צ'יינה אקספרס: מדוע הסינים רוכשים חברות ישראליות?

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
04 אוגוסט, 2016
גילוי נאות


בשנים האחרונות אנו עדים לריבוי עסקאות רכישה של חברות ישראליות על ידי חברות סיניות. אחת העסקאות הגדולות ביותר הייתה רכישת חברת הכימיקלים מכתשים-אגן על ידי כמצ'יינה ב–2011 לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר. מאוחר יותר, רכשה חברת ברייטפוד הסינית את תנובה בעבור כמה מיליארדי שקלים.

 

הסינים אינם מתעניינים רק בחברות טכנולוגיות או תעשייתיות אלא גם בחברות פיננסיות וביטוח, לדוגמא כלל ביטוח, שלפי הפרסומים בעיתונות מספר חברות סיניות מתעניינות ברכישתה. סביר להניח שגל הרכישות לא ייעצר בחברות הגדולות. בשנים האחרונות שמענו על לא מעט קרנות השקעה סיניות הנערכות להשקיע מאות מיליוני דולרים בחברות ישראליות.

 

ישראל היא רק תחנה אחת במסע הרכישות העולמי של הסינים, שהחלו לעשות בעשור האחרון שימוש נרחב יותר במזומנים שלהם. ובכל זאת, קשה להתעלם מהעובדה שחברות סיניות רבות מתמקדות דווקא בחברות ישראליות. מדוע? שאלה טובה. מצד אחד, ישראל היא אמנם שוק קטן, אבל מבחינת הסינים הגודל לא קובע אלא החדשנות ותעשיית ההייטק המפותחת. אחד הדברים שהכי מעניינים את הסינים הוא ללא ספק השגת ידע טכנולוגי ועסקי, ואת הראש היהודי הם מעריכים במיוחד ולכן מגיעים דווקא לכאן. במדינות מתפתחות, כדוגמת אפריקה וישראל, יש "רעב" גדול יותר להשקעות חיצוניות, וזו סיבה נוספת לכך שהסינים משקיעים במיוחד במדינות אלו.

 

האוכלוסייה הסינית הופכת למערבית יותר מיום ליום, כך שהצורך בטכנולוגיות ושיטות ייצור תעשייתי מערבי הוא ברור. אבל, הסינים לא זקוקים לטכנולוגיות רק כדי לייבא אותן לסין. לחברות הסיניות יש גם שאיפות כלכליות להרחבת הפעילות הגלובאלית שלהן ושיפור כושר התחרותיות באמצעות טכנולוגיות מובילות. לכן נראה כי הם מחפשים בעיקר חברות בעלות טכנולוגיות מערביות עם פוטנציאל צמיחה בינלאומי. לדעתנו, שיתוף הפעולה בין החברות הישראליות לבין הסינים הוא נהדר. לא רק שהן מקבלות מפתח כניסה לשוק הסיני הצומח במהירות, אלא גם מימון להתרחבות לפעילות לכל הגלובוס.

 

תנובה היא דוגמא טובה לעניין. הסינים הבינו שהטכנולוגיות של תנובה מתאימות לפיתוח התעשייה שלהם ולשווקים הבינלאומיים שאליהם הם רוצים להגיע, ולכן הם היו מוכנים לשלם מחיר גבוה במיוחד עבור רכישת הפעילות. לאחרונה, ראינו אמנם ירידה במכירות של תנובה בישראל וגם הכניסה לשוק הסיני מתעכבת לעת עתה בגלל דחייה בקבלת האישורים הנדרשים לייצוא מוצרים מהחי לסין, אבל אפשר להעריך שכשהבעיות ייפתרו תנובה תוכל להתחיל בהתרחבות הגלובאלית המתוכננת.

 

יש גם סיבות נוספות למסע הרכישות של חברות סיניות ברחבי העולם, למשל העובדה שלחברות הסיניות יש עודפי מזומנים גדולים שאין להם אפשרות להשקיעם בתוך סין. לרכישת חברה זרה במכפילים גבוהים יש גם תרומה, פסיכולוגית בעיקרה, לשווי החברה הסינית. כאשר המשקיעים בבורסה הסינית רואים חברה מקומית שרכשה חברה זרה במכפיל גבוה, הם עשויים לתרגם את זה לגידול בשווי החברה הרוכשת, מה שבדרך כלל דוחף את מחיר מניותיה עוד למעלה.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה מחזיקים או עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.