ניתוח עומק: איך יודעים שחברה אטרקטיבית להשקעה?
בדיוק כמו שאתם עורכים בדיקות והשוואות כשאתם חושבים איזה טלוויזיה לקנות לסלון, כך גם חשוב (ואולי חשוב יותר) להכיר ולבדוק לעומק את החברה שאתם מתעניינים במניותיה. הנה עיקרי הדברים שמומלץ לבדוק טרם השקעה בחברה

המטרה המרכזית של כל חברה היא להפיק רווחים באמצעות מכירת מוצרים או מתן שירותים בתחום הפעילות שלה. לצורך כך, נדרשת החברה לבצע השקעת כספים כדי לבנות פעילות עסקית שתייצר רווחים בעקביות לטווח ארוך - ועדיף כמובן בקצב הולך וגדל.
לשם כך, החברה רוכשת נכסים – מפעלים, מכונות, ציוד, חומרי גלם ועוד, באמצעותם היא מייצרת את המוצרים והשירותים שלה. לא תמיד המקורות העצמיים של החברה מספיקים, ולכן היא צריכה לממן אותם באמצעות לקיחת התחייבויות כגון הלוואות, אשראי מספקים והתחייבויות אחרות. גם במקרה שהחברה רוצה להרחיב את הפעילות היא תזדקק לעיתים למימון נוסף, שיגדיל את ההתחייבויות שלה.
לשם הפשטות, אם נסתכל על חברה תעשייתית בתור דוגמה, אז הדרך מרכישת חומרי הגלם ועד לביצוע המכירה של המוצר המוגמר, עוברת דרך שרשרת ארוכה של פעילויות שכוללות ייצור, תפעול, תחזוקה, שיווק, מכירה וניהול של העסק, ואליהן מתווספות הוצאות מיסוי והוצאות מימון (ריבית) על ההלוואות שלקחה החברה. כלומר, לחברה יהיו שלל הוצאות בדרך אל מכירת המוצר הסופי וקבלת הכסף מלקוחותיה.
כל התהליך הזה ופרטים רבים נוספים מתוארים במילים ובמספרים בדוחות הכספיים של החברה, וכך המשקיעים יכולים להכיר אותה לעומק ולנתח את הפעילות העסקית שלה מכל האספקטים השונים. הדוחות הכספיים הם למעשה הכלי המרכזי באמצעותו ניתן לנתח את החברה ולהשוות אותה למתחרות בענף בו פועלת בצורה אובייקטיבית.
החברות הציבוריות מחויבות לפרסם דוח כספי מידי רבעון ודוח שנתי מסכם בסוף כל שנה. בדוחות הכספיים מתוארות כאמור כל הכנסות החברה אל מול ההוצאות שלה, מוצגים הנכסים וההתחייבויות של החברה ותזרימי המזומנים שלה. חשוב לדעת, שכל הדוחות הכספיים של החברות הישראליות למשל מתפרסמים במערכת ההודעות של הבורסה. לכן, קל מאוד להיכנס לאתר זה ולבצע חיפוש של הדו"ח הרלוונטי בשנה או הרבעון הרלוונטיים.
להבין לעומק את המודל העסקי
השלב הראשון בניתוח של חברה הוא להכיר את הפעילות העסקית שלה. בין השאר צריך להבין במה היא עוסקת, מהם המוצרים ו/או השירותים שהיא מוכרת, מיהם מנהלי החברה ומה הניסיון שלהם, מי הספקים העיקריים, מי הלקוחות המרכזיים שלה, מי המתחרות והאם יש לחברה יתרון תחרותי על פניהן ועוד.
לאחר שהכרנו את החברה והבנו את המודל העסקי שלה, אפשר לעבור לניתוח כמותי של הפעילות העסקית של החברה והמצב הפיננסי שלה, ואת זה מבצעים באמצעות המספרים בטבלאות הכספיות שמוצגות בדוחות – מאזן, דווח רווח והפסד ודוח תזרים המזומנים.
המאזן בוחן את המצב הפיננסי של החברה בסוף התקופה המדווחת, והוא כולל את נכסיה, התחייבויותיה ואת ההון העצמי שלה ליום המאזן. באמצעות המאזן אפשר לבחון בין היתר גם את היציבות הפיננסית של החברה, למשל על ידי בחינת היקף החובות שלה. חברה שהפעילות שלה נשענת על מינוף גבוה מידי, עלולה להיקלע לקשיי נזילות במקרה של האטה כלכלית במשק או לאחר עזיבת לקוח מרכזי למשל, וזה סיכון.
דרך יעילה לנתח את המאזן היא באמצעות יחסים פיננסים, שכשמם כן הם - יחסים בין סעיפים שונים בדוח שעוזרים לנו לקבל תובנות על מצבה ואיכותה של החברה. למשל היחס השוטף - הרכוש השוטף של החברה שיהפוך למזומנים בשנה הקרובה לחלק להתחייבויות השוטפות שלה. יחס שוטף נמוך מ-1 יכול להעיד שלחברה תהיה בעיה לעמוד במלוא ההתחייבויות שלה בשנה הקרובה באמצעות הנכסים הנזילים שלה, וזו סיטואציה לא בריאה לאורך זמן.
דוח רווח והפסד מציג את ההכנסות וההוצאות של החברה במהלך התקופה המדווחת. הוא מתחיל מהכנסות החברה - סך הכסף בו נמכרו מוצרים ושירותים, ולאחריה נרשמות כל ההוצאות הישירות והעקיפות שנוצרו במהלך התקופה כדי לייצר את המוצרים, לשווק אותם, לנהל את העסק, לשלם מיסים למדינה על הרווח ועוד.
השוואת ההכנסות בתקופה הנוכחית להכנסות בתקופה המקבילה מלפני שנה יכולה ללמד אותנו אם הפעילות העסקית נמצאת בצמיחה או בדעיכה. בנוסף, חשוב לבחון את הרווחיות של החברה בייצור המוצרים, בתפעול העסק ובשיווק שלו הן מול התקופה המקבילה והן בהשוואה לרווחיות של חברות אחרות בענף שלה. כך אפשר להבין עד כמה צומחת ורווחית החברה ביחס לעבר וביחס למתחרות.
את הניתוח צריך להשלים באמצעות בחינת דוח תזרים המזומנים, שהוא למעשה נגזר מהמאזן ודוח רווח והפסד, ומשקף כמה מזומנים זרמו בפועל אל העסק. בין השאר, אפשר לראות שם כמה השקעות ביצעה החברה לרכישת רכוש קבוע כמו מפעלים, ציוד ומכונות, כמה הלוואות היא לקחה או פרעה, כמה דיבידנדים היא חילקה ועוד.
הזכרנו פה על קצה המזלג מספר נקודות מרכזיות שצריך לבחון בדוחות הכספיים, אולם ברור שצריך לבחון עוד נתונים נוספים כדי להשתכנע כי החברה המדוברת אכן איכותית ויציבה פיננסית, כך שהיא תוכל להמשיך להרוויח לאורך זמן גם בתקופות כלכליות פחות טובות. מערכת המסחר של אלטשולר שחם טרייד בע"מ, מציגה בין היתר ניתוח והתפלגות של תיק ההשקעות, וכן ריכוז מידע שמתקבל מתאגידים חיצוניים לגבי חלק מניירות הערך הנסחרים במערכת המסחר, עם המלצות של אנליסטים ותמצית של דוחות כספיים, הצגת נתוני דיבידנד, תשואות היסטוריות ועוד.
צריך לזכור שניתוח החברה הוא דבר חשוב למדי, אבל הוא רק צד אחד של המטבע ולאחריו צריך לבדוק גם את תמחור החברה והמניה. זאת כיוון שבסופו של דבר אם המניה לא נסחרת בתמחור מספיק אטרקטיבי, או במקרה בו המנייה נסחרת במחיר גבוה מדי ביחס לשווי האמיתי שלה, אז היא ככל הנראה לא תניב את הרווחים המיוחלים לאורך זמן.
אולי יעניין אותך
-
גופי מסחר גדולים כבר עושים שימוש נרחב במסחר אלגוריתמי, באופן שמאפשר להם לנצל הזדמנויות במהירות וביעילות באופן שלא היה מתאפשר אילו היה נעשה בידי בני אדם. איך פועלת טכנולוגיית המסחר האלגוריתמי ומהם היתרונות והחסרונות הבולטים שלה?
-
איך מחפשים רעיונות השקעה מנצחים?
משקיעים שמטרתם להשיג תשואה גבוהה מתשואת השוק מנסים לאתר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות עבור התיק שלהם, כאלה שיש להן ערך מוסף בטווח הארוך. להלן מגוון דרכים לנסות ולחפש "יהלומים נסתרים" שנסחרים בבורסות השונות ברחבי העולם -
ממשלתית לעומת קונצרנית - איך לבחור את האג''ח שמתאימה לתיק ההשקעות שלנו
אגרות חוב יכולות להיות השקעה סולידית למדי, ומנגד, הן יכולות להיות השקעה בעלת פרופיל סיכון גבוה במיוחד. הנה כמה פרמטרים מרכזיים שכל משקיעה ומשקיע חייבים להכיר כדי לבנות את תיק האג"ח המתאים עבורם -
להשקיע כמו הגדולים: כך פועלים המשקיעים המפורסמים בעולם
מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם מצליחים לנצח את השוק כבר עשרות שנים. הנה דרכי הפעולה שהם אימצו, העקרונות המרכזיים והשיטות שהם אימצו
הערות משפטיות: המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או לא מדויקים או לא מעודכנים. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק. האמור הינו חומר מסייע בלבד, ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן המידע האמור הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו משום ייעוץ ו/או פרסום ו/או הצעה ו/או שידול ו/או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בו. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. המידע המוצג לעיל מהווה הערכה בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה. אין באמור בכדי להוות התחייבות להשגת תוצאה ו/או תשואה עודפת ו/או תשואה כלשהי.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.