צ'ק פתוח: מה עומד מאחורי הנפקות הספאק הרבות בארה"ב?

כ-83 מיליארד דולר גויסו השנה באמצעות הנפקות ספאק בארה"ב, ונראה שמדובר בתחום אשר הולך וצובר פופולאריות בקצב מהיר עם יזמים מובילים כמו ביל אקמן. מהם היתרונות המרכזיים של הנפקות ספאק ומדוע הן תופסות תאוצה כעת?

"כ-83 מיליארד דולר גויסו השנה באמצעות הנפקות ספאק בארה"ב". שתי בניינים מתחברים
דרור ברגר
|
31 ינואר, 2021

להלן תמלול הסרטון:

לפני שנתחיל לדבר על ההבדלים של הנפקת ספאק לעומת הנפקה רגילה, תוכל להסביר מה זה בכלל ספאק?

שלום אלון, בחודשים האחרונים אנו רואים יותר ויותר חברות שמעוניינות להנפיק עצמן ולהפוך לציבוריות. לצד הדרך המסורתית והמוכרת, IPO, ישנן חברות רבות שבוחרות בהליך מזורז שמתבצע על ידי מיזוג עם חברת ספאק, שנקראות גם חברות צ'ק פתוח. ספאק היא חברה חדשה ללא פעילות מוגדרת וללא נכסים, אבל עם הרבה מאוד כסף, שמבקשת להתמזג עם חברה פרטית אחרת בפרק זמן מוגדר. את הספאק מקימים יזמים, או ספונסרים, ומנפיקים בבורסות בארה"ב, בדרך כלל בניו יורק או בנאסד"ק. בכך סולל הספאק דרך מהירה עבור החברה המתמזגת להנפקה, ללא צורך בהליך הרגיל, שהוא בדרך כלל ארוך ויקר יותר. חשוב לציין שעסקת המיזוג כפופה לאישור בעלי מניות הספאק: אם המשקיעים מחליטים לפדות את המניות, הם מקבלים בחזרה את השקעתם הראשונית בתוספת אפסייד מסוים מחלקי כתב אופציה לכל מניה בחברה התפעולית החדשה. אם המשקיעים מבקשים להמשיך עם ההשקעה בחברה החדשה, הם משאירים אצלם את המניות בתוספת האפסייד מחלקי כתב האופציה.

דרור, מדוע הנפקות הספאק תופסות תאוצה דווקא עכשיו?

הנפקות הספאק צברו פופולאריות רבה בשנה האחרונה, בעיקר לאור ההתפרצות של משבר הקורונה. ב-2020 בוצעו 248 הנפקות ספאק, זאת לעומת 59 בלבד ב-2019. מצד אחד, חברות רבות אשר רוצות להנפיק, ומן הצד השני כסף רב שמחפש אלטרנטיבות השקעה מעניינות לאור סביבת הריבית האפסית שצפויה להישאר כזו עוד הרבה זמן. הנפקה באמצעות ספאק היא דרך מהירה, זולה ופשוטה יותר עבור חברות שמעוניינות להנפיק את מניותיהן לציבור, ללא צורך בפרסום תשקיף מפורט וברוד שואו כפי שנדרש בהליך של IPO. בנוסף, זו אלטרנטיבה אשר מתקבלת בחיוב גם בקרב המשקיעים, בין היתר לאור הסיכון הנמוך יחסית שהיא מציעה והאפסייד האפשרי עם כתבי האופציה. חברות הספאק מבטיחות למשקיעים למצוא השקעה מתאימה ולהתמזג עימה בתוך שנתיים. במידה והעסקה לא מתבצעת במהלך התקופה הזו, הכסף חוזר למשקיעים. בנוסף, כמו שציינתי קודם, המשקיעים יכולים להתחרט במידה והם לא מעוניינים במיזוג שהוצע להם, ולקבל את הכסף בחזרה.

ולסיום, נשמע שמדובר במצב של Win-Win גם למשקיעים, גם לחברה המתמזגת וגם לספאק. מה בכל זאת הסיכון, ולאיזה תחום שייכות רוב החברות שהונפקו באמצעות ספאק?

קודם כל, למרות שספאק מהווה דרך נוחה להיכנס לבורסה, חשוב להגיד שעדיין יש לא מעט חברות שמעוניינות להנפיק את המניות שלהן בדרך המסורתית. הליך הרוד שואו הוא אמנם מסורבל, אך יש לו יתרונות בטווח הארוך כיוון שהוא מאפשר לחברה המנפיקה לבנות לעצמה הרכב משקיעים שיש לו פוטנציאל ללוות אותה לאורך שנים ארוכות. רוב החברות שהונפקו השנה באמצעות ספאק הן חברות ששייכות לתחום הטכנולוגיה, בתמיכת משבר הקורונה שהבליט את יכולות הגמישות וביצוע התאמות של חברות אלה בסביבה משתנה. למעשה, כ-31% מהמיזוגים עם חברות ספאק ב-2020 היו של חברות טכנולוגיה. מעבר לחברות הטכנולוגיה, היו גם חברות תעשייה, בריאות, צריכה ואנרגיה. בהסתכלות קדימה, נראה שבשנים הקרובות התחום ימשיך לצמוח שכן הוא מהווה אלטרנטיבה מעניינת לתהליך ההנפקה המסורתי. גם בישראל אפשר לראות התחלה של פעילות חברות ספאק, אבל התחום עדיין נמצא בחיתוליו בזירה המקומית.

 

גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 31/01/2021 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.