האם משבר סאב-פריים ישראלי בפתח?

ורד בוידק
|
01 דצמבר, 2015
גילוי נאות


לאחרונה המליצה וועדה משותפת של משרד האוצר ובנק ישראל לאפשר לבנקים לאגח הלוואות. האם אנחנו בפתחו של משבר סאב-פריים מקומי?

 

תמליל הסרטון:

 

עד כמה חשופים הבנקים לשוק הנדל"ן?

ירידת הריבית עודדה את הציבור לרכוש דירות ושוק המשכנתאות תפח לממדים אדירים. לפי פרסומי בנק ישראל, סך המשכנתאות שניתנו ב- 2015 בלבד הוא כ-54 מיליארד שקלים, והוא גדל בכמה מיליארדים נוספים מידי חודש. התוצאה היא שהמשכנתאות מהוות כיום כשליש מתוך תיק האשראי של הבנקים הגדולים. לדעתנו אין כאן סיכון יוצא דופן היות ושיעור המינוף של לוקחי המשכנתאות אינו גבוה, וגם הריבית לא צפויה לעלות בצורה משמעותית בעתיד הנראה לעין. בנוסף, בניגוד לארה"ב, בארץ ניתנות משכנתאות מסוג ריקורס (recourse), כך שבמקרה של אי עמידה בהחזר המשכנתא, הבנק יכול לעקל ללווה גם נכסים נוספים פרט לדירה עצמה. עם זאת, לבנקים חשיפה משמעותית נוספת לנדל"ן דרך הלוואות לקבלנים ולחברות בתחום, הלוואות שהן לעיתים נון-ריקורס, כך שכאן כבר טמון לדעתנו סיכון גדול יותר.

 

מדוע איגוח משכנתאות מוסיף סיכון למערכת?

איגוח, הוא שיטה יצירתית בה בנק מאגד אוסף של הלוואות, כולל משכנתאות, ומוכר אותן כחבילה אחת לציבור המשקיעים באמצעות הנפקתן כאג"ח. אלו אותן אג"ח שב- 2008 הובילו למשבר הסאב-פריים בארה"ב. לאחרונה, המליצה וועדה מטעם משרד האוצר ובנק ישראל לאפשר איגוח הלוואות גם בישראל. אחד הסיכונים המרכזיים הוא שהבנקים ינצלו את המנגנון הזה כדי להעביר את סיכון האשראי לציבור, בעיקר באמצעות איגוח משכנתאות של לווים פחות איכותיים. הבנקים גם עלולים להקטין את בקרת הסיכונים שלהם ולהגדיל את שיעור ההלוואות המסוכנות. בנוסף, כמובן שאיגוח משכנתאות עלול לתדלק עוד את "בועת" הנדל"ן המקומית, מה שמוסיף סיכון לשוק. עם זאת, הוועדה צפויה להטיל מגבלות חריפות על אותן אג"ח ועל היקף השימוש בהן, כך שנכון לעתה, אנו לא רואים בכך תוספת סיכון מהותית למערכת הפיננסית.

 

האם יש סיכון למשבר סאב-פריים בארץ?

משבר סאב-פריים מצריך שילוב של מינוף גבוה וירידות חדות במחירי הדירות, שני דברים שלא קורים בארץ. ראשית, בנק ישראל מציב מגבלות קשיחות על שיעור המינוף, ולכן הוא לרוב אינו גבוה מ-60% מסך המשכנתא. גם מצד מחירי הדירות לא נראות ירידות חדות באופק, בעיקר בגלל שההיצע נמוך מהביקוש וזה לא הולך להשתנות בקרוב. סביר להניח שמאמצי הממשלה אכן יישאו פרי מסוים ועליית המחירים תיבלם, אולי אף נראה ירידות קלות, אך כנראה שלא דרמטיות מספיק שיצרו משבר. כאמור, המשכנתאות בארץ הן מסוג ריקורס, מה שמצמצם משמעותית את הסיכון של המלווה. בנק ישראל גם יחייב את הבנקים להישאר חשופים לפחות בשיעור של 10% להלוואות שיאוגחו, מה שמקטין את סיכוני האיגוח שציינו מקודם. לכן, להערכתנו הסיכון למשבר סאב-פריים ישראלי ולאי-יציבות של הבנקים נמוך מאוד.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 01/12/2015 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש