האג"ח המקומיות בדרך ל"תרחיש יפן" של תשואה אפסית?

05 מאי, 2015
גילוי נאות


תשואות האג"ח בארץ ובעולם נמצאות בשפל היסטורי. האם הן יכולות עוד לרדת בעתיד?

 

תמליל הסרטון:

 

שוק האג"ח- לאן?

ההרחבה הכמותית באירופה דחפה את המשקיעים לעבר אגרות החוב של מדינות הגוש, והורידה את התשואות שלהן לשפל היסטורי. האם זה הגיוני שאג"ח ל-10 שנים של ספרד או פורטוגל שנמצאות עדין במשבר עמוק, יסחרו בתשואה נמוכה משני אחוזים? יותר מזה. האם זה מוצדק שבמדינות החזקות כמו גרמניה ושוויץ, האג"ח יסחרו בתשואה שלילית? כלומר, המשקיעים צריכים לשלם כסף בשביל הפריבילגיה להלוות לממשלת גרמניה או שוויץ. גם בארה"ב תשואות האג"ח נראות נמוכות מידי. אמנם, הריבית לא צפויה לעלות בקרוב בשיעור גבוה, אבל הפד עשוי להעלות אותה בהדרגה ככל שיראה שיפור חזק יותר בכלכלה האמריקנית. לכן, גם אם לא מדובר בבועה, לדעתנו מרבית האג"ח הממשלתיות יקרות היום להשקעה.

 

האם "תרחיש יפן" של תשואות אפסיות אפשרי גם בישראל?

הריבית בישראל נמצאת בשפל היסטורי של אפס נקודה אחד אחוז. למרות זאת, בחודשים האחרונים שמענו לא מעט אנליסטים שהעריכו כי הריבית בארץ תמשיך לרדת, אפילו לטריטוריה שלילית, בדומה למה שקרה באירופה. ככל שהריבית תרד נמוך יותר, תשואות האג"ח עשויות להמשיך לרדת למטה. כמה נמוך? להזכירכם, ביפן התשואות ל 10 שנים אף ירדו לרמה של עשירית האחוז. העניין הוא שישראל אינה יפן - התמ"ג צומח בצורה תקינה, האבטלה ברמה נמוכה והחוב הממשלתי אינו גדול מידי. למעשה, השיקול המרכזי של הנגידה בהורדת הריבית האחרונה, היה מניעת התחזקות השקל. לכן, לדעתנו אין הצדקה להוריד את הריבית מתחת לאפס או לבצע תוכנית הרחבה כמותית כפי שעשו נגידים אחרים בעולם.

 

עד מתי בנק ישראל ימשיך לרכוש דולרים?

הריבית הנמוכה כנראה לא מספיק אפקטיבית במניעת התחזקות השקל באופן שלא יסכן את הייצוא והצמיחה, ולכן בנק ישראל גם מבצע רכישות מט"ח גדולות מפעם לפעם. כרגע, יתרות המט"ח של ישראל עומדות על כ- 86 מיליארד דולר, אבל הבנק כבר העלה את הרף המקסימאלי ליתרות ל- 110 מיליארד דולר, כדי שתהיה לו תחמושת נוספת במלחמה בהתחזקות השקל. עד עתה זה עבד במידה מסוימת של הצלחה, אבל להערכתנו בטווח הארוך כוחות השוק יקבעו. כמו שקרה בשוויץ, שם הבנק המרכזי הפסיק את תוכנית הגנת המטבע והפרנק נסק למעלה, גם כאן, כאשר עלויות החזקת המט"ח יהיו גבוהות מידי, הבנק ייאלץ להפסיק את רכישות המט"ח המסיביות, והשקל עשוי להתחזק.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 03/05/2015 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש של אלטשולר שחם. אילו חברות ירוויחו מתנופת הבניה הצפויה בארץ? האם השווקים המתפתחים אטרקטיביים להשקעה? האם מניות הבנקים המקומיים עדיפות על הזרים? אילו מניות ייהנו מהפריחה בתחום האשראי החוץ בנקאי? האג"ח המקומיות בדרך ל"תרחיש יפן" של תשואה אפסית? אג"ח של חברות זרות בת"א - סיכון או סיכוי?