כל מה שכדאי לדעת על אג"ח ולא חשבתם לשאול
גם מי שלא צורך תכנים כלכליים מידי בוקר לצד הקפה וודאי נתקל במונח אגרות חוב, או בקיצור אג"ח. אז מה זה בדיוק אג"ח, למה הן חשובות, איזה סוגים של אג"ח יש ועוד הנה כתבה שתעשה לכם סדר בנושא
מה זה אג"ח?
אג"ח היא למעשה נייר ערך, המהווה תעודת התחייבות לתשלום חוב ומאפשרת לחברות ולממשלות לגייס כסף מציבור המשקיעים. רכישת אג"ח מהווה התחייבות מצד הגוף שהנפיק אותה לתשלום חוב. על גבי האג"ח מצוינים תנאי ההחזר של ההלוואה, לפיהם מתחייב הלווה להחזיר למלווה את הסכום המקורי ששולם על ידו, בתוספת ריבית ולעיתים גם הצמדה. המלווה יודע מראש מהו גובה הריבית שהוא צפוי לקבל ובאילו מועדים. אג"ח היא נייר ערך סחיר לרוב וניתן לקנות או למכור אותה במסחר בבורסה, ללא קשר למועד קבלת הריביות או החזר הקרן. לכל אג"ח שנסחרת יש מחיר שוק, שנקבע בהתאם להיצע ולביקוש. כיום קיימים מספר סוגי אג"ח: אג"ח ממשלתיות, אג"ח מוניציפליות ואג"ח קונצרניות.
אגרות חוב ממשלתיות
אג"ח ממשלתית מונפקת על ידי ממשלות בעולם וגם בישראל, במטרה לגייס הון לפרויקטים ולמימון התקציב. אגרות חוב אלו יכולות להעניק לבעליהן ריבית קבועה או משתנה, צמודה למדד או לא צמודה ועוד. ככלל, אג"ח ממשלתיות נחשבות לנכס סולידי יחסית בתיק ההשקעות, היות ובמקרה זה המדינה היא זו שמנפיקה את האג"ח ולכן החשש מאי החזר החוב הוא נמוך יחסית. כמובן שגם במקרה הזה תלוי באיזו מדינה מדובר ומה מצבה הכלכלי. בישראל יש מספר סוגים של אג"ח ממשלתיות:
1. אג"ח מיועדות
אגרות חוב המונפקות על-ידי הממשלה תוך מתן התחייבות לריבית קבועה, שמיועדות אך ורק לנכסים שבקרנות הפנסיה (ובעבר גם לחלק מביטוחי המנהלים) ולא ניתן לרכוש אותן באופן עצמאי. אגרות החוב המיועדות שקיימות בישראל הן: אג"ח מירון, שכבר אינה מונפקת עוד ומעניקה בנוסף להצמדה למדד המחירים לצרכן ריבית שנתית קבועה בשיעור 5.5%, ואג"ח מסוג "ערד" שהחליפה את "מירון" ומעניקה ריבית שנתית קבועה בשיעור 4.8%. מטרת אגרות החוב המיועדות היא, לאזן את תיק החיסכון הפנסיוני עם תשואה מובטחת, ללא קשר לנעשה בשוק ההון.
2. אג"ח סחירות
אג"ח שנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל אביב. בקטגוריה זו נכללות אג"ח ממשלתיות צמודות (הידועות בשמן הקודם, "גליל") שמעניקות ריבית נקובה הצמודה למדד המחירים לצרכן. בנוסף, ישנן אג"ח ממשלתיות שקליות (לשעבר אג"ח "שחר") ואג"ח בריבית משתנה (לשעבר אג"ח "גילון").
3. מק"מ
סוג נוסף של אג"ח ממשלתית הוא המק"מ (מלווה קצר מועד), שאורך חייו הוא עד שנה ובאופן יוצא דופן מונפק על ידי בנק ישראל ולא על ידי הממשלה.
אג"ח קונצרניות
אג"ח קונצרנית מאפשרת לחברות עסקיות ללוות כסף מהציבור כתחליף לקבלת הלוואה מהבנק, לטובת פרויקטים שונים, גיוס עובדים, פיתוח מוצרים חדשים ועוד. בהשוואה לאג"ח ממשלתית, הסיכון בהשקעה באג"ח קונצרני גבוה יותר, לאור הסיכון שהחברה תגיע למצב של חדלות פרעון ולא תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה למלווים ולמשקיעים.
אילו סוגי אג"ח קונצרניות יש?
אג"ח קונצרנית הניתנת להמרה למניות תיקרא אג"ח להמרה. לעומת זאת, אג"ח שאינה ניתנת להמרה למניות נקראת אג"ח סטרייט. במועד הנפקת אג"ח להמרה נקבעים התנאים להמרה, כלומר יחס ההמרה וסוג ההמרה שניתן יהיה להמיר את האג"ח אליהם. כל עוד לא המירו בעלי האג"ח את האגרות למניות, הם אינם זכאים לדיבידנד המשולם לבעלי המניות וכל עוד הם מחזיקים באג"ח, הם זכאים לריבית שהיא מקנה למחזיק בה.
מהו דירוג אג"ח?
אחת הדרכים לאמוד את הסיכון בהשקעה באג"ח קונצרנית היא באמצעות דירוג. הדירוג הינו סימול בצורת אות, שנותן אינדיקציה לגבי איכות האג"ח ויכולת החזר החוב של המנפיק. בארץ נעשה הדירוג על ידי שתי חברות: "מעלות" ו"מדרוג". חברות אלו מבצעות בדיקה מעמיקה של החברה על סמך הסביבה העסקית והענף בו היא פועלת, המינוף, תזרים המזומנים והביטחונות הקיימים לה. חברות הדירוג משקללות את כל הפרמטרים ומעניקות לחברה דירוג על סמך הסבירות להחזר החוב.
התשואה והמח"מ של האג"ח
כדאיות ההשקעה באג"ח נמדדת בין היתר בתשואת האג"ח, המרמזת על הסיכון הכרוך בהשקעה בה. התשואה בה נסחרת האג"ח מושפעת ממחירה, משיעור הריבית הנקובה, אורך החיים של האג"ח, שיעור הריבית במשק, האינפלציה ועוד. ככלל, הסיכון בהשקעה באג"ח קונצרניות גבוה יותר ביחס להשקעה באג"ח ממשלתיות שכן אצל חברות עסקיות הסיכוי לחדלות פירעון גבוה יותר ביחס לזה של ממשלה. בהתאם, גם התשואות של אג"ח קונצרניות נוטות להיות גבוהות יותר ביחס לאלה של האג"ח הממשלתיות.
אחד הפרמטרים החשובים באג"ח הוא המח"מ שלה - כלומר משך החיים הממוצע של האיגרת עד למועד פרעון הקרן ותשלומי הריבית. המח"מ משתנה מאג"ח לאג"ח, בהתאם לתנאי הפרעון שלה ולהתקדמות בהחזר הריביות. כאשר האג"ח אינה משלמת כלל ריבית ופורעת את הקרן רק בסוף התקופה, יהיה המח"מ זהה לאורך החיים "הרגיל" של האגרת. מצד שני, כאשר הקרן נפרעת לשיעורין בצורה הדרגתית (סכום הקרן מוחזר בחלקים לאורך חיי האיגרת), יהיה המח"מ קצר משמעותית מאורך החיים "הרגיל". בין שני קצוות אלה, נמצאת האגרת בה משולמת ריבית במהלך התקופה, אולם הקרן נפרעת בסוף התקופה. במקרה כזה המח"מ של האגרת הוא מעט יותר קצר מהזמן "הרגיל" שלה. המח"מ הוא כלי חשוב לביצוע השוואה בין אג"חים שונים, שהנתונים שלהן פחות או יותר דומים אולם בעלי מח"מ שונה. הנחת המוצא היא שמשך חיים ארוך יותר, מעלה את רמת הסיכון של האגרת.
אג"ח הן אחד מאפיקי ההשקעה הנפוצים ביותר בקרב משקיעים מוסדיים כמו חברות ביטוח ובתי השקעות, בנקים, קרנות שונות והציבור הרחב.
אולי יעניין אותך
-
בימים של תנודתיות גבוהה בשווקים, רבים מחפשים חלופה עם חשיפה פחותה לשוק ההון. פיקדונות מט"ח הם אפיק המאפשר ליהנות מעליית הריבית, לצד נזילות גבוהה יחסית בפיקדון לטווח קצר
-
תחילתו של תיקון היסטורי? ירידה במחירי הבתים בארה''ב
שוק הנדל"ן האמריקאי מראה סימני צינון עקב עליית הריבית, וצניחה במחירי הבתים לרכישה ולשכירות -
כשהדולר והאירו הפכו שווים: הסיבות, המגמות והמשמעויות
לראשונה מזה 20 שנה, הדולר והאירו – שני המטבעות המרכזיים ביותר - נסחרים בשוויון. יש לכך שלל סיבות, כשהמרכזית היא כמובן העובדה שמתווה העלאות הריבית בארה"ב מהיר וברור הרבה יותר ביחס למדינות אירופה, מה שמחזק את הדולר. אבל זה לא הכל -
כיצד משפיעות האינפלציה ועליית הריבית בארה''ב ובעולם על שוק האג''ח?
לאחר עשור של אינפלציה אפסית וריבית נמוכה, בחודשים האחרונים חל שינוי. האינפלציה עולה ובמדינות כמו ארה"ב ואנגליה אף נמצאת בשיא של עשרות שנים. בתגובה, הבנקים המרכזיים נוקטים בהעלאות ריבית במטרה לרסן את קצב עליית המחירים. כיצד צפוי לפעול הבנק המרכזי בארה"ב בתקופה הקרובה ומהן ההשלכות שכבר רואים כיום על שוקי האג"ח?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד