הסערה בשווקים מוצדקת או מוגזמת?

דרור ברגר
|
27 ינואר, 2016
גילוי נאות

לאחרונה אנו עדים לירידות מחירים חדות בשוקי המניות בעולם. מה הסיבות לירידות והאם הבעיות ישפיעו גם על הכלכלה המקומית?

 

מדוע ירידת מחיר הנפט מדאיגה את המשקיעים?

2016 נפתחה בסערה בשווקים, ונפילת מחיר הנפט היא אחד הגורמים לכך. במחיר חבית נפט נמוך מ-30 דולר, הרווחיות של חברות רבות בענף תפחת , ופרויקטים חדשים שתוכננו לשנים הקרובות עשויים להתבטל. תוסיפו לזה את העובדה שקצב הפקת הזהב השחור נמצאת בשיא בארה"ב, קרטל אופ"ק לא מתכוון להגביל את התפוקה ואיראן, שחזרה לרשימת המפיקות הגדולות, ותקבלו גידול נוסף בלחץ על מחיר החבית. זה יכול להוביל לגל פשיטות רגל של חברות בענף ולהשפיע לרעה גם על המערכת הבנקאית שהלוותה לאותן חברות. מצד שני, מחירי אנרגיה זולים הם חדשות טובות לכלכלה העולמית. לצרכנים יהיה יותר כסף פנוי ועלויות הייצור של חברות תעשייתיות רבות ירדו, מה שעשוי לתרום לצמיחה. להערכתנו, התרומה הזו לכלכלה העולמית תגבר על הקשיים הנקודתיים בענף, כך שבטווח הארוך מחיר נפט זול הוא חיובי.

 

האם הממשל הסיני יכול להחזיר את היציבות למדינה?

סין צמחה בשיעורים גבוהים בעשור האחרון כתוצאה מבניה מסיבית של תשתיות. כעת, "הבניה" הזו הסתיימה, והכלכלה הסינית עברה שינוי פאזה בו יינתן דגש גדול יותר על שיפור הכלכלה המקומית . מטבע הדברים, זה מוביל לשיעור צמיחה נמוך יותר. עדיין, כל מדינה בעולם הייתה "חולמת" על צמיחה שנתית של 6.9% כמו שסין הציגה לאחרונה. זה לא אומר שאין בסין בעיות – ישנה אפשרות שיש שם בועת נדל"ן ויש בעיות פיננסיות. מנגד, לממשל הסיני יש כלים להתמודד עם הבעיות, למשל על ידי המשך הורדת הריבית, פיחות מבוקר של היואן, ושימוש ביתרות המט"ח הגדולות שבידי הבנק המרכזי כדי לתמוך במערכת הפיננסית. זה צריך להספיק כדי להחזיר את היציבות לכלכלה הסינית.

 

איך משפיעים כל הדברים האלו על הכלכלה הישראלית?

הכלכלה המקומית מתבססת על ייצוא, כך שהאטה בעולם עשויה לפגוע בה. ישראל גם סובלת לאחרונה מגל טרור שעלול לפגוע בצריכה הפרטית ובתיירות מחו"ל. הדברים האלו באים לידי ביטוי בהפחתת תחזיות הצמיחה של בנק ישראל ל-2016 ל-2.8%, לעומת 3.3% בתחזית הקודמת. עם זאת, אחת ההוכחות הברורות לחוסן של הכלכלה המקומית הן הירידות המתונות יחסית בשוק המניות הישראלי בהשוואה לשווקים אחרים. תורמים לכך שיעור האבטלה הנמוך והתעסוקה שנמצאת בשיא, והיציבות הפיננסית של הכלכלה המקומית. ההיחלשות שאנו רואים לאחרונה בשקל ביחס לדולר ולמטבעות אחרים יכולה לסייע ליצואנים, לשפר את הרווחיות של התעשייה המקומית ולתרום לצמיחה, כך שאנחנו אופטימיים לגבי התנהגות הכלכלה ושוק ההון המקומי בשנים הקרובות.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש