הסיליקון וואלי עובר לסין?

אלטשולר שחם
|
09 מאי, 2018
גילוי נאות


זה לא סוד שחברות סיניות רכשו חברות מערביות בהיקפים גדולים בשנים האחרונות. מסתבר, שהכסף של הסינים נשאר גם בבית ומושקע בהייטק המקומי. האם החברות האמריקניות צריכות להתחיל לחשוש?

בשנים האחרונות ראינו מספר עסקאות רכישה של חברות ישראליות על ידי חברות סיניות. אבל ישראל היא רק תחנה קטנה אחת במסע הרכישות העולמי של הסינים, שמתרחש בעיקר בארה"ב ובאירופה.

זה ידוע שלחברות סיניות רבות יש המון כסף פנוי להשקעה, אבל זו לא הסיבה המרכזית לגל הרכישות הגלובאלי הזה. מיליוני כפריים סיניים עניים עוברים לערים, מעמד ביניים גדל ואיכות החיים עולה. לכן, צריך לייצר עבורם כמויות אדירות של מזון, תרופות, ביגוד והנעלה, וגם סמארטפונים ומכוניות. ייבוא הוא פתרון יעיל אך הסינים מעוניינים שתהיה להם היכולת לייצר את הדברים האלו גם בעצמם במיוחד בתקופה שבה מלחמת סחר בין ארה"ב וסין מרחפת באוויר. כלומר, מעבר לשאיפות הכלכליות להרחבת השליטה הגלובאלית שלה בעולם, סין מעוניינת להגיע לעצמאות במענה לדרישות הצריכה הגוברות במדינה.

ההשקעות של החברות הסיניות מחוץ לסין החלו הרבה לפני ההחרפה הנוכחית במלחמת הסחר עם ארה"ב. ב-2016 ביצעה הממשלה הסינית שינויים רגולטוריים ביחס להשקעות של חברות סיניות מחוץ לסין והקשתה את התהליך באמצעות מספר מגבלות על סכום ההשקעות ומגוון הסקטורים. לאחרונה הממשלה משחררת את הרסן ביחס לביצוע השקעות. הסרת המחסום הזה היוותה גורם נוסף שככל הנראה הגדיל את היקף ההשקעות של החברות הסיניות.

בעבר עיקר ההשקעות של הסינים היו בתחומים מסורתיים כמו כימיקלים, אנרגיה, נדל"ן, כרייה, רכב ופיננסים, אולם בשנים האחרונות הגדילו המשקיעים הסיניים בצורה משמעותית גם את חלקם בהשקעות בתחומים טכנולוגיים. לפי מחקר של הוול סטריט ג'ורנל, היקף ההשקעות הסיניות היה לפני עשר שנים פחות מ-2% מתוך כלל ההשקעות במיזמים טכנולוגיים בעולם , והוא זינק בשנה החולפת לשיעור של כ-25% מתוך עוגת ההשקעות בטכנולוגיה. המשקיעים האמריקנים עדיין מחזיקים בבכורה עם שיעור השקעות של כ-44%, אולם נתח השליטה שלהם בתחום הולך וקטן לטובת הסינים. בסין גם חברות ענק כמו Tencent ועליבאבא, שברשותן עודפי מזומנים ענקיים המאפשרים להן להשקיע סכומים גדולים בסטארט-אפים מקומיים. כלומר, נראה שמדובר כאן בשינוי קונספטואלי מבחינת הסינים - לא רק רכישות של ידע וטכנולוגיה מחברות מעבר לים, אלא השקעה ישירה בפיתוח טכנולוגיות בתוך הבית הסיני עצמו.

הכסף הזה מנותב למגוון רחב של סטארט-אפים, הכולל תחומים כמו בינה מלאכותית ורכב חשמלי אוטונומי. כתוצאה מכך, חלק מהחברות הסיניות כבר מתחילות לקחת את ההובלה בתחומן, כשחלקן גוברות גם על המתחרות האמריקניות. בסין טכנולוגיות חדשות מאומצות בקלות, יחסית לשווקים מפותחים אחרים, זאת בגלל התמיכה הממשלתית והאתגרים הקיימים בשווקים מתפתחים. לא צריך עדיין להספיד את הסיליקון וואלי, אבל אפשר להעריך כי יותר ויותר חברות מובילות בעולם יגיעו בשנים הקרובות מסין. זו תופעה שכדאי להכיר אותה, כדי לבחון השקעות גם בקרב חברות סיניות שעדיין לא מוכרות במערב.

 

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.