ממשלתית לעומת קונצרנית - איך לבחור את האג"ח שמתאימה לתיק ההשקעות שלנו

אגרות חוב יכולות להיות השקעה סולידית למדי, ומנגד, הן יכולות להיות השקעה בעלת פרופיל סיכון גבוה במיוחד. הנה כמה פרמטרים מרכזיים שכל משקיעה ומשקיע חייבים להכיר כדי לבנות את תיק האג"ח המתאים עבורם

ממשלתית לעומת קונצרנית - איך לבחור את האג"ח שמתאימה לתיק ההשקעות שלנו
23 דצמבר, 2024

אגרת חוב (אג"ח) היא נייר ערך שמנפיקה מדינה או חברה כנגד קבלת הלוואה מהמשקיעים לתקופה מוגדרת מראש. מנפיק האג"ח מתחייב להחזיר למשקיעים את סכום הקרן, בדרך כלל בתום התקופה, בתוספת תשלומי ריבית שנקבעים מראש. המשקיעים נכנסים למעשה לנעליים של הבנק, מלווים כסף למדינה או לחברה, במטרה ליהנות מתשואה באמצעות תשלומי הריבית (קופון).

 

היות ותנאי החזר החוב נקבעים מראש, אחד היתרונות הגדולים של השקעה באג"ח היא העובדה שהתשואה שתתקבל, הנקראת תשואה לפדיון, גם היא ידועה מראש. זה שונה מהשקעה במניות למשל, שם התשואה אינה ידועה מראש והיא נקבעת בהתאם לשינויים במחיר המניה, שהם נגזרת של התוצאות הכספיות של החברה והאהדה או הסלידה של המשקיעים מהמניה לאורך תקופת ההשקעה. לוודאות שמציעות אגרות החוב יש כמובן מחיר. בממוצע, אפיק האג"ח נוטה להניב תשואה נמוכה יותר ביחס לאפיק המנייתי לאורך זמן.

 

מועד הפדיון של האג"ח משפיע על רמת הסיכון

ישנו מגוון רחב של אגרות חוב, של מנפיקים שונים ובטווחי זמן שונים. ישנן למשל אגרות חוב שקליות או צמודות למדד המחירים לצרכן או למטבע כלשהו, ואג"ח עם מועדי פדיון קצרים של מספר חודשים ועד אג"ח ארוכות שיגיעו לפירעון רק בעוד עשרות שנים.

 

למשל, בישראל ישנה אג"ח הנקראת מק"מ, שפירושה מלווה קצר מועד. בנק ישראל מנפיק סדרה חדשה של מק"מים מידי חודש, במחיר נמוך מ-100 אגורות, וכעבור שנה המשקיע מקבל בחזרה 100 אגורות. כלומר הרווח מתקבל מההפרש בין מחיר הקנייה ו-100 אגורות שמתקבלים כעבור שנה. מהעבר השני, ישנה למשל אג"ח שקלית שמנפיקה מדינת ישראל, שתגיע לפדיון מלא רק בשנת 2052 (אג"ח ל-30 שנה).

 

מטבע הדברים, רמת הסיכון של האג"ח גדלה ככל שמועד הפדיון רחוק יותר. הפרמטר שמודד חלק ניכר מהסיכון של האג"ח הוא המח"מ, משך חיים ממוצע, שמשקלל את מועדי תשלום הריבית והחזרי הקרן ומציג את פרק הזמן המשוקלל עד קבלת התשלומים מהאג"ח.

 

ככל שהמח"מ ארוך יותר, הסיכון באג"ח גדול יותר כי גדלה אי הוודאות לגבי יכולת העמידה של הממשלה או החברה במלוא ההתחייבויות שלה למחזיקי האג"ח. לכן, אג"ח עם מח"מ קצר יותר נחשבות לבטוחות יותר. בנוסף, ככל שהמח"מ ארוך יותר אז גם התנודתיות במחיר האג"ח עלולה להיות גדולה יותר, משום שכל שינוי, אפילו קטן, בתנאי המאקרו כמו הריבית במשק והאינפלציה - עשוי להשפיע על תשלומי אג"ח רבים יותר בהמשך הדרך.

 

כדי להקל על המשקיעים לאמוד את הסיכון של אג"ח, קיימות גם מספר חברות דירוג מקומיות וזרות, כמו S&P, מעלות ומדרוג, שבוחנות את יכולת החזר החוב של החברה שהנפיקה את האג"ח ומדרגות אותן על פי סולם דירוג מוגדר. הדירוג משקף את מידת הסיכון של אי עמידה בהתחייבויות למחזיקי האג"ח. ככל שהדירוג גבוה יותר, סיכון האשראי נמוך יותר, ולהפך - דירוג נמוך מצביע על סיכון אשראי גבוה יותר.

 

על אף שהשקעה באג"ח נחשבת לסולידית ביחס להשקעה בשוק המניות, עדיין יש סיכונים שחייבים להכיר כדי לבחור אג"ח ברמת סיכון המתאימה עבורכם.

 

ממשלתית או קונצרנית? ההבדלים המרכזיים

הבדל נוסף ברמות הסיכון נובע מזהות המנפיק. אג"ח ממשלתית מונפקת על ידי מדינה כלשהי, בעוד שאג"ח קונצרנית מונפקת על ידי חברה ציבורית. אג"ח ממשלתיות נחשבות לבטוחות יותר, שכן מטבע הדברים ישנו סיכוי נמוך יותר שמדינה תגיע למצב של חדלות פירעון (פשיטת רגל). מנגד, אג"ח קונצרניות, המונפקות על ידי חברות - נחשבות לבעלות סיכון גבוה יותר מכיוון שלחברה יש סיכוי גדול יותר להיקלע לקשיי נזילות בדרך, ולכן היא עלולה לא להיות מסוגלת לעמוד במלוא ההתחייבויות למחזיקי האג"ח. עם זאת, חשוב לומר שחברה שלא עומדת בהתחייבויותיה ומגיעה למצב של חדלות פירעון הוא בדרך כלל דבר נדיר יחסית.  

 

מדינות בדרך כלל לא נוטות להגיע לפשיטת רגל כמו חברות, אולם חשוב להבין שגם אג"ח ממשלתיות הן לא בהכרח השקעה בסיכון נמוך. ישנן מדינות שמקבלות דירוג אשראי גבוה ולכן הסיכון של אגרות החוב שלהן אכן יהיה נמוך יחסית. לעומתן, קיימות לא מעט מדינות שסיכון האשראי שלהן יהיה גבוה, ובהתאם אגרות החוב שלהן יהיו בסיכון גבוה. לרוב אלו יהיו מדינות מתפתחות או מדינות עם סיכונים גיאופוליטיים או כלכליים גדולים, וצריך לקחת את זה בחשבון כשמרכיבים את תיק האג"ח שלכם.

 

לסיכום, כשאתם מעוניינים לבחור אג"ח להשקעה, עליכם למצוא את האיזון המתאים עבורכם בין רמת הסיכון של האג"ח לבין התשואה הפוטנציאלית שלה. אג"ח ממשלתית תהיה בדרך כלל בחירה סולידית יותר, ואילו אג"ח קונצרנית מספקת פוטנציאל תשואה גבוה יותר אך מגיעה יחד עם סיכון מוגבר. כמו תמיד, כדאי לשמור על תיק מפוזר עם ניירות ערך מסוגים שונים ו אג"ח מסוגים שונים בפרט, כדי לצמצם את התלות של התיק בנייר ערך ספציפי.

אולי יעניין אותך

הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.

 

באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.