המשולש העסקי טבע-מיילן-פריגו הסתיים ללא מיזוג, והוא מסמל יותר מכל את המגמה הסוערת שמתרחשת בתחום הפארמה בשנתיים האחרונות. למי ששכח, נזכיר כי טבע ירתה את יריית הפתיחה והציעה לרכוש את ענקית התרופות האמריקנית מיילן בתמורה ל-40 מיליארד דולר אבל מיילן לא הייתה בעניין של טבע, היא דווקא רצתה לרכוש את פריגו עבור 26 מיליארד דולר. פריגו מצידה בכלל לא הייתה מעוניינת להירכש, והדברים הובילו למבוי סתום.
למה בכלל שחברת תרופות תרצה לרכוש חברה אחרת? למה היא לא מפתחת תרופות חדשות או מנסה לחדור לשווקים חדשים? השאלות האלו אינן ייחודיות למגזר הפארמה. הן רלוונטיות גם לחברות ממגזרים אחרים, אבל הן מתעצמות אצל חברות התרופות. בעולם הפארמה הנוכחי בו התחרות רק הולכת וגדלה, קשה להשיג צמיחה אורגנית, כלומר גידול בהכנסות דרך הגדלת היקף המכירות ממוצרים קיימים או חדשים. כידוע, פיתוח מוצרים חדשים כרוך בזמן ארוך ויקר של מחקר ופיתוח. כניסה לשווקים חדשים מחייבת גם היא הוצאות שיווק אדירות ובניית פלטפורמת מכירות בגיאוגרפיה החדשה, וגם זה לוקח זמן ועולה הרבה כסף.
פיתרון יעיל לייצור צמיחה הוא רכישת מתחרה כך, ההכנסות גדלות באופן מיידי ובנוסף, במקרים מסוימים בהם יש סינרגיה בין פעילות שתי החברות, אפשר גם לשפר את הרווחיות על ידי סגירת מפעלים חופפים ושילוב מטות ניהול. המשמעות היא צמיחה ביחד עם גידול ברווח הנקי למניה, דברים שמרצים את המשקיעים. היות והצעות הרכש בין חברות בענף היו גבוהות יותר ממחירי המניות בשוק, הן חוו עליות מחירים חדות תוך פרק זמן קצר אבל אז התפוצצו הצעות הרכש, והמניות קרסו - פריגו ירדה 34% וטבע ומיילן איבדו כ-21% ממחירן מתחילת השנה. חברות הפארמה מהוות כמעט רבע ממדד ת"א 100, כך שירידות המחירים האלו לחצו את המדד לטריטוריה שלילית השנה.
עניין נוסף הוא התחרות העזה בתחום והלחץ הגדול שזה מייצר על מחירי התרופות. לזה מתווספת התגברות של הרגולציה שמטרתה להוזיל מחירים לטובת הצרכנים, ולחץ נוסף מצידן של חברות הביטוח שמעוניינות לשפר את הרווחיות שלהן. זה מוביל לירידה בהכנסות וברווחיות של חלק חברות הפארמה, מה שגורר ירידה מקבילה גם בשווי שלהן.
שלל הגורמים האלו לא צפויים להיעלם מחר בבוקר, כך שיכול להיות שהלחץ השלילי על מניות המגזר יימשך עוד זמן מה. אבל מנגד יש גם הרבה סיבות להיות אופטימיים לגבי עתידן של חברות הפארמה. ראשית, הביקוש הגדל והולך לתרופות כתוצאה מעלייה בתוחלת החיים והמעבר של שירותי הבריאות בשווקים המתעוררים לסטנדרטים של הרפואה המערבית. שנית, אנו קרובים לנקודת זמן בה פוקעים הפטנטים על אחרונות מהתרופות הכימיות המקוריות, כך שהתחרות עם התרופות הגנריות קרובה לשיא. אם לרוב תרופות המקור כבר יש גרסאות גנריות, המשמעות היא שהתחרות על מכירתן כבר בעיצומה והן נמכרות כבר עתה במחיר נמוך יותר מבעבר, כך שלא צפויה ירידת מחירים משמעותית נוספת בעתיד.
שוק הביוסימילר (גרסאות גנריות לתרופות ביולוגיות) עדיין בחיתולים, כך שגם משם לא צפויה להגיע תחרות משמעותית נוספת בעתיד הקרוב. נוסף על כך, סביר להניח שהיקף המיזוגים והרכישות בתחום יימשך, במיוחד לאור התחזיות כי הריבית הנמוכה תישאר על כנה עוד תקופה ארוכה, וזה יקל על החברות לקבל מימון זול למימון הרכישות. שילוב של הגורמים החיוביים האלו עם התמחורים הנוחים בהם נסחרות חברות הפארמה המובילות, הופכים אותן לדעתנו ליעד השקעה מצוין לשנים הקרובות.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.