צעדי התייעלות והפרשות להפסדי אשראי: כיצד השפיע משבר הקורונה על סקטור הבנקים בישראל?

אחרי שנים של פריחה במניות הבנקים בישראל, משבר הקורונה הביא לפגיעה משמעותית בסקטור שהוא גם אחד מהגדולים בבורסה בת"א. בשנת 2019 רשם מדד הבנקים עלייה ב-27%, וב-4 השנים עד למשבר הקורונה, השיג תשואה פנומנלית של למעלה מכ-100%.

"אחרי שנים של פריחה במניות הבנקים בישראל, משבר הקורונה הביא לפגיעה משמעותית בסקטור". כספת עם מטבעות
סיוון הושמנד
|
07 ספטמבר, 2020

 

1. מניות הבנקים ספגו ירידות חדות מאוד של עשרות אחוזים עם פרוץ משבר הקורונה ונכון להיום טרם הצליחו להתאושש בצורה משמעותית. אם נחזור לרגע לתחילת שנת 2020 – עד כמה הבנקים הגיעו מוכנים למשבר הזה?

בניגוד למשבר של 2008, אפשר לומר שהמערכת הבנקאית בישראל נכנסה למשבר הקורונה כשהיא חזקה ויציבה. לא במקרה רשמו מניות הבנקים עליות שערים חדות בשנים האחרונות. להערכתנו, אחד הגורמים לכך היה כמובן מצבה הטוב של הכלכלה הישראלית, אבל לא רק. לאורך השנים האחרונות ביצעו הבנקים שורה ארוכה של צעדי התייעלות, שכללו בין היתר סגירה של סניפים, צמצום כוח האדם באמצעות תוכניות שמעודדות פרישת עובדים וכמובן מעבר מאסיבי לשימוש באמצעים דיגיטליים. מכאן, שהבנקים הגיעו למשבר עם פרמטרים חזקים: יעילות תפעולית גבוהה ויחס הלימות הון מעל למינימום שבו הם מחויבים.

 

2. סיון, ובכל זאת, מאז פרוץ משבר הקורונה בתחילת השנה, מניות הבנקים איבדו בין כ-20 ל-30 אחוזים מערכן. איך אפשר להסביר את זה?

קודם כל, ובאופן כללי - צריך לזכור שהבנקים משמשים כמראה של הכלכלה הישראלית. כשמצב הכלכלה איתן, הבנקים נהנים מפריחה, לאור העובדה שהם נותנים יותר הלוואות לציבור וכמובן גם לעסקים שמבקשים לצמוח ולהרחיב את פעילותם. אלה מסייעים לגידול בתיק האשראי של הבנק וברווחיו. מנגד, בעתות של משבר כלכלי כמו עכשיו, באופן טבעי, גם הציבור וגם העסקים נכנסים לעמדת המתנה, לא ממהרים לקחת הלוואות חדשות, ובמקרים מסוימים אף עלולים להתקשות לעמוד בתשלומי ההלוואות הקיימות. במצב כזה הבנקים עלולים לספוג פגיעה והם נדרשים ע"י המפקח על הבנקים להפריש כספים לטובת הוצאות להפסדי אשראי. הבנקים צריכים למעשה להעריך את שיעורי ההפסדים שעלולים להיווצר להם מהלוואות שאותן הם לא יצליחו לגבות במצב של החרפת המשבר, ולבצע כבר עכשיו הפרשה בהתאם לשיעורים הללו. זו אחת הסיבות המרכזיות לכך שראינו פגיעה בתוצאות הבנקים במחצית הראשונה של 2020 ובהתאם גם במחירי המניות.

 

3. ולסיום, בהסתכלות קדימה, מה עשוי להיות מצבו של סקטור הבנקים בעתיד?

להערכתנו, מחירי מניות הבנקים בנקודה הנוכחית מגלמים בצורה סבירה את החששות מהשפעות משבר הקורונה, שעשויות להיות לא פשוטות עבור הבנקים וזאת כמובן בהתאם להתמשכות המשבר הבריאותי וצעדי הממשלה לטיפול בו. עם זאת, גם במצב של פגיעה זמנית בשנה או בשנתיים הקרובות ברווחיות ובתשואה להון של הבנקים, בהסתכלות לטווח הבינוני-ארוך, עושה רושם כי המצב האיתן שבו הגיעו הבנקים למשבר הקורונה יכול לתמוך ביכולתם להתמודד עם המשבר בצורה טובה.


גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.