעסקאות בניירות ערך כדוגמת מניות, אג"ח, אופציות, סחורות וכדומה. הבורסה היא פלטפורמת מסחר ממוחשבת, כאשר כיום פועלת בורסה במרבית המדינות המודרניות בעולם.

 

ניירות ערך (ני"ע) - שם כולל למוצרי ההשקעה שנסחרים בבורסה כמו מניות, אגרות חוב, קרנות סל, אופציות וכדומה.

 

מניה - נכס המקנה בעלות חלקית בחברה מסוימת בהתאם להיקף/שווי המניות המוחזקות, וכן זכאות לקבלת דיבידנדים שהיא מחלקת.

 

מק"מ (מלווה קצר מועד) - אג"ח ממשלתית שקלית שמנפיק בנק ישראל לתקופה של שנה. המק"מ מונפק בחסר ונפדה במחיר המלא (100 אגורות), והרווח למשקיעים הוא ההפרש בין שני המחירים.

 

אגרות חוב (אג"ח) - נייר ערך שמאפשר לחברות וממשלות לגייס (ללוות) כסף מציבור המשקיעים. במילים אחרות, מדובר בהלוואה הניתנת לגוף מסוים - ממשלה או חברה – מהמשקיעים, לצורך הוצאה לפועל של פרויקטים שונים, פיתוח מוצרים חדשים, הקמת מרכזים לוגיסטיים, סלילת כבישים ועוד.

 

הגוף הלווה מתחייב להחזיר את ההלוואה בתנאים מסוימים המצוינים על גבי האג"ח. כלומר, הממשלה או החברה שהנפיקו את האג"ח, מתחייבות להחזיר למלווה את הסכום המקורי ששולם על ידו בתוספת ריבית ולעיתים גם הצמדה.

 

המלווה יודע מראש מהו גובה הריבית שיקבל ובאילו מועדים. ניתן לקנות ולמכור אג"ח במסחר בבורסה, ללא קשר למועד קבלת הריבית או החזר הקרן. כאמור, ישנן אגרות חוב שמנפיקות ממשלות, וישנן אגרות חוב שמנפיקות חברות, הנקראות אג"ח קונצרניות. אגרות חוב נחשבות לאפיק השקעה סולידי יותר בהשוואה למניות היות ותנאי התשלום ידועים ונקבעים מראש. עם זאת, גם באג"ח קיימים סיכונים, שהעיקרי שבהם הוא שמנפיק האג"ח לא יעמוד בהתחייבויותיו למשקיעים ולא יפרע את החוב במלואו.

 

אג"ח להמרה - אג"ח שניתן להמיר למניות בתנאים מסוימים. במועד הנפקת האג"ח נקבעים תנאי ההמרה, כלומר יחס ההמרה וסוג ההמרה.

 

אופציה - חוזה המקנה למחזיק בו את הזכות (אך לא החובה) לרכוש או למכור נכס מסוים (נכס הבסיס) במחיר, כמות וזמן נקובים מראש. כל משקיע יכול לכתוב (למכור) אופציות או לקנות אופציות בהתאם למטרת ההשקעה שלו.

 

קיימות אופציית קול (Call) ואופציית פוט (Put). אופציית קול מקנה למחזיק בה את הזכות לרכוש את נכס הבסיס (כדוגמת מניה, מדד, מט"ח  או סחורה מסוימת) במחיר שנקבע באופציה, וזאת עד למועד הנקבע בחוזה. אופציית פוט מקנה למחזיק בה את הזכות למכור את נכס הבסיס במחיר הנקוב באופציה, וזאת עד למועד הנקבע בחוזה.

 

בבורסה בת"א עיקר המסחר באופציות הוא באופציות Call ו – Put על המדד המוביל ת"א 35. בארה"ב יש גם מגוון רחב של אופציות על מרבית המניות הנסחרות בבורסות השונות בוול סטריט.

 

כתב אופציה (Warrant) - נייר ערך דומה לאופציות, המקנה את הזכות להמיר את האופציה למניות של החברה בתנאים הנקבעים מראש ועד מועד הפירעון של האופציה. בניגוד לאופציות, אותן יכולים למכור גם משקיעים, את כתבי האופציה רק חברות יכולות למכור (לכתוב).

 

אינפלציה (מדד המחירים לצרכן) - תהליך של עלייה ברמת המחירים הכללית במשק. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בוחנת בכל חודש את אחוז השינוי החל במחיר של סל מוצרים ושירותים קבוע, וזאת ביחס לחודש הקודם. התוצאה של אינפלציה היא ירידה בערכו של הכסף, כלומר סכום כסף נתון מאפשר לכם לקנות פחות מוצרים ביחס לעבר.

 

דפלציה - ההפך מאינפלציה, מצב שבו חלה ירידת מחירים מתמשכת במשק.

 

ברוקר (חבר בורסה) - מתווך שהוסמך על ידי הרשות לניירות ערך לשדר את פקודות המסחר של לקוחותיו למחשבי הבורסה. אלטשולר שחם טרייד היא אחד מחברי הבורסה המובילים בישראל.

 

ארביטראז' - ניצול פער במחיר של נייר ערך מסוים שנסחר במקביל בבורסות שונות או בצורות שונות באותה הבורסה. פער כזה יכול להיפתח, למשל, כאשר בשוק מסוים מתקיים מסחר בעוד בשוק אחר לא מתקיים כרגע מסחר בנייר הערך.

 

בעל שליטה - מי שמחזיק מעל 5% מסך הון המניות המונפק של החברה ויש לו את היכולת להשפיע על פעילות החברה, למשל בעלים, מנכ"ל, סמנכ"ל כספים וכדומה.

 

דיבידנד - תשלום כספי שמעניקה חברה למחזיקי המניות שלה מעודפי הרווח שלה. חברות רבות נוהגות לפי מדיניות חלוקת דיבידנד מוגדרת מראש, כאשר אחוז מסוים מהרווח הנקי של החברה מחולק כדיבידנד אחת לרבעון או שנה.

 

דירקטור - אדם המכהן במועצת המנהלים של חברה.

 

הגבלת שער (לימיט) - הוראת מסחר לקנייה או מכירה של נייר ערך שתבוצע רק במחיר שהוגדר על ידי המשקיעים. ההוראה תתבצע רק במצב שבו נייר הערך הגיע לשער המבוקש או למחיר אטרקטיבי יותר.

 

הנפקה (IPO) - אירוע בו חברה פרטית מציעה לראשונה את מניותיה לציבור.  הנפקה היא אחת הדרכים הנפוצות של חברות לגייס כסף מציבור המשקיעים.

 

הפסקת מסחר - עצירת המסחר בנייר ערך המבוצעת על ידי הבורסה במקרה של אירוע מהותי המצדיק זאת, כגון פרסום דוח כספי של החברה, תנודה חדה במחיר המניה ועוד.

 

יום האקס - החל מיום זה נייר הערך נסחר ללא ההטבות הנלוות אליו כגון דיבידנד, ריבית או הטבות אחרות.

 

יום הקום - היום האחרון בו נייר הערך נסחר עם ההטבות הנלוות אליו כגון דיבידנד, ריבית או הטבות אחרות.

 

מדד (Index) - אוסף של ניירות ערך בעלי מכנה משותף. ישנם מדדי שווי, כלומר מדדים המורכבים מניירות הערך הגדולים ביותר, כגון מדד ה-S&P500, המורכב מ-500 המניות של החברות הגדולות ביותר בארה"ב. יש מדדים סקטוריאליים, המורכבים ממניות של חברות בעלות אופי פעילות דומה, כגון מדד הבנקים, המורכב ממניות הבנקים הגדולות, או מדד הנדל"ן, המורכב מחברות הנדל"ן המובילות במדינה בה הן נסחרות.

 

בין המדדים הפופולאריים בארה"ב נמנים מדד ה-S&P500, מדד הנסדא"ק של החברות הטכנולוגיה הגדולות והמובילות בארה"ב ומדד הדאו ג'ונס, המורכב מ-30 חברות ענק אמריקניות. מדד הדגל של הבורסה בת"א הוא מדד ת"א 35, הכולל את 35 המניות הגדולות ביותר, ומדד ת"א 125, המורכב מ-125 המניות הגדולות ביותר בישראל.

 

מדד שארפ - פותח על ידי זוכה פרס נובל פרופסור וויליאם שארפ ובוחן את עודף התשואה של תיק השקעות ביחס לסיכון של נכסי ההשקעה בתיק ההשקעות. ככל שהתשואה גבוהה יותר ביחס לסיכון כך יהיה מדד השארפ גבוה יותר.

 

מח"מ – משך חיים ממוצע (Duration) - מציג את משך הזמן הממוצע לקבלת תזרימי הכספים (ריבית וקרן) מאג"ח, תוך התחשבות במועד הפדיון ומועדי תשלום הריביות.

 

מחיר מימוש (Strike Price) של אופציה - המחיר שנקבע מראש בו יוכל רוכש אופציה או חוזה לקנות (או למכור) את נכס הבסיס ביום המימוש.

 

מידע פנים - ניצול מידע לא ציבורי (שטרם פורסם) לשם עשיית רווח בנייר ערך, פעולה המוגדרת כלא חוקית.

 

מנהל קרן נאמנות - הגוף המקצועי המנהל את נכסי הקרן בהתאם למדיניות ההשקעה שלה, שנקבעה מראש.

 

מנהל תיקים - גוף או אדם העוסק בניהול תיקי השקעות עבור לקוחותיו בכפוף לרישיון ניהול השקעות מטעם הרשות לניירות ערך.

 

ניתוח טכני - שיטה למסחר בניירות ערך, תוך בחינת פרמטרים כמו גרף מחיר הנייר ומחזור המסחר בו, כדי להסיק מתי לקנות ולמכור את הנייר. שיטה זו מתעלמת משיקולים פונדמנטליים כמו התוצאות הכספיות של החברה, תחזיות שהיא מפרסמת, איכות ההנהלה וכדומה.

 

ציטוט - הצגת מחיר הקניה והמכירה הקיימים כעת בספר הפקודות של הבורסה.

 

קרן נאמנות - מכשיר פיננסי שמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך למספר גדול של משקיעים. קרנות נאמנות מנוהלות על ידי בתי השקעות, כאשר כל משקיע.ה רשאים לקנות יחידות השתתפות בקרן ולמכור אותן במועד שיבחרו. בניגוד לקרן סל שעוקבת אחרי מדדים ומתחקה אחר התשואה בהם, בקרן נאמנות הניהול הוא אקטיבי, והביצועים תלויים בהחלטות ההשקעה של הגוף המנהל.

 

קיימים מספר סוגים של קרנות נאמנות, כגון קרן מתמחה - המשקיעה את הכספים בהתאם לתחום ההתמחות שנקבע בתשקיף, קרן גמישה – הרשאית להשקיע את נכסיה בכל נייר ערך כרצונה בהתאם למגבלות הכתובות בתשקיף, ועוד.

 

קרן כספית (Money market fund) - קרן נאמנות מיוחדת המשקיעה בנכסים סולידיים קצרי טווח בלבד כגון פיקדונות ומק"מ.

 

קרן סל (תעודת סל) - קרן נאמנות המתחקה אחר התנהגותו של מדד מסוים, הן על ידי רכישת כל ניירות הערך המרכיבים את המדד או לחילופין על ידי ניירות ערך המירים המדמים את התנהגות המדד.

אולי יעניין אותך

הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.

 

באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.