תשואה מול סיכון: מהו פוטנציאל הרווח בשוק ההון?

בכמה אחוזים עולה שוק המניות בשנה בממוצע? האם צריך לעלות ברמת הסיכון כדי לקבל תשואה גבוהה יותר? איך המשקיעים הגדולים מייצרים תשואה עודפת על השוק? ובקיצור, איך בניהול תיק ההשקעות שלכם תאזנו בין פוטנציאל הרווח והסיכון

תשואה מול סיכון: מהו פוטנציאל הרווח בשוק ההון?
16 דצמבר, 2024

כל משקיעה ומשקיע היו רוצים לפצח את השיטה ולהיות מיליונרים, ולכן זה לא מפתיע שהאינטרנט והרשתות החברתיות מלאות בשיטות שמבטיחות הרים וגבעות לתיק ההשקעות שלנו. בפועל, למרות שפוטנציאל התשואה שניתן להשיג בשוק ההון הוא אכן מרשים, צריך לתאם ציפיות ולהבין את התלות של התשואה הצפויה באסטרטגיה שתבחרו, בתיאבון שלכם לסיכון ובמשך ההשקעה שלכם.

 

הדרך הפשוטה ואולי המיידית ביותר להשקיע בשוק ההון, הן במניות והן באגרות חוב (אג"ח), היא בצורה פסיבית על ידי מעקב אחר המדדים. מדד הוא אוסף של ניירות ערך בעלי מכנה משותף, והתנהגות המדד – עליה או ירידה, נקבעת על ידי השינוי במחיר הניירות הכלולים בו. ישנם מדדי מניות, מדדי אג"ח, מדדי סחורות ועוד. לדוגמה, המדד הפופולארי ביותר בעולם הוא מדד ה-S&P500, המורכב מ-500 המניות של החברות הגדולות ביותר שנסחרות בבורסות בארה"ב. רכישת המדד מאפשרת לעקוב בו זמנית אחר 500 החברות המובילות בארה"ב ולקבל את תשואת המדד, בהתאם לביצועיו בתקופת ההשקעה.

 

היסטורית, לאורך השנים, מדד ה-S&P500 עלה כ-10% בשנה בממוצע (כולל הדיבידנדים שמחלקות החברות). לפיכך, השקעה פסיבית באמצעות תעודת סל או קרן סל שמחקה את המדד, הניבה תשואה דומה לתשואת המדד לאורך זמן, בניכוי דמי הניהול הנמוכים יחסית שגובה התעודה. מדדי אג"ח ממשלתיים, שמטבע הדברים נחשבים סולידיים יותר לעומת מדדים מניתיים, הניבו לאורך השנים תשואה שנתית ממוצעת נמוכה יותר, כ-3%-5% בשנה בממוצע. צריך לזכור שמדובר פה בתשואה ממוצעת על פני תקופה ארוכה של עשרות שנים, וכשמסתכלים על פני תקופות קצרות יותר, אז בהחלט ייתכן שנראה תנודתיות הרבה יותר גדולה בתשואה בכל שנה.

 

לשם ההשוואה, מחירי הדירות בישראל עלו בממוצע ארצי בכ-3% בשנה בלבד. שיעור זה דומה לשיעור העלייה של שוק האג"ח, אבל נמוך משמעותית מתשואת שוק המניות הממוצעת. לצד התשואה הגבוהה שהניב שוק המניות, גם רמת הסיכון של השקעה באפיק המנייתי נוטה להיות גבוהה יותר ביחס להשקעה בשוק האג"ח למשל.

 

בניגוד למעקב אחר מדדים הנחשב להשקעה פסיבית, חלק מהמשקיעים, כולל מנהלי השקעות מקצועיים, בוחרים להשקיע בצורה אקטיבית תוך שאיפה להשיג יותר ביחס לתשואת השוק הממוצעת. המשמעות של השקעה אקטיבית היא שהם בעצמם בוחרים את ניירות הערך, וגם בוחרים את תמהיל ההשקעה, כלומר מה יהיה חלקו של כל נייר ערך בתיק ההשקעות. חלק מהמשקיעים משתמשים בשיטת השקעות פונדמנטלית (השקעות ערך) המתבססת על בחירת מניות לאחר ניתוח מעמיק של החברות שלהן והחזקתן בתיק ההשקעות לאורך זמן, וחלקם משתמשים בשיטת הניתוח הטכני המתבססת על ניתוחים שונים של גרף המניה ומחזור המסחר או במסחר אלגוריתמי באמצעות מחשבים, כדי לסחור במניות בתדירות גבוהה, לעתים אפילו מסחר בתוך יום המסחר עצמו.

 

בין אם אתם בוחרים להשקיע בשיטת השקעות הערך או באמצעות ניתוח טכני, עליכם ללמוד ולהכיר באופן מעמיק את השיטה בה בחרתם. ללא לימוד והעמקה, יהיה לכם קשה לבחור מניות בפינצטה ולבדוק שהן אכן עומדות בקריטריונים המתאימים לשיטה. למשל, כדי לבחור מניות בשיטת ההשקעה הפונדמנטלית, עליכם לדעת לקרוא את הדוחות הכספיים של החברות ולהבין כיצד לנתח באמצעותם את פעילות החברה ולתמחר את השווי הכלכלי שלה. כך אפשר לנסות לזהות עיוותים בתמחור החברה, כלומר למצוא מניות שנסחרות מתחת למחיר הכלכלי שלהן, לקנות אותן בזמן וכך לייצר פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר מתשואת השוק הממוצעת.

 

וורן באפט למשל, גדול המשקיעים בכל הזמנים, השיג תשואה שנתית ממוצעת של כ-21% לאורך עשרות שנות ההשקעה שלו. דוגמה נוספת למשקיע שהצליח להשיג תשואה עודפת ביחס למדדים, הוא מנהל ההשקעות פיטר לינץ’, שהשיג תשואה שנתית ממוצעת של כ-29% לאורך 14 שנות פעילות הקרן שניהל. גם ג’ואל גרינבלאט, אחד ממשקיעי הערך המפורסמים בעולם, הצליח להשיג תשואה פנומנאלית של כ-51% בשנה בממוצע בעשר השנים בהן ניהל קרן גידור פרטית.

 

השגת תשואות גבוהות שכאלו אינה דבר של מה בכך, שכן היא מצריכה כאמור לימוד מעמיק של ניתוח חברות וניירות ערך בהתאם לשיטת ההשקעה בה תבחרו להשקיע, וגם אז – ההצלחה כלל אינה מובטחת. עם זאת, ככל שתלמדו יותר, תשקיעו בסבלנות לאורך זמן ותבנו תיק מפוזר עם רמת סיכון שאתם יכולים לשאת אל מול התשואה הצפויה, תגדילו את הסיכויים ליהנות מפוטנציאל לתשואה משביעת רצון עבורכם.

אולי יעניין אותך

הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.

 

באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.