2015 כנראה עושה לחלק מכם דז'ה-וו ל- 2007. גם אז, ראינו את המניות המקומיות נוסקות בשיעורים דו-ספרתיים למעלה. למען האמת, 2015 רק בחצי הדרך, והמדדים המובילים כבר הניבו תשואות של 15% ויותר. מדדי המניות הקטנות כבר נמצאים כמעט 20% מעל הנקודה בה פתחו את השנה. אז האם זה מרמז כי 2016 עלולה להיות דומה ל- 2008, שנת המשבר הכלכלי הגדול בעולם שהובילה לנפילות בשוקי המניות? לאף אחד מאיתנו אין כדור בדולח לחיזוי העתיד, אבל להערכתנו התשובה היא ככל הנראה שלילית.
מצד אחד, חייבים להודות שאכן יש דמיון בין תמחור שוק המניות המקומי הנוכחי לבין התמחור ב- 2007. כיום, מכפיל הרווח הממוצע של מניות ת"א 25 עומד על 18.8, דומה לזה של 2007 וגבוה ב- 3-4 נקודות מהערך הממוצע ההיסטורי. מצד שני, המצב הכלכלי במדינה מצוין, בוודאי בהשוואה לרוב מדינות אירופה ואפילו ביחס לכלכלה האמריקנית. שיעורי התעסוקה בשיא יחד עם שפל היסטורי באבטלה, הצמיחה בתוצר המקומי הגולמי היא מהגבוהות בעולם המערבי, ולפי התוצאות הכספיות של חברות הנדל"ן המניב, הצרכן הישראלי ממשיך למלא את המרכזים המסחריים ולצרוך בהיקפים יפים.
למרות המורכבות התפעולית שצפויה לממשלה החדשה לאור מגוון הדעות שיש בה, היא מקבלת את המשק הישראלי במצב טוב הן מבחינת החוב הלאומי והן מבחינת החוב הפרטי. בנוסף, הדמוגרפיה הישראלית נמצאת במגמת התרחבות לאור שיעורי הילודה הגבוהים, זאת בניגוד למקומות אחרים בהם יש בעיה בנושא הזה. גם תעשיית ההיטק המקומית, שמראה יצירתיות וחדשנות רבה, כבר נחשבת לאחת ממובילות עולמיות בתחום. גילוי מאגרי הגז האדירים מביאים גם הם בשורה חדשה הן לצרכנים, לתעשיות עתירות האנרגיה וכמובן שגם לקופת המדינה. לאור היתרונות האלו, מובן מדוע השקל ממשיך להפגין עוצמה הן מול הדולר ובוודאי מול היורו הדועך. הדברים האלו הובילו את הכלכלה הישראלית לשמור על איתנות בשנים האחרונות בהן מרבית חלקי העולם המערבי היו נתונים במיתון, והם בוודאי יסייעו לה להמשיך ולצמוח בשיעורים יפים גם בשנים הבאות.
גם מצידן של רוב החברות הישראליות הציבוריות המצב נראה טוב. לא רק שהן מציגות צמיחה יפה, אלא גם העובדה שחלק נכבד מהן השכילו להתרחב לחו"ל, מה שייתן להם אפשרויות צמיחה נוספות בעתיד. החברות גם פועלות תחת רמת המינוף נמוכה בהרבה מזו שהייתה ערב המפולת של 2008. כמובן שהסיכונים לא נעלמו. פרט לסיכונים הגיאו-פוליטיים המוכרים במזרח התיכון, שאולי מתעצמים קצת לאור הקיפאון במו"מ עם שכנינו, אפשר להזכיר גם את התגברות בעיית יוקר המחיה בארץ. לא בטוח שמחאה כמו זו שראינו בקיץ 2011 תחזור על עצמה בעתיד הנראה לעין, אבל את ההשפעות שלה צפויות לראות חברות רבות בתוצאות הכספיות שלהן.
קחו לדוגמא את חברות הסלולאר הגדולות שנפגעו, את קמעונאיות המזון שנאלצו להוריד מחירים ורווחיותן נשחקה פלאים, את חברות האופנה וההנעלה שצריכות להתמודד עם תחרות עזה מצד חברות זרות שעושות עליה לארץ, חברות הנדל"ן שעלולות להיפגע במקרה של ירידות מחירי הדירות ועוד. למרות החששות המובנים, צריך לזכור כי בניגוד לארה"ב שכבר סיימה תוכנית הקלה כמותית, ואירופה שנמצאת בעיצומה של תוכנית הקלה כמותית שנייה, בנק ישראל עדיין לא השתמש בכל הכלים המוניטאריים העומדים לרשותו, כך שהוא יוכל להגיב במידת הצורך.
לסיכום, לדעתנו התשואות המרשימות של שוק המניות המקומי הן בעיקר סגירת פערים שנפתחו ב- 2014 מול השווקים בעולם, ולמרות שסביבת התמחור אינה זולה, להערכתנו המצב הכלכלי האיתן של ישראל והריבית הנמוכה מצדיקים את רמת המכפילים הנוכחית. בנוסף, בהיעדר תשואות מספקות באג"ח, המשקיעים צפויים להמשיך להזרים כסף לאפיק המנייתי ולתת רוח גבית למחירי המניות המקומיות. אי לכך, אנחנו ממשיכים להיות אופטימיים לגבי השוק הישראלי בשנים הקרובות.
אולי יעניין אותך
-
מחירי הרכב המשומש עלו בשנתיים האחרונות עקב בעיות בשרשרת האספקה לכלי רכב חדשים, שהסיטו צרכנים לשוק היד שנייה. האם המגמה הזו ממשיכה, וכיצד מתמודד הענף עם עליית הריבית?
-
האם יצרניות הבירה הן אי של יציבות בתקופות של אי ודאות?
ענף הבירה שייך לסקטור הצריכה הבסיסית, הנוטה לתפקד בצורה טובה יותר בתקופות של האטה כלכלית או מיתון. גם בשיאו של משבר הקורונה, יצרניות הבירה שמרו על תזרים חיובי והצליחו להימנע מפגיעה משמעותית, על אף השיתוק המוחלט של אירועי הספורט התרבות והברים -
איך משפיעה התנודתיות בשווקים על שע''ח שקל-דולר?
במשך חודשים ארוכים, ואפילו שנים, ראינו את השקל הולך ומתחזק מול המטבעות המובילים בעולם ומול הדולר בפרט. לאחרונה, המגמה התהפכה והדולר הוא שמתחזק מול השקל. ננסה להבין למה -
האם מותגים חזקים הם בעלי פוטנציאל עמידות גבוה יותר בעתות משבר?
הסביבה הכלכלית משתנה לאחרונה לנגד עינינו, עם אינפלציה שנוגעת בשיאים חדשים וריבית עולה בכל העולם. ההערכות הן שצרכנים יישארו נאמנים במידה כזו או אחרת למותגים החזקים ביותר, מה שמקנה לאותן חברות יכולת לייצר כוח תחרותי חזק גם בעתות משבר
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.