איך משקיעים בבורסה – המדריך השלם
מהי מניה, כיצד קונים אותה ואיך בונים תיק השקעות? כל המידע החשוב בכתבה לפניכם
בורסה היא מקום בו נפגשים קונים ומוכרים של ניירות ערך שונים, בראשם מניות. כאשר חברה מעוניינת לגייס הון לצרכים שונים כמו גיוס עובדים, פיתוח מוצרים חדשים או הקמת מפעל – באפשרותה להנפיק מניות בבורסה. כלומר, למכור לציבור חלק מהבעלות בחברה. כך למשל, מי שמחזיק ב-1% מהמניות של חברה, מחזיק למעשה ב-1% מהבעלות עליה ויכול ליהנות מזכויות שונות כמו זכות הצבעה באסיפת בעלי מניות.
לאחר ההנפקה הראשונית של המניות בבורסה, הן עוברות להיסחר בין הציבור וחברי בורסה שונים כגון בנקים, בתי השקעות, קרנות השקעה ועוד. מחיר המניות נגזר מהביקוש מול ההיצע ובגורמים נוספים – בראשם ההערכה של משקיעים לגבי ביצועי החברה בעתיד הקרוב והרחוק. כך למשל, כאשר חברה מפרסמת דו"ח רבעוני או שנתי המעיד על שיפור בביצועים שלה או שהתוצאות שלו טובות יותר ביחס לתחזיות, סביר להניח שהדבר יביא לעלייה במחיר המניה – ולהפך. אבל איך משקיעים בבורסה?
איך להשקיע בבורסה?
יש מספר תשובות לשאלה איך משקיעים בבורסה. ניתן להשקיע ישירות במניות או בניירות ערך נוספים, כאשר משקיעים רבים רוכשים בנוסף מוצרים פיננסיים, כמו קרנות נאמנות וקרנות סל, המאפשרים פיזור של ההשקעה וצמצום הסיכונים. בנוסף, השקעה במכשירים מנוהלים מסוימים מאפשרת לנו להיעזר בשירותיו של מנהל תיק השקעות מומחה, שעוקב אחר הנעשה בשוק בזמן אמת ומסייע בקבלת ההחלטה כיצד להשקיע כסף. פתיחת תיק השקעות וניהול שלו ע"י מנהל השקעות מקצועי ומנוסה חוסכת מאתנו את הצורך להתעמק בדו"חות כספיים, בנתוני מאקרו ובנעשה בשוק כדי לאתר את ניירות הערך הכדאיים להשקעה. איך משקיעים בבורסה באמצעות מכשירים מנוהלים? בין היתר באמצעות מכשירי ההשקעה הבאים:
1. קרן נאמנות מחקה
קרן נאמנות היא מכשיר פיננסי שמאפשר השקעה משותפת של משקיעים בניירות ערך לפי מדיניות מוגדרת מראש, המפורטת בתשקיף הקרן. השקעה באמצעות קרן נאמנות מאפשרת ליהנות מניהול מקצועי ומיתרון לגודל, שכן ההשקעה המשותפת וצירוף הסכומים מאפשרים לבצע השקעות מגוונות יותר. גם הרווחים של הקרן מתחלקים בין משקיעיה, כל אחד לפי חלקו היחסי. קרן מחקה היא סוג ספציפי של קרן נאמנות שעוקבת אחרי מדד מסוים במטרה להתחקות אחר ביצועיו. כך למשל, קרן המחקה את מדד ת"א 35 תחזיק בכל 35 המניות שנמצאות בו לפי משקלן היחסי במדד. כלומר, בסוף השנה המשקיעים בקרן המחקה אמורים לקבל תשואה הקרובה לתשואת המדד, בניכוי דמי הניהול.
ניתן לקנות קרן נאמנות באמצעות יועץ ההשקעות בבנק או באמצעות מערכות מסחר המקושרות לבנק או לחבר בורסה. מחירה של קרן הנאמנות נקבע ככלל פעם ביום, כאשר מחיר הסגירה שלה ביום מסחר אחד הוא מחיר הקנייה והמכירה של מי שבחר לקנות או למכור אותה ביום המסחר העוקב.
2. קרן סל
קרן סל (ETF) היא מוצר השקעה חדש יחסית בישראל שנוצר בעקבות רפורמה אשר הפכה תעודות סל לקרנות סל. בעבר, כאשר משקיע רכש תעודת סל מבית השקעות הייתה זו התחייבות לכך שהרוכש יקבל את הקרן בצירוף תשואת המדד שאחריו עוקבת תעודת הסל, כלומר אם מדד ת"א 35 עלה בתקופת ההשקעה ב-7% למשל, היה הרוכש מקבל תשואה זו ביום שבו מכר את התעודה בניכוי דמי ניהול . את תעודת הסל ניתן היה לקנות ולמכור במהלך המסחר הרגיל בבורסה, בדומה לניירות ערך אחרים, כשהמחיר שלהן משתנה כל הזמן במהלך יום המסחר.
אולם, רשות ני"ע החליטה להפוך את תעודות הסל למוצר מסוג קרן סל נסחרת – בדומה ל-ETF (Exchange Traded Fund) הנסחרים בחו"ל. במוצר זה הגוף המנהל אינו מתחייב להשגת התשואה של המדד אחריו עוקבת הקרן – אלא לכך שיעשה את מירב המאמצים כדי להגיע לתשואה זו. בנוסף, גם את קרן הסל ניתן לרכוש ולמכור במהלך יום המסחר בבורסה.
איך לבנות תיק השקעות?
לאחר שהבנו כיצד ניתן להשקיע בבורסה, יש להתפנות לבניית תיק ההשקעות עצמו. בניית תיק השקעות מתבצעת בדרך כלל בכמה שלבים מרכזיים. השלב הראשון הוא הגדרת המטרות ואילוצי ההשקעה. המטרות הן היעדים עבורם אנחנו משקיעים את הכסף ומהן נגזר גם טווח ההשקעה. כך למשל, צעירה בת 30 המשקיעה בבורסה לטובת חיסכון ארוך טווח לילדיה הקטנים ולפניה עשור או שניים של השקעה, תשקיע כנראה בדרך שונה מאשר מי שמבקשת לקנות דירה למשפחתה ברווחים שתקבל מההשקעה, ויש לה שנים ספורות לעשות זאת.
לאחר הגדרת המטרות והאילוצים, השלב הבא הוא ניתוח הסיכונים. השקעה בבורסה מעצם טבעה נושאת עימה סיכון. לפני שמתחילים להשקיע, חשוב להחליט מהי רמת הסיכון הרצויה בתיק בהתחשב, בין היתר, באופי המשקיע, זאת מתוך מטרה לצמצם את הסיכון לעמוד במצב בו בטרם השגת המטרות, אירוע מלחיץ בשוק יגרום לצורך למימוש בהפסד. רמת הסיכון נקבעת בהתחשב במספר גורמים ובכלל זה בתמהיל שבין מניות לאגרות חוב ועל פי ניירות הערך שאנחנו בוחרים להשקיע בהם ורמת הפיזור בתיק. ככל שנשקיע ביותר ניירות ערך באזורים גאוגרפיים ומסקטורים שונים, נוכל לצמצם את רמת הסיכון בהשוואה להשקעה בנייר בודד, אשר עלול לרדת בחדות.
איך להשקיע כסף פרט לבורסה?
בפרוץ משבר הקורונה חששו לא מעט משקיעים מהפסד בשל הירידות החדות בבורסות, וחלקם החלו לחפש אפיקי השקעה נוספים. כך, לשאלה איך משקיעים בבורסה הצטרפה לאחרונה שאלה נוספת – אילו אפיקי השקעה נוספים קיימים? בין האפיקים הללו ניתן למנות השקעה בנדל"ן, פיקדונות בנקאיים, סחורות, השקעה במט"ח ועוד.
בשל הריבית הנמוכה בשנים האחרונות, שניתן להניח שעוד צפויה להישאר נמוכה זמן ארוך, פיקדונות בנקאיים מניבים תשואה מזערית, אם בכלל. בשל כך, בשנים האחרונות ירדה האטרקטיביות שלהם בצורה משמעותית. השקעה בנדל"ן מהווה אלטרנטיבה – אולם יש לזכור כי בעוד השקעה בשוק ההון סחירה מאוד – כלומר ניתן לבצע קנייה או מכירה בקלות יחסית, הרי שקנייה של נכס ממשי כרוכה בהשקעת זמן ומשאבים רבים. כך למשל, יש לאתר את הנכס המתאים, לבדוק אותו ולהעריך את מחירו באמצעות גורם מקצועי, לדאוג לתחזוקה שוטפת, להתנהל מול השוכרים, ואף לבצע את עסקת ההתקשרות, אשר במקרים רבים הינה מורכבת באופן יחסי ונדרש בעל מקצוע לצורך חתימתה.
מעניין לציין כי על פי מחקר שערך בנק ישראל, וסקר את ההשקעה בנדל"ן מול השקעה בבורסה בין השנים 1988 ל-2017, מי שהשקיע בבורסה בשלושת העשורים האחרונים רשם תשואה גבוהה יותר לעומת מי שהשקיע בנדל"ן. הדבר מהווה חיזוק נוסף לגישה הטוענת שגם אם במהלך הדרך ישנן ירידות, בסופו של דבר שוק ההון נוטה לתקן את עצמו ובטווח הארוך, כפי שמעיד המחקר נוטה לרוב להניב תשואה חיובית.
האם צריך לשלם מס רווחי הון על השקעה בבורסה?
הרווחים הנגזרים מהשקעה בבורסה נקראים רווחי הון, והחל משנת 2003 נקבע, כי יש לשלם מס עבור רווחי הון אלה. המס, בשיעור של 25%, חל על הרווח הריאלי – להבדיל מהרווח הנומינלי. נניח למשל שרכשנו מניה מסוימת ב-1,000 שקלים, ומכרנו אותה כעבור תקופה מסוימת תמורת 1,003 שקלים. במקביל, נניח שבאותה תקופה עלה מדד המחירים במשק ב-2%, המשמעות היא שהרווח בפועל הוא שקל אחד בלבד ועליו נשלם מס רווח הון של 25%. את המס יש לשלם גם על דיבידנדים.
מס רווח הון משולם ככלל כאשר יש אירוע מס – כלומר, בעת מכירה של ניירות ערך. חשוב לציין שמתקיים קיזוז של הרווחים למול ההפסדים. אם שילמתם מס רווח הון לאחר שהרווחתם כסף בבורסה, אך את השנה כולה סיכמתם בהפסד – אתם עשויים לקבל החזר.
השאירו פרטים ונחזור אליכם עם מידע על קרנות ההשקעה של אלטשולר שחם>>
אולי יעניין אותך
-
כל מה שרציתם לדעת על מניות ולא היה לכם את מי לשאול
-
מט''ח חכם לכולם: חדר עסקאות ושירותי מטבע לעסקים מכל הגדלים
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים -
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד