הגורם שעומד מאחורי התנודתיות בשוקי המניות בתקופה האחרונה

לאחר חודשים ארוכים של מומנטום חיובי ושיאים חדשים במדדים, בשבועות האחרונים אנחנו רואים את שוקי המניות בעולם נסחרים בתנודתיות.

"שוקי המניות בעולם נסחרים בתנודתיות". דגל אמריקה עם מחשבונים
בן לואיזאדא
בן לואיזאדא
|
05 אפריל, 2021

להלן תמלול הסרטון:

מהן הסיבות המרכזיות לתנודתיות שאנחנו רואים בשוקי המניות בעולם, ובארה"ב בפרט?

שלום זוהר, יש לא מעט אירועים שמשפיעים כעת על שוק ההון בכיוונים שונים. אחד הבולטים והמשמעותיים הוא המגמה העקבית של עלייה בציפיות האינפלציה לאחר שנים ארוכות מאוד של אינפלציה אפסית ואפילו שלילית בעולם כולו. חלק מההערכות מדברות על כך שבקרוב האינפלציה תגיע לרמה של מעל 3% בשנה. ומה גורם לכך? בין היתר הפעילות המשמעותית של בנקים מרכזיים וממשלות ברחבי העולם על רקע משבר הקורונה, שכוללות תמריצים, מענקים ותכניות רכישה של אג"ח בסכומים גבוהים. רק לאחרונה אישר ממשל ביידן חבילת תמריצים נוספת של 1.9 טריליון דולר, שמהווה 10% מהתמ"ג האמריקאי. בנוסף, תהליך החזרה לשגרה לאור האפקטיביות הגבוהה של החיסונים והתמודדות יעילה יותר של מדינות בעולם עם נגיף הקורונה, תורמים גם הם ללחצים אינפלציוניים. החזרה לשגרה צפויה להביא עמה, באופן טבעי, גם עלייה בביקושים שתתגלגל למחירי הסחורות והשירותים, ולא רק למחירי הנכסים כפי שהיה בשנה האחרונה. כבר עכשיו אנחנו רואים עלייה משמעותית במחירי האנרגיה, לצד קושי בשינוע סחורות וחומרי גלם דרך הים.

 

בן, איך משפיעה העלייה בציפיות האינפלציה על הפעילות בשוק המניות?

תשואות האג"ח הממשלתיות בארצות הברית הנחשבות לנכס הבטוח בעולם, נמצאות ב-15 השנים האחרונות במגמת ירידה ארוכה מאוד, והן ירדו עוד יותר החל מסוף 2018 ועד לאמצע 2020, אז הגיעו לרמה של כ- חצי אחוז. בשבועות האחרונים אנחנו רואים פתאום שינוי מגמה ועלייה של התשואות, שנגעו ברמה של כ-1.7%. המשמעות היא שהריבית הריאלית הצפויה בשנים הקרובות היא שלילית. עובדה זו משליכה כמובן גם על תמחור המניות, ובעיקר על מניות עם מכפילים גבוהים. מאחר ושווי מניה הוא נגזרת של תזרימי המזומנים העתידיים שלה, עלייה בתשואות האג"ח והריבית מביאה לכך ששווי התזרימים הרחוק יותר יורד. בשורה התחתונה, אנחנו רואים שונות בעיקר בין מניות צמיחה וערך - כאשר מניות צמיחה המאופיינות במכפילים גבוהים נסחרות בתנודתיות לעומת מניות ערך, שהמכפילים שלהן בדרך כלל נמוכים יותר.

 

ולסיום, האם ההערכה היא שציפיות האינפלציה יתממשו, והאם ייתכן מצב שבו נראה בקרוב את הבנק המרכזי בארה"ב מעלה את הריבית?

כמו שהזכרתי קודם, לאחר שנים ארוכות של אין-פלציה, התקופה הנוכחית בהחלט מבשרת על שינוי מגמה ואין ספק שבשנה ובשנתיים הקרובות אנחנו צפויים להימצא בסביבה אינפלציונית גבוהה יותר ממה שראינו בשנים האחרונות. מבחינת שינוי בכיוון הריבית, כדאי לזכור שיו"ר הפד, ג'רום פאוול, דיבר באוגוסט האחרון על שינוי שיטת מדידת האינפלציה, כך שכעת ההסתכלות היא על ממוצע לאורך תקופה. כלומר, גם אם שיעור האינפלציה יעבור את רף ה-2%, הפד לא יצטרך לפעול באופן מיידי או אגרסיבי, וההערכה היא שנראה את הריבית נשמרת ברמה נמוכה לתקופה ממושכת. דבר נוסף הוא שלאור משבר הקורונה, הפד יתמקד בתקופה הקרובה בהתאוששות שוק התעסוקה וחזרה למסלול צמיחה לפני שינקוט בצעד של העלאת ריבית.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 05/04/2021 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.