בשבועות האחרונים ראינו מגמה שלילית מאוד בשוקי המניות בעולם. בעת כתיבת שורות אלו נמצאים מדדי המניות של המדינות המפותחות בנקודה נמוכה ב- 10%-15% מהשיא אליו הגיע לפני מספר חודשים והמדדים במדינות מתפתחות חוו כבר ירידות מחיר חדות יותר של 20%-30%. בסין, הנמצאת בעין הסערה, ירדו המדדים המובילים בבורסות שנחאי ושנזן אף בשיעורים גבוהים יותר. האם יש הצדקה לירידות החדות האלו?
אחד הגורמים לטלטלה העולמית הוא מקבץ הנתונים השלילי שמגיע מסין. כידוע, בעשר השנים האחרונות הייתה סין אחת מהמעצמות המובילות בקצב הצמיחה שלה, קצב שהגיע לשיעורים דו-ספרתיים במשך תקופה ארוכה. חלק נכבד מהצמיחה הזו הגיע כתוצאה מבניית תשתיות בהיקפים עצומים שאין להם אח ורע במקום אחר בעולם. השאיפה של הממשלה הייתה להכשיר את הקרקע להגירה המונית של תושבים מהכפרים אל הערים, וכתוצאה מכך נבנו מיליוני דירות, כבישים, קניונים, מסילות ברזל, גשרים ומה לא. מטבע הדברים, זה יצר ביקוש אדיר למגוון רחב של סחורות. הבעיה היא, שסין בנתה יותר מידי דירות, וכעת הקבלנים נתקעו עם מלאי גדול למדי של דירות ריקות. חשוב לזכור כי חברות הבניה התבססו על אשראי כמעט בלתי מוגבל. כל עוד הדירות נמכרו ומחיריהן עלו, החברות בתחום נהנו מהעניין, אבל כעת, כשחל שינוי מגמה במחירים ובצריכת הדירות החדשות, החברות נקלעו לבעיה פיננסית.
כאמור, חלק נכבד מהצמיחה של סין התבסס על הבניה הזו, וכעת כאשר היא צפויה להיעצר, צריכה להתלוות אליה ירידה חדה בצמיחה. סין אמנם דיווחה לאחרונה על צמיחה של כ- 7% ברמה שנתית, אבל ספק אם הנתונים האלו משקפים את מה שיקרה בעתיד הקרוב. לראיה, לאחרונה התפרסם נתון המצביע על כך שהייצוא הסיני התכווץ ב- 8.3% בחודש יולי, מה שלא מפתיע לאור הירידה החדה בהזמנות ממפעלים סיניים. זה מתווסף לירידה בהתחלות הבניה, נפילה במחירי הדירות ונתונים שליליים נוספים. כל הדברים האלו מצדיקים ירידה במחירי המניות, בעיקר אלו שנסחרו במכפילים גבוהים ששיקפו צמיחה אופטימית מידי. הממשלה הסינית לא אמרה את המילה האחרונה ויש לה עוד תחמושת במחסנית כדי לבלום את הצלילה בשוק המניות הסיני בטווח הקצר, אבל להערכתנו זה לא יוכל לעצור מהמניות לרדת לשוויים הגיוניים יותר.
העניין הוא שהבעיות האלו משפיעות גם על מקומות נוספים, בעיקר על המדינות והחברות בעולם שמייצאות בהיקפים גדולים לסין. הנפגעות העיקריות מההאטה בסין הן השכנות הקרובות שלה כמו דרום קוריאה וטיוואן. שתיהן כבר דיווחו על ירידה דרמטית בהיקף הייצוא לסין בחודשים האחרונים. גם חברות בעולם מתחום הסחורות צפויות להמשיך להיפגע מהירידה בצריכת הסחורות בסין.
מנגד, ההשפעה על החברות האמריקניות אינה כה גדולה היות ומרבית הכנסותיהן מגיעה ממכירות בתוך ארה"ב ולא בסין. מי שכן עשויות להיפגע בצורה קצת גבוהה יותר, הן חברות טכנולוגיות בארה"ב שנתח המכירות שלהן בסין גדול יותר. בכל מקרה, הירידות במניות האמריקניות מקורן בסיבה אחרת – שינוי ההערכות לגבי תוואי העלאות הריבית של הפד. עד עתה הקונצנזוס היה שהפד יודיע על העלאת ריבית ראשונה של לפחות רבע אחוז בהודעת הריבית הקרובה בספטמבר. אבל הפד טרף את הקלפים בהודעת הריבית האחרונה, בה רמז שחברי הוועדה המוניטארית של הבנק המרכזי מתלבטים אם אכן לבצע העלאת ריבית כבר החודש. הכלכלה האמריקנית אמנם מתאוששת, אבל האינפלציה אפסית (0.2% ברמה שנתית), ובמצב כזה אין הכרח להעלות את הריבית. המשקיעים פירשו את ההתלבטות של הפד בכך שהכלכלה האמריקנית לא השתפרה מספיק עדיין ושלחו את השוק לירידות שערים.
חייבים להודות שיש הצדקה מסוימת בירידות המחירים של שוק המניות האמריקני. אחרי שש שנים של עליות מחירים הגיעו מניות רבות לתמחור מלא ואף יקר. מנגד, הריבית האפסית מאפשרת לחברות לקבל מימון זול ולהשתמש בו כדי לרכוש חברות נוספות או לבצע רכישות עצמיות של מניותיהן. זה עוזר להן להגדיל את ההכנסות ולשפר את הרווח הנקי למניה. כעת, כשגדלו הסיכויים כי הריבית לא תעלה כבר בעתיד הקרוב, וגם אם כן אז ההעלאה תהיה איטית למדי, החברות יוכלו להמשיך להתמיד באסטרטגיה הזו ולצמוח. במילים אחרות, השוק האמריקני צפוי להמשיך להיות חיובי בעתיד הנראה לעין. לכן, לדעתנו, אפשר לנצל את הירידות בוול סטריט כדי להגדיל החזקות במניות של חברות איכותיות שלא צפויות להיפגע מההאטה במזרח אסיה.
אולי יעניין אותך
-
כל מה שרציתם לדעת על מניות ולא היה לכם את מי לשאול
-
מט''ח חכם לכולם: חדר עסקאות ושירותי מטבע לעסקים מכל הגדלים
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים -
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.