שוק הביומד בארה"ב עבר טלטלה ב-2016, בעיקר בעקבות הכרזת המלחמה של הילארי קלינטון, שהייתה המועמדת המובילה לזכות בבחירות, על מחירי התרופות הגבוהים מידי לדעתה. המשקיעים משכו כספים רבים מהתחום, החברות האטו את קצב המחקר והפיתוח, והמניות במגזר חוו ירידות מחירים חדות. הניצחון של טראמפ בבחירות טרף את הקלפים. אמנם, גם טראמפ התבטא בעבר כנגד מחירי התרופות הגבוהים, אולם רפורמת המס המתוכננת שלו והרוח הגבית שהוא נתן לכלכלה האמריקנית ולשוק המניות, בשילוב כמה עסקאות רכישה של חברות גדולות בענף, החזירו את האופטימיות גם אל שוק הביומד.
אחת הסיבות לאופטימיות של המשקיעים לגבי תעשיית הפארמה בכלל ותחום הביומד בפרט בטווח הארוך, נעוצה בביקוש הגדל והולך לתרופות כתוצאה מעלייה בתוחלת החיים והשיפור של רמת שירותי הבריאות בשווקים המתעוררים לסטנדרטים של הרפואה המערבית. כאשר מאות מיליוני אזרחים במדינות כמו סין או הודו מתחילים לצרוך תרופות מערביות, המשמעות היא גידול אדיר במכירות של חברות הביומד. החברות האמריקניות הן המובילות בתחום, ולכן הן הנהנות המרכזיות מהתרחבות השימוש בתרופות בעולם המתפתח.
בשנים האחרונות גם קורם עור וגידים המעבר מתרופות כימיות לתרופות ביולוגיות, והוא פותח בפני חברות הביומד עולם שלם של תרופות חדשות מהן ניתן להרוויח כסף. בשנים הקרובות גם מתחילים לפקוע פטנטים של תרופות המקור הביולוגיות הראשונות, כך שאנו צפויים לראות התרחבות של תחום תרופות הביוסימילר - תרופות ביולוגיות גנריות. זה נותן פוטנציאל לגידול משמעותי בהכנסות של חברות ביומד גנריות רבות, שעד עתה התקשו להרוויח.
סיבה נוספת להיות אופטימיים, היא לאור ההתקדמות הטכנולוגית הדרמטית שראינו בתחום בשנים האחרונות והשיפור בהבנת המנגנונים המורכבים שמפעילים את המחלות השונות. דוגמא טובה היא בחקר הסרטן, שם מושקעים סכומי עתק. בשנים האחרונות ראינו חברות רבות העוסקות בתחום האימונותרפיה, כלומר בהחדרת חומרים לגוף שיבצעו מניפולציה של מערכת החיסון כך שהיא תתקוף תאים סרטניים. מספר חברות הצליחו להתקדם בצורה משמעותית בפיתוח פתרונות כאלו באמצעות הנדסה גנטית של מערכת החיסון (משהו שמוכנה CAR-T בשפה המקצועית). באופן כללי, הרעיון הוא לבודד מתוך תאי דם לבנים של החולה את תאי ה-T, שאחראים על המערכת החיסונית. כעת, משנים את תאי ה-T באמצעות הנדסה גנטית, כך שיהיו מסוגלים לזהות את התאים הסרטניים ולהשמיד אותם. בתחום הזה פועלת בהצלחה גם חברת Kite Pharma (עם הזיקה הישראלית שלה), שנרכשה לא מזמן על ידי גילאד (GILD) בעבור 11.9 מיליארד דולר.
תחום מרתק נוסף הוא תחום הרובוטיקה, כלומר פיתוח מכשירים שיבצעו ניתוחים מורכבים במקום המנתחים האנושיים. בשנה האחרונה הוכיחו מספר חברות כי הרובוטים המנתחים שלהם מבצעים את הניתוחים בצורה יעילה ובטוחה. ההצלחה של אותם רובוטים נתמכת במידה רבה בשיפור המשמעותי שהתרחש בשנים האחרונות במערכות ההדמיה הממוחשבות המלוות את הניתוחים, מגדילות את הדיוק ומצמצמות את האפשרות לשגיאה.
כל הטכנולוגיות האלו נשמעות כאילו הן לקוחות מסרט מדע בדיוני, אבל חלק מהחברות בתחום כבר קיבלו מרשות התרופות האמריקנית (ה-FDA) את האישור הרגולטורי למכירת מוצריהן, ורבות אחרות קרובות גם הן לקו הגמר. בגלל החשיבות והדחיפות בטיפולים מסוג זה, ה-FDA מאפשר לחברות אלו להיבחן במסלול אישורים מואץ, שמפשט את התהליך הרגולטורי ומקצר את התקופה עד לקבלת האישור לשיווק הטיפול.
גורם נוסף שיכול לתרום למניות הביומד בארה"ב, הוא המשך מגמת הקונסולידציה בענף. ראשית, חברות הפארמה הגדולות מעוניינות להגדיל את סל המוצרים שלהן, ובנוסף, רכישת חברות בעלות מוצרים הקרובים לקבלת האישורים הרגולטוריים זולה יותר מההשקעה הכספית האדירה הנדרשת לצרכי מחקר ופיתוח של תרופות חדשות. לאור זאת, לא מפתיע שבשנים האחרונות ראינו גל של מיזוגים ורכישות של חברות גדולות וקטנות כאחד. הריבית הנמוכה והמימון הזול שהיא מאפשרת לחברות לקבל, צפויים לתמוך במגמה הזו גם בשנים הבאות.
שלל הגורמים החיוביים האלו צפויים להערכתנו לעשות טוב למניות של החברות בתחום, כך שבאופן כללי אנחנו אופטימיים לגבי סקטור הביומד האמריקני. חלק מחברות הביומד המובילות מציגות צמיחה ורווחיות יפה, אולם נסחרות במכפילים נמוכים מבחינה היסטורית, ובהן כדאי להתמקד במיוחד.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת