הכלכלה הישראלית האטה את קצב הצמיחה שלה ברבעון האחרון, אבל כנראה שזו לא הסיבה לירידות שנרשמו במדדים. מה הסיבה האמיתית לירידות המחירים ולנתק בין שוק ההון לכלכלה הריאלית?
תמליל הסרטון:
האם הכלכלה המקומית מאטה?
התוצר המקומי הגולמי צמח ברבעון הראשון של 2016 ב-0.8% בלבד לעומת הרבעון הקודם. זה נמוך מאוד בהשוואה ל-שלושה נקודה אחד אחוזים ול-שניים נקודה שלושה אחוזים שנרשמו ברבעונים הרביעי והשלישי של 2015 בהתאמה. הנתון הזה מגיע בעיקר לאור הירידה המסתמנת בייצוא סחורות ושירותים לחו"ל. מצד שני, ההיסטוריה של השנים האחרונות מלמדת כי המשק מאט את קצב הצמיחה אחת לכמה רבעונים ואחר כך שב לצמיחה תקינה יותר, כך שלהערכתנו לא צריך להתרגש מזה יותר מידי. הכלכלה המקומית ממשיכה להציג יציבות פיננסית, נתוני התעסוקה טובים והאבטלה נמוכה, והחברות הישראליות ממשיכות לעשות חייל בארץ ובעולם.
מדוע המדדים המקומיים ירדו השנה יותר משווקים אחרים?
על פניו אפשר לטעון שהירידה במדדים המניתיים בת"א היא תוצאה ישירה של ההאטה בקצב הצמיחה של המשק. העניין הוא, שהמדדים המובילים כבר מזמן לא מייצגים את הפעילות הכלכלית בארץ. משקלן של חברות הפארמה מהווה היום כמעט רבע ממדד ת"א 100, והבנקים מהווים כחמישית מהמדד. זה שיעור הרבה יותר גבוה ממשקלם בכלכלה הריאלית. צריך גם לזכור כי רוב ההכנסות של חברות הפארמה מגיעות מחוץ לגבולות המדינה. מניות הפארמה בארץ ובעולם נפגעו משלל סיבות לאחרונה, והתלות הגבוהה של המדדים באותן חברות היא הסיבה המרכזית לירידות שראינו השנה.
אז האם שינוי הרכב המדדים ישנה את התמונה?
הנתק בין שוק ההון לכלכלה הריאלית הוא בעיה היות והתנהגות המדדים בת"א לא משקפת בצורה נכונה את מה שקורה בארץ. כדי לפתור את זה, החליטה הבורסה על מהפכה במבנה המדדים ובמשקולות המניות בהם. למשל, מדד ת"א 25 יורחב ל-35 מניות ומדד ת"א 100 יכיל בעתיד 125 מניות. בנוסף, המשקולת המקסימאלית של חברה במדדים האלו תרד בהדרגה מ-10% כיום ל-4% בלבד בעתיד. כך, יקטן משקלן של חברות הפארמה הגדולות ותשתפר הקורלציה בין התנהגות שוק ההון למשק הריאלי.
אולי יעניין אותך
-
משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן
-
אלטשולר שחם מגוון את תיק ההשקעות: מאפשר להצטרף להשקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות, שהיו פתוחות רק בפני גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעלי הון, מאפשרות להשקיע במגוון תחומים שאינם נסחרים בבורסות כמו נדל"ן, וקרנות גידור -
עניין של ביקוש: האם עליית הריבית יכולה להצליח לצנן את מחירי הדיור?
עליית הריבית הרחיקה משוק הנדל"ן משקיעים ורוכשים פוטנציאליים, שנרתעים מהתייקרות החזרי המשכנתא. כיצד יושפע הביקוש בטווח הארוך ואיך הוא משפיע על שוק השכירות? -
האם הצמצומים בהייטק מחלחלים אל ענף הנדל''ן המניב?
בחצי הראשון של השנה ראינו עליות חדות במחירי השכירות למשרדים ובשיעורי התפוסה. אבל בחודשים האחרונים, עם הציפייה להאטה עולמית וצמצומים בחברות הייטק, עולה השאלה - האם אנחנו לקראת שינוי מגמה?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 01/06/2016 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש.