האקטיביסטים הגיעו גם לת"א

פלי שביב
|
01 פברואר, 2018


בשנה האחרונה אנו עדים להתרחבות הכניסה של קרנות אקטיביסטיות להשקעה בחברות מקומיות. מדוע הם מחפשים השקעות דווקא בישראל והאם זה יצליח להם?

 

מיהם המשקיעים האקטיביסטים שאנחנו שומעים עליהם בכותרות לאחרונה ומה המטרות שלהם?

החברות בוול-סטריט כבר מכירות היטב את המשקיעים האקטיביסטים. מדובר בקרנות השקעה גדולות, שרוכשות פוזיציה נכבדה במניות של חברה מסוימת, תוך כוונה להשפיע על ניהולה, לשפר אותה ולגרוף רווח גדול במימוש המניות. האקטיביסטים לא מסתפקים בשינויים פרסונאליים בהנהלה, אלא מנסים להוביל שינויים אסטרטגיים בפעילות הליבה של החברה, דוחפים אותה למיזוג עם חברה אחרת או להפרדת פעילות כושלת שיש בתוכה, ולפעמים גם מאלצים אותה להגדיל את הדיבידנדים שהיא מחלקת. בשנה האחרונה ראינו כניסה של משקיעים אקטיביסטים כאלו גם לחברות מקומיות. יכול להיות שהאיכות הגבוהה של החברות הישראליות יחד עם רמות התמחור הנוחות יחסית בבורסה בת"א מושכות אותם לכאן. אם זה נכון, אז סביר להניח שנראה התגברות של התופעה הזו בשנים הקרובות.

על אלו חברות מקומיות האקטיביסטים כבר שמו עין?

אחד הסיפורים הכי חמים בתחום בתקופה האחרונה, היא הכניסה של קרן ההשקעות Elliott Associates לבזק. הקרן רכשה 4.8% ממניות החברה, וכעת דורשת התפטרות מיידית של כל הדירקטורים שנחשדים בחקירות של הרשות לניירות ערך, בטענה שהחלפתם תשפר את פעילות החברה. גם חברת הטכנולוגיה מלאנוקס, שכבר לא נסחרת בת"א, קיבלה לאחרונה מכתב מהקרן האקטיביסטית סטארבורד, שטוענת שיש לבצע שינוי מהותי בחברה על רקע שיעורי הרווחיות הנמוכים שלה ביחס למתחרות. מדובר באותה קרן שבשנה שעברה הובילה להחלפת חלק מהדירקטורים בחברת התרופות פריגו. גם לטבע, המתמודדת עם קשיים לאחרונה, נכנסה להשקעה קרן הגידור האקטיביסטית Jana Partners, שמתכוונת לתמוך במהלכי ההתייעלות שמוביל המנכ"ל החדש.

האם לאקטיביסטים יהיו חיים קשים יותר בארץ בהשוואה למה שהורגלו בארה"ב?

זה נכון שהבירוקרטיה והרגולציה בארץ מסובכות, אבל מדובר בקרנות מנוסות ועשירות במשאבים, שחלקן כבר התמודדו עם סוגיות מורכבות יותר, כך שזה לא יבריח אותן מכאן. גם העובדה שבארץ יש יותר בעלי שליטה משמעותיים בחלק מהחברות לא צריכה להפריע לקרנות להוביל מהלכים משמעותיים לטובתן. כבר ראינו בעבר דוגמאות לכך שבעלי עניין קטנים יחסית שינו דברים בחברות, במקרה של בזק לדוגמא, רק הידיעה על ההשקעה של קרן אליוט בחברה הספיקה כדי להקפיץ את המניה ב-7% באותו היום. לא תמיד זה קורה בצורה הזו, אבל ההיסטוריה מלמדת כי ברוב המקרים, כשהאקטיביסטים "נכנסים לפעולה" המניות של אותן חברות חוות עליות מחירים חזקות. זה משהו שאפשר לנצל אותו, אם מאתרים אותו בזמן.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.