From A to AI – מהפכת הבינה המלאכותית כבר נוגעת כמעט בכל תחום

עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו

From A to AI – מהפכת הבינה המלאכותית כבר נוגעת כמעט בכל תחום
אלטשולר שחם
|
17 מרץ, 2024
|
הסקירה היא מיום 17/03/2024 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן).

גם אתם משלבים יותר ויותר כלי AI בעבודה היום יומית שלכם? מתייעצים, מחפשים השראה, עושים סדר בדאטה או מבקשים מהבוט לסכם עבורכם מסמך של 30 עמודים לטקסט קצר וממצה? הבינה המלאכותית כבר כאן, ובגדול, אבל כנראה שזו מהפכה הנמצאת רק בחיתוליה.

 

בנובמבר 2022 קרה דבר, אז נכנס לשימוש הצ'אט בוט המתקדם - ChatGPT של חברת OpenAI, עורר תדהמה ביכולותיו והגיע לאחר כחודשיים לכ-100 מיליון משתמשים חודשיים. מדובר בצ'אט בוט מתוחכם ביותר, שיודע לספק תשובות לשאלות אנושיות בצורה מפורטת ומנומקת, לנהל שיחה, ללמוד את המשתמש.ת שלפניו ולהסיק מסקנות. הוא אינו מתעייף לעולם והוא בעל תשוקה ומוטיבציה לרצות.

 

זו כמובן עליית מדרגה ממנוע החיפוש שכולנו מכירים, אשר במהותו יודע לתת כמויות גדולות מאוד

של מידע – שהוא אינו מאורגן או מסודר. החידוש המשמעותי היה השקת הבינה המלאכותית היוצרת,

Generative AI, שמשמעותה יצירת מדיה מבסיס נתונים קיים או המצאה של משהו מקורי לחלוטין.

באמצעות כלים כמו chat-GPT ,DALL-E2  ו-Midjourney ניתן להפיק יצירות חדשות

כדוגמת טקסטים, תמונות וסרטונים.

 

ה-AI היום הוא האינטרנט של 1995

אז איך קורה כל הקסם הזה? הבינה המלאכותית בנויה למעשה על אלגוריתמים מתקדמים ותוכנות שמטרתן לחקות את פעולת המוח האנושי דרך תהליכים של למידת מכונה ולמידה עמוקה. תהליכים אלה נותנים מענה לבעיות מהעולם האמיתי שלא ניתנות לפתרון באמצעות תוכנות מחשב, כאשר הלמידה העמוקה מתבצעת באמצעות שכבות – לימוד של תכונות בהדרגה. תהליך זה מתבצע על ידי חילוץ דפוסים או תכונות מנתונים גולמיים. אותה יכולת מדהימה של מנועי הבינה המלאכותית לספק תשובות שונות לשאלות דומות, כתלות בנוסח שבו הן נשאלו או בשאלות שקדמו להן, או להכרות עם המשתמש.ת - היא שמשווה לו את היכולות האנושיות.

 

בשורה התחתונה, מנועי ה-AI בנויים על מודלים סבוכים מאוד אשר משתפרים ומתייעלים עם הזמן. לצורך העניין, אם נשווה את מהפכת האינטרנט למהפכת הבינה המלאכותית, נקודת הזמן שבה אנחנו נמצאים היום היא נקודת הזמן שבה היה האינטרנט ב-1995. כלומר, היכולות של הבינה המלאכותית הן מאוד גולמיות ולכן רבים כל כך סבורים שהמהפכה הזו נמצאת בראשית ימיה, ושהיא צפויה לשנות את העולם.  

 

הקצב באמת מסחרר. לא מזמן הושקה מערכת בינה מלאכותית ייחודית שמסוגלת ליצור סרטונים באמצעות הנחיות טקסטואליות, כמו גם סרטונים חדשים על בסיס סרטונים קיימים. מומחים רבים בעולם מחשיבים את מחולל הסרטונים הזה ככלי שישנה את העתיד ויצמצם עלויות של יצירת תוכן בצורה דרמטית. כך למשל, חברות הפקה שירצו בעתיד לצלם בכל מקום בעולם, יוכלו לעשות זאת מבלי שיצטרכו להיות נוכחות בו כלל.   

 

המרדף אחר כוח מחשוב

ויש מי שכבר עובד על תרגום היכולות המופלאות של מנועי הבינה המלאכותית לשדרוג הפעילות העסקית. חברות רבות, ביניהן חברות הטכנולוגיה הגדולות והמובילות בעולם, כבר עובדות על מנוע AI משלהן. חלקן כבר הציגו מנועים שהשימוש בהם הולך וצובר תאוצה בקרב המשתמשים. אותן חברות מחפשות אחר כוח מחשוב ועובדות במקביל על מודלים של הכנסות ורווח ממכירת רישיון השימוש במנועי ה-AI.

 

כיום, החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר במדד ה-s&p500 (המכונות Magnificent 7) מוציאות עשרות מיליארדי דולרים בשנה לרכישת כוח מחשוב, כאשר לאחרונה החלו גם מספר מדינות לרכוש כוח מחשוב לצרכים אסטרטגיים. ישנן חברות הרואות בתחום זה כמנוע צמיחה מרכזי ומשמעותי בשנים הבאות.

 

מן הצד השני, חברות עסקיות מאמצות בעצמן את השימוש בטכנולוגיית AI כדי להתייעל בעולמות השירות, לצמצם בכוח אדם, לזרז תהליכים של כתיבת קוד ועוד. במקביל, ככל שהתחום הולך ותופס תאוצה, כך גם גדלים ניסיונות ההונאה והשימוש לרעה, וכן עולות שאלות מוסריות של זכויות יוצרים, שימוש בקרב תלמידים וסטודנטים וכמובן גם עתיד עולם העבודה. לפי דו"ח שפרסם ארגון ה-OECD, כ-27% מהמשרות במדינות החברות בארגון נמצאות בסיכון להיעלם בשנים הבאות בעקבות מהפכת ה-AI. 

 

אז איך ייראה התחום הבינה המלאכותית קדימה? קשה לדמיין. רובוטים שיחליפו בקלות עובדים בתעשיות שונות? פיתוח תרופות מצילות חיים בזמן קצר? מה שאפשר לומר באופן כמעט ודאי, הוא שהתחום הזה כאן כדי להישאר. קשה לחזות מי יהיו החברות שיובילו את התחום אבל בעולם הטכנולוגי שאנו חיים בו, ייתכן שהביקוש לתחום רק ילך ויעלה.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה היא מיום 17/03/2024 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן). • המידע האמור מבוסס על מידע פומבי וכן על הערכות ואומדנים הנכונים למועד הנ"ל בלבד ומטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים לאחר מכן. כמו כן, המידע כולל תחזיות והערכות המהוות מידע צופה פני עתיד והתממשותן אינה בשליטת בית ההשקעות. עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע זה לבין התוצאות בפועל • אין בתוכן המידע משום ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או שיווק השקעות אישי ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם או המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פנסיוניים או פיננסים כלשהם, ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים פנסיוניים או פיננסים כלשהם. • אלטשולר שחם ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בסקירה, ולכן עשוי להיות להם עניין אישי במידע המוצג. • אין באמור במידע לעיל כדי להוות התחייבות לתשואה, ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. • יובהר כי המידע המוצג במסגרת הסקירה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של הנושאים המצוינים בסקירה ו/או של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על בסיסו החלטות השקעה כלשהן. • אין באמור כדי למצות ו/או להחליף את הוראות ההסדר התחיקתי. • אין להעביר ו/או להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם מסמך זה ו/או את תוכנו לצד שלישי כלשהו, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. • העושה שימוש במידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. ט.ל.ח.